Witchhunter Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 Mam (no nie tyle ja, co Popixs) mozliwosc zrobienia kilku sztuk tanich frezowanych blokow pod GPU/NB. Z uwagi na niski koszt, zadne wymyslne konstrukcje w gre nie wchodza. W sumie bloki wodne na GPU/NB/SB powinny spelniac jedno wazne zalozenie: ograniczyc przeplyw w najmniejszym mozliwym stopniu. Reszta wlasciwie zaczyna byc istotna, jesli chcemy skorzystac z pomocy TECow (np. dla GPU). Wymyslilem ponizszy projekt dla takiego wlasnie bloku, produkt finalny bedzie zapewne podobny: Opis: :arrow: wymiary 40x40x10(15) :arrow: wymiary wnetrza: 30x30x7(12) :arrow: glebokosc dna: 3mm (2mm w kanaliku) :arrow: wlot/wylot 12mm OD, mocowane od gory (wklejone lub wlutowane w zaleznosci od topu) :arrow: rab na srodku bedzie troche wezszy (jutro dam poprawiony rysunek) :arrow: na dnie beda wyfrezowane pasemka 2-3mm szerokie, 1mm glebokie :arrow: gora bloku bedzie miedziana albo ze szkla poliweglanowego :arrow: mocowanie gory albo poprzez sruby i uszczelke, albo zlutowane albo klejenie :arrow: szerokosci powstalych 4 kanalikow beda ok 5mm (wysokosc 7-8mm), dlugosci: 2x~2cm i 2x~4cm :arrow: mocowanie: odpowiednio przyciety top ze szpara na sruby do przykrecenia :arrow: glownie nadaje sie do mostkow pn i pd, chipsetu karty graficznej, choc nie sprawowalby sie znowu zle nawet w przypadku samego procesora... choc projektowany byl z mysla o wiekszych zrodlach mniejszej ilosci ciepla i przede wszystkim malych oporow przeplywu (zeby nie bylo problemu z dorzuceniem takowych w szeregu z cpu) Co myslicie o powyzszym? Jakies konstruktywne (czyt. inne niz "podoba mi sie", "zrobie lepszy za 15PLN", "jest do bani') komentarze? Co do ceny to wlasciwie chcemy z popixsem sprzedac je praktycznie po cenie materialow, czyli byloby to ok 40PLN za taki bloczek z miedzianym topem i troche wiecej, za top ze szkla poliweglanowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 podoba mi sie ;) ciezko sie do czegos przyczepic.... kiedy bedziecie robili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 zalezy czy ktos bylby chetny, nie bede placil za robocizne, a potem sie okaze ze zostane z 3 dla siebie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 ile kosztowałby "goły" blok bez topu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 30 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2003 top z miedzi mamy prawie za darmo, jakies 5 zeta mniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 natomiast co do topow ze szkla poliweglanowego, to mozemy je zrobic jesli znajdzie sie pare chetnych osob, bo niestety nie sprzedaja go na miare tylko w arkuszach, a na blok potrzeba tylko pare jego % . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 calkowity koszt bloku to...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhantomG Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Fajnie sie zapowiada. Więc ile orientacyjnie kosztowałby taki bloczek cały z miedzi?????? Ja może bym wziął 2 lub 3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 To ja bym reflektował na taki, jeśli mi wejdzie na NB :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_Idiot Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 ja tez szukalem tanich blokow na mostki i odrazu na gpu bo ten co teraz mam toma bardzo kiepskawy przeplyw - wziął bym ze 2- 3 sztuki z górą z miedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 ehhh, identyczne [projekt zrobilem kilka meichow temu, blah ;p tyle, ze u mnie wszystko bylo bardziej okragle, a i wymiary 5x5x2 ... ;] mi sie wydaje, z bedzie ok ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 "...rab na srodku bedzie troche wezszy (jutro dam poprawiony rysunek)..." Z tym się zgodzę- musi być trochę weższy (2-3mm) żeby "woda dostała lekkiego oporu" i płynęła również zewnętrznymi kanałami. Jeżeli szerokość będzie taka sama popłynie tam, gdzie ma najbliżej- w zewnętrznych kanałach będzie stała lub płynęła bardzo wolno. IMO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Jak dla mnie całkiem niezły, wziąłbym 1 cały miedziany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 ok, tak wiec nie bedziemy wogole robic z topami przezroczystymi, widze ze nie spotkaly sie one z duzym zainteresowaniem, dzisiaj chyba jade juz po miedz, w kazdym badz razie najpozniej jutro. Rosio, PhantomG - macie odpowiedz na samej gorze :) bruce 5x5x2 cm? uuu grube, ja tez nie jestem pewien czy dostane odpowiedni plaskownik, nie pamietam jakie tam mieli, okaze sie w praniu. mam nadzieje ze nie rzucacie slow na wiatr bo ja musze zaplacic i tak za wszystkie wykonane, a zrobie ich ok 10 sadzac po odzewie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 mam nadzieje ze nie rzucacie slow na wiatr bo ja musze zaplacic i tak za wszystkie wykonane, a zrobie ich ok 10 sadzac po odzewie.Nie wiem jak inni ale ja biore na 100% :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Wlasnie mysle nad bloczkiem na NB... Ten Wasz pomysl spadl mi z nieba :lol: i za taka kaske to ja tez wzialbym jeden :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Nie wiem dokladnie jak to wyjdzie przy frezowaniu, ale mysle ze kanty na zewnetrznym obiegu bede lagodna, reszta jest kanciaste z uwagi na nizsze koszty :( Woda naturalnie poplynie glownie kanalami srodkowymi, ale absolutnie nie bedzie stala w zewnetrznych. Bo w momencie kiedy wypelni kanal srodkowy, latwiej jej bedzie poplynac pustym do tej pory kanalem zewnetrznym i w sumie tak bedzie nawet lepiej, bo wszystkie podzespoly wydzielaja najwieksza ilosc ciepla wlasnie na srodku. Blok bedzie mial wymiary 40x40x10(najprawdopodnie grubosc 10mm), wiec pomiezcie sobie, czy wam wejda gdzie tam je chcecie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 bruce 5x5x2 cm? uuu grube, ja tez nie jestem pewien czy dostane odpowiedni plaskownik, nie pamietam jakie tam mieli, okaze sie w praniu. to wyniklo z konstrukcji zapinki ;] po prostu latwiej bylo by ja zrobic przy grubym bloq ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Niech ktoś sprawdzi czy taki bloczek wejdzie na NB w 8RDA+ :), bo mi sie nie chce sprawdzać :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saygon Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 konstyrukcja calkiem calkiem, woda nigdzie nie bedzie stala, bo ciśnienie jej na to nie pozwoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Witchhunter - a czy bedzie jakies wglebienie na srodku bloku, zeby latwiej mozna bylo zapinke zalozyc (cos w stylu blokow Mate'a) :?: Zeby blok dobrze docisnac do NB... Wolalbym sobie nic nie zepsuc za raz po tym, jak to kupie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 Rosio, PhantomG - macie odpowiedz na samej gorze :) bruce 5x5x2 cm? uuu grube, ja tez nie jestem pewien czy dostane odpowiedni plaskownik, nie pamietam jakie tam mieli, okaze sie w praniu. mam nadzieje ze nie rzucacie slow na wiatr bo ja musze zaplacic i tak za wszystkie wykonane, a zrobie ich ok 10 sadzac po odzewie. jak za 15 pln to ja poprosze dwa :!: :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 po ile te bloczki ?? mzoe z 2 bym wzial (na NB i GPU) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 a mozna zamowic wersje nie polkejona ?? polutowal bym sobie sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_Idiot Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 ja tez biore na 100% - kase bede mial w drugim tygodniu kwietnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B3T0N Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 oki - pisze sie na bloczek na NB i GPU (GF3) z topem ze szkla poliwenglanowego - ile w sumie zaplace ?? dajcie znac !!!! bo jestem na 100% chetny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 1. Blok ma wymiary 40x40, wiec wejdzie na 90% na kazdy NB, jesli zas idzie o 8RDA to na NB wejdzie blok o wymiarach 50x50 i bedzie jeszcze miejsce z bokow na sruby. 2. Co do mocowania, to blok ma przeznaczenie na gpu/nb, mocowanie planujemy zrobic na topie bloku, tzn bedzie to wygladalo cos ala top tego - szczelina do niestanadardowych otworow (przynajmniej taki jest plan). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 To i ja sie na to zapisuje, mziął bym do nawet z 5:) zalwży od ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popixs Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 wszystkich zdecydowanych prosze o kontakt ze mna przez e-mail na adres popixs@wp.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 31 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2003 hmm mam pytanko czy rozstaw otworow na gpu w ati i nvidi jest standardowy, tzn czy obie fimry maja takie same ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...