toman Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 :blink: holy shit. Rewelacja jak dla mnie. Choć z drugiej strony skoro ze wzrostem FSB podbija Vcpu, to tutaj mogłoby byc tego rewelacyjnego OC wytłumaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 te napięcia o których pisze w stosunku do X38 to już były manualnie ustawiane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Heh ja mam zamiar ją kupić właśnie- Racuch będzie miał E8600.... Wypadałoby by go przywitać LN2, skoro "jest" : BTW. To będzie w bachcomp za te 320zł ?? Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez pablopawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 gdzie jeszcze zobacze te fotki ? eot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 W bachkomp juz dzisiaj nie widzialem biostarow. Jednak wiesc gminna niesie ze moze ktos cos bedzie mial za jakis czas. Z kolei inna plotka chodzi po wsiach ze shift nie bedzie mial tego do konca wrzesnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) Kurcze, mam tylko Commando, a do dobrego FSB na i965 trza coś mocniejszego na NB <_< Ew. myślę nad czymś na P45 z ofert Asusa, oby tanie, np. P5Q, P5Q-E, chociaż nie wiem jakie to FSB robi i na jakim PL{tj, P5Q-Dlx jest w miare ok, ale to już wyższa cena niestety :sad: } Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez pablopawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Heh ja mam zamiar ją kupić właśnie- Racuch będzie miał E8600.... Wypadałoby by go przywitać LN2, skoro "jest" : @ pablopawel, nie będziesz w okolicach wrocka przejeżdżał z tym dewarem ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 W bachkomp juz dzisiaj nie widzialem biostarow. Jednak wiesc gminna niesie ze moze ktos cos bedzie mial za jakis czas. Z kolei inna plotka chodzi po wsiach ze shift nie bedzie mial tego do konca wrzesnia. tylko nie po " wsiach " :wink: , miły pan z Shift poinformował mnie o tym osobiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 (edytowane) @ pablopawel, nie będziesz w okolicach wrocka przejeżdżał z tym dewarem ?? Niestety nie. My w Bialymstoku mam East Wall Squad :razz: i krecimy sobie od czasu do czasu. A może ekipa wrOC teamu bedzie przejeżdżala w okolicach Białegostoku?? Jak coś to zapraszamy :wink: Edytowane 14 Sierpnia 2008 przez pablopawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 14 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2008 niestety, obawiam się, że nie będzie szansy. Narazie pozostaje nam kręcić jedynie bączki na podwórku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) a kuku :) Narazie bez komentarza, zaraz montuję dziada :D Edit: to się nazywa poważne podejście do tematu. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Edit: to się nazywa poważne podejście do tematu. http://img375.imageshack.us/my.php?image=dscf5249wl8.jpg uspokuj sie bo zniszczysz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 a kuku :) Narazie bez komentarza, zaraz montuję dziada :D Edit: to się nazywa poważne podejście do tematu. skąd dorwałeś i za ile ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Płyta do kupienia w 4speed.pl. http://www.4speed.pl/index.php?id_towaru=7941&stan=opis Powoli zaczynam benching. Opcji w biosie jest masa, trochę chaotycznie poukładane, ale biosik ogólnie przyjemny. Z ciekawostek: nie udało mi się pobrać poprawnych napięć w punkcie pomiarowym. Trzeba będzie to obadać jeszcze raz, narazie nie mam wszędzie dostępu. Chłodzenie zasłania. Wyświetlacz POST po zboootowaniu do windowsa zaczyna pokazywać temperaturę CPU. Zaraz zacznę jakieś poważniejsze OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 dawaj ,dawaj .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zaraz zacznę jakieś poważniejsze OC. Czekamy :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Na dziś koniec, ale chyba przydałaby sę mała relacja. Rekordów nie będzie, nie mogę ogarnąć wszystkich ustawień. Poza tym wydaje mi się, że memki mogą robić problemy. Narazie prównałem jak prowadzi się E8400 na BloodIronie i bohaterze tego tematu. Także +60 MHz na 1,25 na korzyść I45. Dalej nie sprawdzałem. Co ciekawe patrząc po wskazaniach CPU-Z włączenie Orthosa powoduje spadek Vcore o 0,02V. Początkowo napięcie wahało się od 1,248 przez 1,252 do 1,264 finalnie jednak ustaliło się na 1,248. Trzeba będzie sprawdzić co powie na to miernik. Co zwróciło moją uwagę, to w biosie CPU PLL zaczyna się dopiero od 1,5V. Trochę wysoko ?? Dla GTL są wartości od 59, 61, 63 do bodajże 73 dla CPU, a dla NB 61, 63 i 73. Dla FSB są 3 strapy, 800, 1066 i 1333, każdy posiada po 3 dzielniki dla pamięci. Timingów nie powstydziłaby się żadna DFI, także jest pole do popisu. Kolejną ważną opcją jest Overclocking count retry, czyli ilość prób wczytania nowych ustawień po save. Dodatkowo nawet, gdy ustawień nie uda się wczytać płyta startuje na safe defaults pamiętając w biosie jednak ostatnie zapiswane ustawienia. Chłodzenie NB/PWM spokojnie daje sobie rady, nawet bez tego dodatkowego modułu HP. Aha, regulacja napięć spokojnie wsytarcza nawet do kręcenia pod Ln2. Uwaga jest taka, że ustawianie V odbywa się na zasadzie +/- V do Vid (tak jak w BloodIron) a nie poprzez ustawianie sztywnych wartości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin255A Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 to jakie fsb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablopawel Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) toman dawaj na procka DI/LN2, jak to ten E8400 od meerona to powinny z tego ładne wyniczki wyjść :wink: Ja narazie odpadam ,drogie to to i w ogóle :sad: a mieliśmy z Racuchem E8600 na LN2 na tym kręcić. Czekam na wyniczki. Pozdrawiam Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez pablopawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 to jakie fsb ?Aktualnie ?? 580 MHz Niestety więcej nie zrobię na tym sprzęcie który posiadam. Możliwy wall na CPU. Co ciekawe, płyta bez problemu bootuje na 540 MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 kapkie drogie, ale kozak będę łykał na 99% :) jak z prowadzeniem pamięci? sa jakies problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 poprawisz to mam nadzieję <_< DFI P35 botuje na 580 ale konczy sie na 583 :lol2: dawaj , dawaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Ja swoja juz wpakowałem w blache :) Ogrom miejsca w kolo socketu co mnie dość ucieszyło Nie odnotowalem podwojnych startow itp.. po nieudanym OC płyta zawsze wstaje bez koniecznosci CLR-Cmos Na weekend planuje poszukac jej max FSB, ale nie sadze aby była gorsza niz te z XS ;) Jak by ktos potrzebował to po 499zł jest u mnie, 24m gwarancji i takie tam. Oferta mocno ograniczona ze wzgledu na ilość sztuk. Edytowane 21 Sierpnia 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 jak z prowadzeniem pamięci? sa jakies problemy?Jak już pisałem pierwszego dnia nic nie zrobiłem. Musiałem przespać się z opcjami biosu, które ujżałem. Dziś też nie szło mi najlepiej, punktem zwrotnym była zmiana DDR2 RCOMP Configuration: 2 a pomocne w tym były ustawienia dinos22 z XS. http://www.xtremesystems.org/FORUMS/showthread.php?t=193739. Nie mam pojęcia, co to za opcja, zdaje się, że jakieś profile dla DDR2. Gemmy?? Pamięci miałem 2 komplety, Kingstony na Elpidach i aXeRamy na D9, DC działało normalnie na obu, więcej się nie wypowiem, bo dziś mierzyłem jedynie w max FSB, z resztą wszyscy czekają przede wszystkim na to ;). Jutro zrobię trochę SPi i pomęczę coś więcej memki jeśli zajdzie taka potrzeba. Mogę porównać bezpośrednio te D9 do X38-T2R, bowiem wiem jak chodziły na DFI. Uwagi: 1* Pyłta na default daje bardzo niskie napięcia NB i FSB ~1,08V. 2* Wyświetlanie timingów w sekcji DDR Timing Configuration. Jesli ktoś posiadał Biostara Ultra A9A (Socket 939) powinien kojarzyć. Chodzi o to, że przy zmianie Configure DRam Timing By SPD z Auto na Manual i regulacji poszczególnych wartości a następnie zachowaniu tego i ponowym wejściu do biosu i ponownej zmianie z Manual na Auto pola odpowiadające za konkretne czasy stają się nieaktywne (nic dziwnego), ale wyświetlają nadal wartości wprowadzane manulanie, a nie przywaracają wartości wczytywanych z automatu np. przy resecie biosu. Także to może być trochę mylne, lepiej zawsze sprawdzić aktualne timingi w Everescie (Memset 3.5 na P45 nie działa). A tak pozatym, to przyciski Power ON/OFF oraz Reset są baaardzo praktyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 dobra dobra, bo juz mnie na gadu zjechali ze nawet nie zajrzałem do biosu to na poczatek FSB 620 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 >500zł to jest niezła przebitka i zdzierstwo Biorac pod uwagę cenę w hurtowniach, marże i vat to normalna cena to 400zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatroX13 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) dobra dobra, bo juz mnie na gadu zjechali ze nawet nie zajrzałem do biosu to na poczatek FSB 620 :D Screen FSB juz przyzwoite ;) Kręć dalej... A nie płacz ze nie dodatkowego radiatora nie masz itd... Złej baletnicy nawet rąbek u spódnicy przeszkadza. Pogode masz fajna bo zimno, kręć ;) Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez MatroX13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemmy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 DDR2 RCOMP Configuration: Biostar Fine-Tuned modes enhance the memory module’s stability and durability,pirdołka jakaś wymyślona :lol2: ,ale trzeba dobrze trafić w ustawienia,choć trudne to nie jest zapewne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 >500zł to jest niezła przebitka i zdzierstwo Biorac pod uwagę cenę w hurtowniach, marże i vat to normalna cena to 400zł bez urazy, jak masz taniej to prosze bardzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Nie mam do ciebie winy, bo może jesteś podpiety pod kanał 4speeda, którzy sobie też życzą 500+. W ciągu 2 tygodni powinny być dostepne w cenie , w której piszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...