lewy Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 (Jakby co to nieczytałem całego tematu) Sorry że sie tak wbijam w temat ale moje pytanie też jest natemat volcano7+. Chciałem zmniejszyć napięcie volcano do 7V. Myślałem że jak zmienie w przelotce wychodzdącej od volcano miejsce kabelka tak aby był on naprzeciwko żółtego(pierwszy jest naprzeciwko czerwonego) to zmniejszy mi się napięcie w wentylatorku . Ale [gluteus maximus]. Wiatrak ani mrgnie. co robić??? (musi byc koniecznie podłączony fan mate - ten od volcano trzystopniowy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 (Jakby co to nieczytałem całego tematu) Sorry że sie tak wbijam w temat ale moje pytanie też jest natemat volcano7+. Chciałem zmniejszyć napięcie volcano do 7V. Myślałem że jak zmienie w przelotce wychodzdącej od volcano miejsce kabelka tak aby był on naprzeciwko żółtego(pierwszy jest naprzeciwko czerwonego) to zmniejszy mi się napięcie w wentylatorku . Ale <font color="#FF0000">[ciach!]</font>. Wiatrak ani mrgnie. co robić??? (musi byc koniecznie podłączony fan mate - ten od volcano trzystopniowy) 7V masz na LOW. Jak chcesz miec 5V to w molexie od volcano przeloz czerwony(albo zolty? - nie czarny w kazdym razie) z najbardziej prawej pozycji na najbardziej lewa. i w regulatorze na max, jak pisal Zulik (thx) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 oj to nie tak do konca na tym Low jest te 7V :) 12V: LOW - 6,22 V - co daje 3245 obr MED - 9,14V - co daje 4963 obr HIGH - 12,15V - co daje 6250 obr oczywiscie tak jest u mnie ale nie wierze zeby u kogos innego bylo RADYKALNIE INACZEJ !!! a przy 5V jedynym ustawieniem w ktorym chodzi ten wentylator jest HIGH co daje mniej wiecej 98% z tych 5V ! czyli jakies 4,9V :) i przy takim wlasnie ustawieniu mamy magiczne 2500 obrotów !! a co jest jeszcze bardziej magiczne ! Hałas wogóle się nie zmiejszył :D:D p.s. Myslalem tez zeby moj wywiewowy wentylator przerobić na 5 V zamiast 12 V co wy o tym myślicie ?? nie będzie to za małe napięcie ? bo cos slyszalem ze on wtedy bedzie sie zabardzo męczyl :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Chyba coś niekapuje.............. W molexie wychodzącym od trzystopniowego fan mate'a maqm dwa kabelki = czerwony i czarny . Jak je ustawić względem molexa do którego będę podłączać wiatraka? pomieszaqłem troche pozycje moleca który wychodzi od trzystopniowego fan mate'a . Niech ktoś prosze poda mi tom dokładnie , tzn: np. czarny naprzeciw żółtego a czerwony naprzeciwko żółtego (przykład odpowiedzi) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Lewy wez molexa do reki masz: czerwony, czarny, wolny, wolny zrob: wolny, czarny, wolny, czerwony lub: wolny, wolny, czarny, czerwony. u mnie wyszlo czerwony do czerwonego i czarny do czarnego. Zulik u mnie bylo okolo 3550 obrotow, ale chyba nie ma sie o co spierac. co do wywiewu to daj 7V. ja mam 2x80mm na 5V i ledwo czuc ruch powitrza na dloni, jak sie zblizy. 12 i 5V kolosalna roznica w przeplywie powietrza. mam zalmany, kreca sie okolo 2000-2200 obr/min. wwiew mialem jakiegos noname'a 80mm tez na 5V, zmienilem na 7V i spadla temperatura o 1-2C procesora i NB. Glosniejszy nie jest, chociaz juz troche umiera i na 12V wydawal z siebie rozne dziwne stukania, tarcia itp ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zulik u mnie bylo okolo 3550 obrotow, ale chyba nie ma sie o co spierac. oczywiscie ze sie nie ma o co spierac !! a powiedz mi jak uzyskac 7 V ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zulik u mnie bylo okolo 3550 obrotow, ale chyba nie ma sie o co spierac. oczywiscie ze sie nie ma o co spierac !! a powiedz mi jak uzyskac 7 V ??? czarny przewod pod 5V a zolty pod 12 chyba http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=8063 zobacz tu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 (chyba) ostatnie pytanie !! w jego specyfikacji napisane jest ze startowe napiecie wynosi 7V a ja go mam na 5V no to jak to jest z tym startowym napieciem ?? czemu mam 5 i dziala a potrzebne jest 7 ! ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 to bzdura pewnie. chociaz moze Ci kiedys nie ruszy poprostu. Ja mam znowu na 6-7V (3516rpm). i mam przy 12,5x166 @1.55V 27C przy prime95 w tle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2003 Sprostowanie do "czarny przewod pod 5V a zolty pod 12 chyba" nie zolty tylko czerwony. Mi smiga pod 5V bez problemu, a na 7V sie nie oplaca robic bo nie masz wtedy kontroli obrotow (masa wtedy to nie 0V tylko 5V i plyta glupieje i pokazuje 0). Najkorzystniej podlaczyc pod 5V, a jak ktos chce miec troche wyzsza wydajnosc ok 700obr wiecej to proponuje 12V LOW - a z 7V dac sobie spokoj z w/w przyczyn. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 2 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2003 ale to 7V to ja uzylem do wentylatora ktory wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>e powietrze z obudowy :) a nie do Volcano7+ :) Volcano7+ mam ustawione na HIGH i napiecie zasilajace wynosi 5V i jest gitas !! pozdrawiam wszystkich i dziekuje za pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...