piotrjancy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Sprzęt: C2D e7200 4GB ramu DDR2 G8800 GTS Asus p5k CHIEFTEC 400W GPS-400 Baracuda 7200 250GB ATA Windows XP Prof 32bit Problem: Bardzo często podczas instalowana gier instalacja najprościej w świecie się zatrzymuje (przeważnie w okolicach 50%), dysk niby pracuje natomiast windows nie odpowiada, pozostaje tylko twardy reset. Jedyną grą jaka mi się udało zainstalować jest NWN2 (chodzi bez problemu na maxa w 1280). Co ciekawe podobny problem miałem jak instalowałem Viste Ultimate - stanęło mi na "rozpakowywanie plików" na 41% minęła 1h i ani drgnęło, Windows XP bez problemu się zainstalował lecz zauważyłem że bardzooo długo szukał dysku, potem partycje jakie miałem. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, kiedy dysk w pewnych momentach jest "mocno" obciążony następuje zwis tylko czemu? Kopiowanie przez siec z innego kompa plików 4 lub 7GB idzie bez problemu. Na jednej taśmie jest HDD(Slave) i nagrywarka DVD(master) Edytowane 20 Czerwca 2008 przez piotrjancy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekskrzypek Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Po pierwsze to dysk na jednej tasmie z napedem powinien byc podlaczony jako master a naped jako slave. Jak to nie pomoze to bedziemy szukac dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Idąc od płyty: HDD (master) DVD (slave) tak ? Podłączony sam dysk - próba instalacji gry z HDD kończy się zawieszeniem, na drugiem kompie idzie bez problemu. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez piotrjancy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Idąc od płyty: HDD (master) DVD (slave) tak ? Tak nie powinno być, środkowy wtyk na taśmie jest przeznaczony dla urządzenia "slave" i raczej nie należy tego zmieniać. Ten numer o którym piszesz już pare razy widziałem, przyczyn może być kilka. 1) nagrywarka "nie lubi" dysku (albo odwrotnie) i robi losowe błędy przy odczycie i zapisie (kopiowaniu plików itd) 2) taśma jest uszkodzona 3) błąd pamięci - uszkodzenie lub za niskie napięcie zasilania RAM (typowo płyty dają 1,8V a niektóre pamiątki potrzebują 2,1V albo więcej -> sprawdź specyfikację pamięci na stronie producenta) Na 1) nie ma dobrego sposobu, nawet zmiana firmware nagrywarki czy też biosu płyty nie daje gwarancji że będzie dobrze. Najłatwiej podłączyć jedno z urządzeń pod SATA przez przejściówkę. Co do 2) to rada jest prosta - wymienić taśmę na sprawną ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) 1. Pamięć Mushkin DDR2 PC6400 2x2048MB EM 800MHz CL5.0 http://www.agito.pl/ddr_2/mushkin_ddr2_pc6...607.328291.html http://www.mushkin.com/doc/products/memory_detail.asp?id=563 Napięcie [V] 1.8 2. Taśma raczej sprawna przed wyminą kompa było all dobrze (na jednej taśmie 2HDD na drugiej sama nagrywarka) Panowie to w takim wypadku trzeba będzie kupić dysk SATA skoro ten coś nie trybi. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez piotrjancy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesyr Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Po "wymianie" taśma mogła ulec uszkodzeniu ;) ... Ja niekoniecznie bym powiedział że dysk. Przeleć memtestem86 (dosowskim) pamiątki, jeśli przejdzie bez problemu, to puść prime żeby sprawdzić procka (rzadko uszkodzony ale jednak czasem się zdarza :) ) no i ostatnio mi się zdarzyło ze karta graficzna robiła rożne cuda z kompem (zwisy, bluescreeny, restarty przy normalny użytkowaniu kompa (nie graniu)) ale to raczej nie to :) Edytowane 20 Czerwca 2008 przez wesyr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Prime95 Torture Test doszło do Test30 i nic szczególnego. Zaraz zrobię test pamiątek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesyr Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) Czyli procek sprawny, jeśli Ci sie uda przeprowadź też programem HDTune (error scan) lub Seatoolsem(full scan) test dysku :) Edytowane 20 Czerwca 2008 przez wesyr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) HD Tune (Quick Scan) - zero błędów Co do pamięci jest jakiś program pod WIN, bo teraz nie mam napędu podpiętego a zanim go zrobię to trochę minie czasu. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez piotrjancy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wesyr Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Co do windowsowskich programów nie mam zaufania, jeśli chodzi o jakiekolwiek dokładne testy sprzętu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 (edytowane) No nic test pamięci zrobię jutro, ale nie chcę mi się wierzyć by z nimi były jakieś problemy, NWN2 chodzi jak marzenie, testy w evereście na pamięciach przechodzi, żadnych zwisów tylko przy tych cholernych instalacjach gier grrrr MemTest 9% jak na razie zero błędów. Zmiana taśmy to samo. Teraz to już są jaja. podczas testu (instalacja gry z HDD), zwiecha, potem blue screen, natychmiastowy restart, pod włączeniu kompa komunikat że brak systemu :D, kolejny restart all w normie, teraz to już na bank coś jest z dyskiem tylko co. dziś np. z drugiego dysku kopiowałem 60GB danych i nic się nie działo, pełna prędkość kopiowania. Edytowane 20 Czerwca 2008 przez piotrjancy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msb Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 W zasadzie wszystko co można doradzic było wyżej wyminione. Przy założeniu, że maszynka nie jest podkręcona pozostało: 1) sprawdzić ustawienia kontolera PATA w biosie.. 2) ew. sprawdzić, czy dysk się za mocno nie nagrzewa (może jest źle zamonotowany, za mało przestrzeni, brak prepływu powietrza...itp.) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Dysk jest chłodny czyli norma Gdzie szukać dokładnie tych ustawień w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Nie zaszkodzi jak sprawdzisz dysk za pomocą Mhdd. Pod linkiem wszystko jest ładnie opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2008 Dzięki, jutro dam znać jak wyszły testy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Witam, ponownie. Pojawił się kolejny problem, w momencie jak włożę płytę do napędu poczekam kilka chwil na załadowanie autostartu następuje restart kompa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 (edytowane) Sprawdzales czy komp dalej ma problemy bez dvd? A jak z samym dyskiem ale na innej tasmie? Zmien zasilania dla dysku i DVD. Jak wyzej - niektore cdromy nie lubia sie z pewnymi dyskami (WD/seagate) to bardzo mi wyglada na tasme. Edytowane 21 Czerwca 2008 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrjancy Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Nowy dysk SATA rozwiązał problemy (Hitachi DeskStar T7K500 320 GB ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...