bozar Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 witam chcialem podlaczyc USB z obudowy modecoma do plyty glownej i... okazalo sie ze kabel od USB ma nie 4 tylko 5 pinow! tzn 4 'normalne' tak jak kazde USB na obudownie, plus jeden taki maly oddzielny oznaczony 'GND'. w tych czterech normalnych juz jedno GND jest, wiec mnie to zastanawia co z 5tym fantem zrobic?! zaznaczam, ze na plycie glownej sa miejsca na 4 piny, a o dodatkowym w zadnej instrukcji nie bylo mowy. ktos wie jak to podlaczyc, zeby bylo dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 GND to uziemienie. Sprawdz czy dziala bez tego 5ego kabelka. Jesli dziala, to zostaw temat. Jak nie to pomyslimy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Dodatkowa wtyczka "GND" to ekran kabla, wymagany dla USB 2.0 -> bez niego prawdopodobnie będziesz miał USB 1.1 (ale działające! zmieni się tylko przepustowość). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesyr Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 na końcu (ostatnim pinie, tym najbardziej na prawo jeśli po lewej masz tył obudowy) w jednej linii powinien być GND pierwszy to (chyba) 5V zazwyczaj czerwony kabelek :) co do napięcia nie jestem pewien jak dokładnie lecą :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Nie martw się - mój kabel od USB z przodu obudowy wygląda tak samo - po prostu nie podłącza się tego jednego, wystarczy tyle uziemień, ile się podłącza do mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...