Skocz do zawartości
CzArNy`

Padnieta Plyta Glowna...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam maly problem :) kolega dostarczyl mi dzisiaj komputer, ktory mialem sprawdzic - komputer sie nie wlacza itp.

powiedzial mi, tez ze podpial pod niego zasilacz 300W, ktory sie spalil i prawdopodobnie wzial ze soba plyte glowna...

dostarczony komputer podlaczylem na nowym zasilaczu i nie wstawal :( nastepnie rozebralem wszystko i zaczelem robic testy "na pajaczka" aby po kroku sprawdzic co moze odpowiadac za ten stan rzeczy... po przetestowaniu czesci (ram, grafa, dysk) na innym PC, ktore okazaly sie sprawne winowajca mogl byc proc albo mobo

wiec najpierw zaczelem bawic sie z samym mobo (procka wyjelem), podlaczylem pod plyte wentylator aby zobaczcyc czy bedzie sie krecil i podpielem zasilanie ATX (24-PIN) i 4-PIN kolo procesora - efekt ten sam komputer sie nie wlacz, wiatrak sie nie rusza

zaczelem kombinowac z wtyczkami i odlaczylem 4-PIN'y kolo procka i zostawilem tylko ATX - komp sie uruchomil i wentylator zaczal sie krecic :) podpialem znowu te 4-PIN'y i komp znowu nie wstaje (zauwazylem jeszcze, ze wiatraczek na chwile drgnie a pozniej sie komp wylacza - jakby bylo gdzies zwarcie)

wzielem potem jeszcze ten zasilacz co mam u siebie w kompie i efekt ten sam ;/

wyglada na to, ze plyta jest uwalona, lecz nic na niej nie widze upalonego, smierdzacego... i teraz moje pytanie mial moze ktos podobny problem?

plyta to Gigabyte GA-8I915P Duo, ponizej fotki:

post-106933-1213793544_thumb.jpg

post-106933-1213793644_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zauwazylem jeszcze, ze wiatraczek na chwile drgnie a pozniej sie komp wylacza - jakby bylo gdzies zwarcie"

Jesli nie podlaczysz zasilania 4Pin to jest to normalne zachowanie wentylatora.... Sprawdz procesor na sprawnej plycie, jesli dziala to mobo padnieta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"zauwazylem jeszcze, ze wiatraczek na chwile drgnie a pozniej sie komp wylacza - jakby bylo gdzies zwarcie"

Jesli nie podlaczysz zasilania 4Pin to jest to normalne zachowanie wentylatora.... Sprawdz procesor na sprawnej plycie, jesli dziala to mobo padnieta.

tylko wlasnie, ze on tak sie zachowuje po podlaczeniu tych 4-PIN :)

napewno jest cos z plyta, bo nie wazne czy wloze inny proc, czy nie to i tak jest to samo - tylko wlasnie co jest z nia i czy da rade to naprawic...

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi