miodzicho Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Jak poprawic chlodzenie w Sharkoon Revenga Value ( z przodu 140mm, na bocznej scianie 250mm wentylatory sharkoona) na tyle wyciaga s-flex 800rpm, na CPU AC 7 Pro. CPU to E8200, nie podkrecony ma 43 stopnie w idle, podkrecony do 3Ghz temperatura w idle skacze do 60 stopni i AC przyspiesza do maksimum. Jesli to mozliwe chcialbym aby bylo cicho i chlodno. Na 8800 GT accelero z turbo module.Pasta to Arctic Silver. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Lepiej zrobisz jak wyłaczysz tą boczną 250mm i dasz szybszy wentyl wyciągowy na tył 1000-1200rpm. Z przodu wciągającą 140mm możesz skręcić, jesli jest za głośna. Chłodzenie na proc Pentagram Karakorum i tu daj tego s-flexa 800rpm. Boczny wentyl tylko zaburza przepływ powietrza, jeszcze o takiej wielkości :blink: no i pewnie kurzy sie nieziemsko w środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Nie ma co, Boxer, walczyć z obudową, wydaje mi się. Co prawda i ja nie jestem zwolennikiem tych bocznych, wielkich wentylatorów, bo ciche to one nigdy nie będą, a przy tym kurzą, jak Boxer zauważył, nieziemsko. Na samym początku upewnij się, że podawana temperatura jest bliska prawdy. Potem sprawdź stan pasty, a najlepiej przesmaruj ją na nowo czymś nowym. Jeśli to nie pomoże to spróbuj, ponieważ obudowa raczej większość powietrza wypuszcza przodem, jak się spodziewam, obrócić tylni wentylator tak, aby wiał na cooler procesora, zaś sam cooler obróc tak by czerpał powietrze od tyłu i dmuchał w kierunku przodu. Wentylator przy dyskach też możesz spróbować obrócić. Wiem, że to wywrócenie wentylacji do góry nogami, ale trudno tu wiele zaradzić. Na boku masz bowiem wentylator pchający powietrze zapewne w wielkościach trzycyfrowych CFM, podczas gdy jedyny wentylator wypompowujący, który w istocie jest najistotniejszy z punktu widzenia wentylacji, to słabiutka 800. S-Flex. Jeśli chciałbyś spróbować kosztowniejszych działań to ja bym sugerował najlepiej podpiąć wentylatory pod kontroler by mieć na zawołanie ich wydajność bądź cichą pracę. Równocześnie zainteresowałbym się porządnym coolerem z horyzontalnie nad płytą umieszczonym radiatorem. Np. Thermalright SI-128 SE (trza dokupić wentylator 120mm jeszcze do niego), Xigmatek HDT-D1284 Crossbow, Noctua NH-C12P. Wśród dalszych inwestycji wymieniłbym już tylko zmianę obudowy ;) Pozdrawiam Edytowane 20 Czerwca 2008 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodzicho Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 (edytowane) Wedlug tych informacji to najsensowniejsza wydaje sie mi wymiana obudowy na inna, bardziej przyjaznej chlodzeniu. Tu znowu pytanie co wybrac, Antec P180/182 czy cos moze ze stajni LianLi. Nie chcialbym aby byla zbyt duza (malo miejsca we wnece biurka), abym mogl gdzies tego s-flexa wykorzystac, chyba ze inny cooler na cpu to wtedy taki aby s-flex sie na nim dobrze sprawdzil. I sadze,ze sensowne bedzie obudowa z zasilaczem montowanym na dole, gdyz podejrzewam ze semi-pasywny to niewiele na gorze wspomoze chlodzenie. Edytowane 23 Czerwca 2008 przez miodzicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Błędem z Twojej strony wydaje mi się był zakup Rebela 9 z bocznym dużym wentylatorem. Mam dwa Sharkoony w w ersji Eco i są to obudowy bardzo sprzyjające wentylacji w środku, natomiast mniej sprzyjające ciszy ze względu na przednia siatkę. U mnie procesor z dobrym radiatorem i karta graficzna potrafią chodzić pasywnie + dysk w pudełku Scyhte, tylko z wentylatorem w zasilaczu na 500-600rpm i dwoma 120mm Acutake skręconymi na (przy tych upałach) przedni 600 z tyłu 800-1000rpm. Skorzystaj z rad jakie podałem w pierwszym poście. Zmień chłodzenie proca i pastę dobrze załóż wszystko i sprawa się rozwiąże. Przy temperaturach rzędu 28.8-29.1* w pokoju (takie dzisiaj u mnie panowały) nie ma co się dziwić że AC nie daje rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Tymczasowo można zrobić coś takiego: kupić odpowiednio duży fargment plexy, wstawić go zamiast standardowego dużego wentylatora + 2 dobre 120 na przód i tył. Zyskasz okno w obudowie i lepszą wentylację. Ew napisz do Sharkoon czy nie sprzedają samych boków bez wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodzicho Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zakonczylo sie drastycznym rozwiazaniem : ANTEC P182, Noctua NF-U12P, Tagan TG500-BZ (modularne kable). I to wyglada znacznie, znacznie lepiej.CPU 36 stopni.Cichutko i efektywnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...