Piotr23x Opublikowano 19 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2008 Witam Mam nietypowy problem, muszę odtworzyć prostą bazę adresową, mającą ok 3000 pozycji składających się z nazwy firmy , ulicy , kodu , miasta , ew. z telefonu i osoby kontaktowej. Baza była zapisana w formacie dBase i widziana była w Excelu jako 6 kolumn z odpowiednią ilością rekordów . Problem stanowi źródło danych z których mam odtworzyć tą bazę, są to pliki Word w ilości ok 3000 szt z zapisanymi w/w danymi. Dane zapisane w każdym pliku .doc pełnią rolę etykiety adresowej, czyli wyśrodkowane 3 lub 4 linijki tekstu z danymi adresowymi. Czy istnieje sposób( jakim oprogramowaniem) na szybkie odczytanie takiej ilości plików .doc i zapisanie każdej linijki tekstu z pliku do odpowiedniego rekordu bazy danych, czyli otwieramy pierwszy plik i pierwsza linijka zapisywana jest kolumnie nazwa , druga w ulica , trzecia w kolumnie kod/miasto itd. ? Wszelkie pomysły mile widziane , jak umieściłem post w nieodpowiednim dziale to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Pozdrawiam Piotr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr23x Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Witam ponownie. Udało mi się utworzyć z tych 3 tys. plików doc jeden plik txt w którym dane spisane mam w postaci: FIRMA 1"" UL.WROCŁAWSKA 222"" 62-800 KALISZ"" ++ FIRMA 2"" UL.KLECZKOWSKA 44"" 62-510 KONIN"" ++ czyli po każdej linijce znacznik "" oraz po każdym adresie znacznik ++. Może ktoś ma pomysł jak ten jeden plik zapisać w postaci tabeli np Excela tak aby każdy adres był osobnym wierszem , a każdy wiersz z pliku txt był w odpowiedniej kolumnie tj: FIRMA 1| UL.WROCŁAWSKA 222 | 62-800 KALISZ| FIRMA 2| UL.KLECZKOWSKA 44 | 62-510 KONIN | Pozdrawiam Piotr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...