Skocz do zawartości
ravi8

Problem Z Zyxel P-660hw-t1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem niedawno na allegro wałaśnie modem/router ADSL ZyXEL P-660HW-T1 no i napotkałem problem podczas instalowania go. Po podłączeniu wszystkich kabli (zasilanie, lan do kompa i adsl) oraz po włączeniu go cały czas miga dioda "DSL" tak jakby nie mogło zsynchronizować łącza. Kiedy wchodzę na adres 192.168.1.1 i ustawiam nazwę użytkownika i hasło to na końcu przy połączeniu ADSL widznieje komunikat "Fail". Tak samo jak używam programu z dostarczonej płyty do automatycznej konfiguracji wyskakuje mi error, że nie ma połączenia z internetem, że mam zrestować modem ale to nic nie daje... ;/

Co może być nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że login i hasło na innym modemie działają? (usługa została już aktywowana)

Mikrofiltr podłączony do telefonu?

Ma być wszystko ustawione tak jak tam piszą:

http://www.zyxel.pl/web/support_knowledgeb...=20040812093058

(większość DSLAM będzie pracować również przy ustawieniu LLC zamiast VC i PPPoE zamiast PPPoA, ale bezpieczniej jest użyć "zalecanych" parametrów).

Nie działa pomimo że wszystko ustawione poprawnie? sprawdzić jeszcze raz (może u sąsiada? -> nie zapomnij zmienić loginu i hasła!)

Nadal nie działa? -> reklamować złoma ;)

Nie wiem czemu cały czas mi się zdaje że P-660HW-Tx były pod ISDN (... a Neostrada używa lini analogowej - POTS). Ale pewnie tylko mi się wydaje.

[edit] źle mi się wydawało, routery P-660HW-T1 są sprzedawane do usługi Multimo na linii TP - czyli teoretycznie ma działać.

Edytowane przez SpAceR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że login i hasło na innym modemie działają? (usługa została już aktywowana)

Internet działa bezproblemowo na Sagem F@st

Mikrofiltr podłączony do telefonu?

Tak, są dwa wyjścia od gniazdka telefonicznego. Z jednego wychodzi kabel do routera a z drugiego do mikkrofiltra -> telefonu.

Ma być wszystko ustawione tak jak tam piszą:

http://www.zyxel.pl/web/support_knowledgeb...=20040812093058

(większość DSLAM będzie pracować również przy ustawieniu LLC zamiast VC i PPPoE zamiast PPPoA, ale bezpieczniej jest użyć "zalecanych" parametrów).

Nie działa pomimo że wszystko ustawione poprawnie?

Niestety, nie.. Wszystko wpisałem tak jak na podanej przez Ciebie stronie.

Tak wygląda efekt końcowy

Dołączona grafika

A tak przy konfiguracji automatycznej...

Dołączona grafika

Ale jeszcze mnie coś zastanawia...

W animowanej instrukcji podłączenia routera wykorzystywany jest spliter i o żadnej innej opcji tam nie wspominają. Może ten router nie oddziela sygnału telefonicznego od sygnału ADSL...? Gdzieś na innym forum przeczytałem, że niektóre routery właśnie tego nie oddzielają ale się na tym nie znam i nie wiem ile w tym prawdy jest.

Wygląda to tak...

Dołączona grafika

Dzięki za odp i proszę o dalszą pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modem "nie widzi" lini telefonicznej? tak to wygląda.

Z tym spliterem bywa różnie, ale przeważnie (w przypadku Annex A czyli linii analogowej) składa się on z mikrofiltra (na telefon) i pary drutów (do modemu ADSL) -> tak wygląda spliter routera Zyxel P-660HW-61 (tylko ten z zyxelowskich rozbierałem).

Tak do niczego nie dojdziemy, kabel telefoniczny masz sprawny (działa na nim inny modem) i taki jak trzeba (ten sam układ styków - dwa środkowe styki RJ11 to linia telefoniczna). Podaj numer aukcji, może coś wywęszę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...

Hmmm ... sprawdź u sąsiada ;)

A zauważyłeś że w opisie aukcji nie pojawia się hasło "neostrada" ani "annex a"?? W innych aukcjach wyraźnie pisał "idealny do neostrady", "Annex A" i takie tam bzdety ... a w tej ani słowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działaaaaaaa!!!! xD xD

Sprzedawca oferował mi zwrot pieniędzy, jednak napisałem do pomocy na stronie ZyXEL.

I kazali zrobić coś takiego:

Jeżeli po odłączeniu telefonów problem nadal będzie występował, proszę zalogować się na urządzenie poprzez telnet (w Windows XP: Start-> uruchom-> telnet 192.168.1.1), wprowadzić hasło (domyslne 1234), przejść do menu 24.8 (command line interpreter) a następnie wpisać i zatwierdzić enterem komendę:

wan adsl opencmd gdmt

No i zadziałało :D Właśnie jestem podłączony za pomocą routera :D

Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wan adsl opencmd gdmt - przełączenie modemu na modulację G.DMT

Ciekawe czy zapisało się w konfigu :unsure:

Przejdź do CLI (metoda jak wyżej) i wpisz: (oczywiście [Enter] po wpisaniu)

sys view autoexec.net - pokazuje ustawienia ładowane przy starcie routera, na początku powinno być "wan adsl opencmd gdmt". O ile ten firmware używa identycznych komend CLI co mój ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wpisaniu podanej przez Ciebie komendy pokazuje się cos takiego :blink:

To jest plik przetwarzany przy starcie (restarcie) routera, są w nim ustawienia konfiguracyjne. Przykład z "wymuszonym" przełączeniem na G.DMT:

http://www.valadis.nl/support/z150/telnet1.GIF

http://www.valadis.nl/support/z150.html

-> znaleziony przez google, co prawda stronka w języku nieludzkim ale opis konfiguracji da się zrozumieć. Na jednej z podstron jest opis użycia "sys edit autoexec.net" -> dokładnie taki jak trzeba ;)

Ale zanim zaczniesz psuć router przy użyciu CLI sprawdź czy "normalny" sposób zmiany modulacji nie zapisze przypadkiem ustawień w pliku "autoexec.net" -> to samo menu w którym masz opcje VCI/VPI i hasło (Advanced Setup -> WAN ... chyba? sory, mój Zyxel pracuje teraz u kolegi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale w jakim celu mam tutaj coś edytować skoro wszystko już działa bez problemu?

W Advanced setup > WAN > WAN Setup nie ma chyba tego o czym mówisz bo są tu tylko ustawienia od neostrady...

Edytowane przez ravi8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale w jakim celu mam tutaj coś edytować skoro wszystko już działa bez problemu?

Bo po zaniku napięcia może przestać działać?

W Advanced setup > WAN > WAN Setup nie ma chyba tego o czym mówisz bo są tu tylko ustawienia od neostrady...

To jest ustawienie ADSL (Neostrady), tak samo jak VPI/VCI -> opcja Multiplex z listą wyboru ( powinny być opcje: VC / G.DMT / G.Lite ...)

Wpisując polecenie CLI "wan adsl opencmd gdmt" wymusiłeś przełączenie modemu z VC (domyślne) na G.DMT (pracujące z ADSL2+). Teraz jest pytanie czy ta zabawa będzie potrzebna po każdym wyłączeniu routera (np. po zaniku zasilania), czy może jednak zapisała się w konfiguracji i nie będziesz musiał za każdym razem uruchamiać CLI -> moim zdaniem nie zapisało się, w każdym razie nie w "autoexec.net".

Jak wyłączysz router to się dowiesz czy coś trzeba edytować ;)

Połączy się z Neostradą po włączeniu - dobrze! nie połączy? trzeba edytować.

Mój router to inny model, i trochę inny firmware - dlatego nie mam pewności czy coś więcej trzeba robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z kolei mam inny problem. Posiadam owy router (Zyxel P660HW-61) i po podłączeniu kabla telefonicznego do wejścia ADSL w routrze dioda DSL / PPP nie świeci się W OGÓLE. Ma ktoś może jakieś rozwiązania ? Dodam, że na modemie Neostrady kabel działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi