Skocz do zawartości
Witchhunter

WB na GPU/NB/SB

Rekomendowane odpowiedzi

Mam (no nie tyle ja, co Popixs) mozliwosc zrobienia kilku sztuk tanich frezowanych blokow pod GPU/NB. Z uwagi na niski koszt, zadne wymyslne konstrukcje w gre nie wchodza. W sumie bloki wodne na GPU/NB/SB powinny spelniac jedno wazne zalozenie: ograniczyc przeplyw w najmniejszym mozliwym stopniu. Reszta wlasciwie zaczyna byc istotna, jesli chcemy skorzystac z pomocy TECow (np. dla GPU).

Wymyslilem ponizszy projekt dla takiego wlasnie bloku, produkt finalny bedzie zapewne podobny:

Dołączona grafika

Opis:

:arrow: wymiary 40x40x10(15)

:arrow: wymiary wnetrza: 30x30x7(12)

:arrow: glebokosc dna: 3mm (2mm w kanaliku)

:arrow: wlot/wylot 12mm OD, mocowane od gory (wklejone lub wlutowane w zaleznosci od topu)

:arrow: rab na srodku bedzie troche wezszy (jutro dam poprawiony rysunek)

:arrow: na dnie beda wyfrezowane pasemka 2-3mm szerokie, 1mm glebokie

:arrow: gora bloku bedzie miedziana albo ze szkla poliweglanowego

:arrow: mocowanie gory albo poprzez sruby i uszczelke, albo zlutowane albo klejenie

:arrow: szerokosci powstalych 4 kanalikow beda ok 5mm (wysokosc 7-8mm), dlugosci: 2x~2cm i 2x~4cm

:arrow: mocowanie: odpowiednio przyciety top ze szpara na sruby do przykrecenia

:arrow: glownie nadaje sie do mostkow pn i pd, chipsetu karty graficznej, choc nie sprawowalby sie znowu zle nawet w przypadku samego procesora... choc projektowany byl z mysla o wiekszych zrodlach mniejszej ilosci ciepla i przede wszystkim malych oporow przeplywu (zeby nie bylo problemu z dorzuceniem takowych w szeregu z cpu)

Co myslicie o powyzszym? Jakies konstruktywne (czyt. inne niz "podoba mi sie", "zrobie lepszy za 15PLN", "jest do bani') komentarze?

Co do ceny to wlasciwie chcemy z popixsem sprzedac je praktycznie po cenie materialow, czyli byloby to ok 40PLN za taki bloczek z miedzianym topem i troche wiecej, za top ze szkla poliweglanowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...rab na srodku bedzie troche wezszy (jutro dam poprawiony rysunek)..."

Z tym się zgodzę- musi być trochę weższy (2-3mm) żeby "woda dostała lekkiego oporu" i płynęła również zewnętrznymi kanałami. Jeżeli szerokość będzie taka sama popłynie tam, gdzie ma najbliżej- w zewnętrznych kanałach będzie stała lub płynęła bardzo wolno. IMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, tak wiec nie bedziemy wogole robic z topami przezroczystymi, widze ze nie spotkaly sie one z duzym zainteresowaniem, dzisiaj chyba jade juz po miedz, w kazdym badz razie najpozniej jutro.

Rosio, PhantomG - macie odpowiedz na samej gorze :)

bruce 5x5x2 cm? uuu grube, ja tez nie jestem pewien czy dostane odpowiedni plaskownik, nie pamietam jakie tam mieli, okaze sie w praniu.

mam nadzieje ze nie rzucacie slow na wiatr bo ja musze zaplacic i tak za wszystkie wykonane, a zrobie ich ok 10 sadzac po odzewie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam nadzieje ze nie rzucacie slow na wiatr bo ja musze zaplacic i tak za wszystkie wykonane, a zrobie ich ok 10 sadzac po odzewie.

Nie wiem jak inni ale ja biore na 100% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dokladnie jak to wyjdzie przy frezowaniu, ale mysle ze kanty na zewnetrznym obiegu bede lagodna, reszta jest kanciaste z uwagi na nizsze koszty :(

Woda naturalnie poplynie glownie kanalami srodkowymi, ale absolutnie nie bedzie stala w zewnetrznych. Bo w momencie kiedy wypelni kanal srodkowy, latwiej jej bedzie poplynac pustym do tej pory kanalem zewnetrznym i w sumie tak bedzie nawet lepiej, bo wszystkie podzespoly wydzielaja najwieksza ilosc ciepla wlasnie na srodku.

Blok bedzie mial wymiary 40x40x10(najprawdopodnie grubosc 10mm), wiec pomiezcie sobie, czy wam wejda gdzie tam je chcecie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bruce 5x5x2 cm? uuu grube, ja tez nie jestem pewien czy dostane odpowiedni plaskownik, nie pamietam jakie tam mieli, okaze sie w praniu.

to wyniklo z konstrukcji zapinki ;]

po prostu latwiej bylo by ja zrobic przy grubym bloq ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter - a czy bedzie jakies wglebienie na srodku bloku, zeby latwiej mozna bylo zapinke zalozyc (cos w stylu blokow Mate'a) :?: Zeby blok dobrze docisnac do NB...

Wolalbym sobie nic nie zepsuc za raz po tym, jak to kupie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rosio, PhantomG - macie odpowiedz na samej gorze :)

jak za 15 pln to ja poprosze dwa :!: :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Blok ma wymiary 40x40, wiec wejdzie na 90% na kazdy NB, jesli zas idzie o 8RDA to na NB wejdzie blok o wymiarach 50x50 i bedzie jeszcze miejsce z bokow na sruby.

2. Co do mocowania, to blok ma przeznaczenie na gpu/nb, mocowanie planujemy zrobic na topie bloku, tzn bedzie to wygladalo cos ala top tego - szczelina do niestanadardowych otworow (przynajmniej taki jest plan).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi