Skocz do zawartości
MarcinG

Przyczyna Irytujących Zawieszeń Komputera.

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka może być przyczyna zawieszania się komputera? Temperatury są w normie, nie obciążam go zbytnio (nie gram). Czasem sa dwa dni spokoju, a czasem zawiesza się 4 razy na dzień. Czasem pada już podczas logowania do systemu. Niestety nie ma Blue Screena, tylko komputer jest jak zamrożony. Pomaga tylko reset z obudowy.

Próbowałem pracować na jednym module RAM i w różnych gniazdach i nic. Miałem pożyczony inny zasilacz na kilka dni, bez zmian. Pomiar napięć +5 V i +12 V na wtyczce Molex nic nie wykazał (chodzi o mój zasilacz). Napięcia są właściwe i stabilne (zmieniają się nie więcej niż kilkadziesiąt mV). Test Orthosa "Large, in-place FFTs - stress some RAM" pada po kilkunastu, kilkudzesięciu sekundach. Test "Small FFTs - stress CPU" chodził przez ponad kwadrans, potem przerwałem. procek osiągnął maks. 58 st. C (wg Core Temp). Gdy to piszę mam 34 st. C. Puściłem GoldMemory z dyskietki, przy pierwszym podejściu zawiesił się na samym początku testu, przy drugim działał 2 godziny bez błędu, aż go przerwałem. Test "Blend" w Prime 95 v. 25.6 wiesza się po kilkunastu s.

Komputer skleciłem 3 miesiące temu. Od początku były problemy. Myślałem, że mu przeszło po instalacji SP1 do Visty (miałem jakieś 3 tygodnie bez zawieszenia). Potem dołożyłem drugi dysk ze starego komputera (IDE), trochę musiałem poprzepinać kable i wszystko zaczęło się od nowa. Symptomy wskazują na RAM, ale nie chce mi się wierzyć, że mogą być uwalone oba moduły. Zgodnie z radami niektórych podnosiłem napięcie na pamięciach do 2 V (GoodRAM zaleca 1,8 V), ale nic to nie dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlaczam sie do tematu, gdyz juz mi sil braknie:/

Problem wystepuje od niedawna bo od poniedzialku, ale dzis juz skapitulowalem. Rzecz tyczy sie Kompa I z mojego siga, z tym, ze ustawionego zupelnie na default. W poniedzialek, po powrocie ze studiow postanowilem postawic od nowa system. Z racji obecnosci SP3 zrobilem kompilacje z WinXp SP2 za pomoca nlite i wszystko nagralem na dvd dodajac przy tym add-ony z: Firefox 3, K-lite codec pack, Real alternative, quick time, Izarc, Irfan View-jednym slowem z najbardziej niezbednym oprogramowaniem. System chodzil pieknie, jednak w roznych sytuacjach potrafil sie zawiesic w taki sposob, ze tylko reset pomagal, gdyz nawet kursor myszy nie dzialal. Po tym wykorzystalem juz chyba wszystkie mozliwosci. N-lite, plyta dvd bez SP3, rozne wersje programow, jednym slowem wszystkie konfiguracje systemu, problem caly czas ten sam, raz badz dwa razy dziennie wystepujacy (komp dziala 24h). Dodam, ze sam windows w N-lite nie odchudzany. Ponadto rok temu robilem juz swojego Wina N-litem i byl w pelni stabilny takze wiem z czym to sie je (obecna wersja N-lite 1.46).

Sprawdzilem: dyski-brak bad sektorow, RAM-memtest pod dosem-1,5h brak badow, RAM+CPU Orthos-brak bledow, nic sie nie przegrzewa, napiecia w normie. Prawdopodobnie problem wystepuje tylko przy polaczeniu z netem, np. zdarzylo, sie, ze podczas przegladania tapet z www.tapeciarnia.pl zamieral i nic poza resetem nie dalo sie zrobic. Nie wazne, czy komp byl pod obciazeniem czy tez nie. Posiadam neostrade 512, modem sagem fast 800 (sterowniki jakies nowe z 2007, zreszta na starych z 2004 to samo). Jesli ktos ma jakis pomysl to bede wdzieczny, gdyz moja wyobraznia juz nie ogarnia tego problemu. Fakt, ze zawieszki wystepuja z czestotliwoscia ok 1-2razy dziennie ale jednak mnie to nurtuje:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwieszki niezaleznie od obciazenia. Wylaczam go oczywiscie raz na dwa dni powiedzmy, tak to sciaga z emule:) Dzis rozlozylem go na czescie pierwsze, czyscilem przez jakies 3 godziny, wymienilem tasme ide i sata od dyskow na zupelnie nowe i zobaczymy co dalej. Sadze, ze raczej nic sie nie przegrzewa. Dzis np. wiechnal mi sie zupelnie bez obciazenia (tylko emule) po ponad 12h sciagania przy wlaczonych na pelne obroty wiatrakach (nawiewnym z przodu i wywiewnym z tylu). Taka sama sytuacja, zamarl po prostu i tylko reset.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam autoconnecta. Lacze sie normalnie z neostrada za pomoca dolaczonego do neo oprogramowania z plytki. Dwa lata tak dzialalo bez zadnych problemow, teraz wrzucilem tylko nowe stery do modemu sagem, zreszta na starych , na ktorych dwa lata byl spokoj, komp zachowuje sie podobnie. Teraz np. zaliczylem zwieszke po ok. 2h dzialania kompa w necie. Sprobuje z 2 dni nie sciagac nic emulem, niech komp chodzi tylko podlaczony do internetu z wylaczonym emulem (same www i gadu) i zobacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze to glupie ale sprawdzales w menedzeze urzadzen czy nie ma konfliktow ??

czasmi sprzet pod pcie powoduje walki

ja kiedys mialem 2 karty sieciowe i tak bylo :)

virus moze jakis ?

stary bios ?

za duze obciazenia zasilki

no ja nie wiem :)

zle cos podlaczone moze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisalem w jednym z poprzednich postow, windowsa juz chyba z 10 razy w tym tygodniu wgrywalem w roznych konfiguracjach, z zintegrowanym sp3, bez sp3, z roznymi wersjami programow, w tym z roznymi wersjami antywira kaspersky (6 i 7) i problem caly czas sie pojawia wiec to raczej nie wina systemu. System kompilowany nlite z pewnego zrodla, ktore nie raz instalowalem wczesniej bezposrednio z plyty cd na kompa i bylo ok. Rowniez moja poprzednia wersja windowsa, skompilowana nlite rok temu dzialala bez zarzutu. Wyeliminowalem raczej problemy sprzetowe (tak jak zreszta pisalem w pierwszym poscie a'propos mojego problemu), systemu tez raczej nie podejrzewam o bledy, szukam teraz programu, ktory powoduje u mnie takie jaja, zaczalem od nieuzywania emule 0.49a, z jakim skutkiem-zobaczymy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowałem z duszą na ramieniu BIOS P37. Po kilkuminutowych testach obciążających pamięć w Orthosie i Prime wydaje mi się, że jest znacząco lepiej. Wcześniej padały po maks. kilkudziesięciu sekundach. Pewnie coś istotnego po drodze poprawili w tych BIOS-ach. Mam nadzieję, że będzie tak dłużej. U mnie komp zdychał niezależnie od tego czy byłem w internecie, czy nie. Pierwszy raz po kolejnej już instalacji Visty padł zanim cokolwiek podpiąłem do USB. Programów też jeszcze nie było. Z tego co pamiętam poza systemem miałem zainstalowany SP1, sterowniki chipsetu, JMicron, dźwięku, LAN i k. graficznej. Pierwsza zawieszka wystapiła w trakcie uaktualniania indeksu wydajności podczas testu. Później już było jak w bajce, czasem 2 dni spokoju, czasem 4 zawieszki w ciągu jednego dnia (4 godziny użytkowania). Indeks stabilności systemu spadł do około 2. Na razie po 3 dniach od kolejnej instalacji Windowsa i wgrania nowego BIOS-a jest 10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisalem w jednym z poprzednich postow, windowsa juz chyba z 10 razy w tym tygodniu wgrywalem w roznych konfiguracjach, z zintegrowanym sp3, bez sp3, z roznymi wersjami programow, w tym z roznymi wersjami antywira kaspersky (6 i 7) i problem caly czas sie pojawia wiec to raczej nie wina systemu. System kompilowany nlite z pewnego zrodla, ktore nie raz instalowalem wczesniej bezposrednio z plyty cd na kompa i bylo ok. Rowniez moja poprzednia wersja windowsa, skompilowana nlite rok temu dzialala bez zarzutu. Wyeliminowalem raczej problemy sprzetowe (tak jak zreszta pisalem w pierwszym poscie a'propos mojego problemu), systemu tez raczej nie podejrzewam o bledy, szukam teraz programu, ktory powoduje u mnie takie jaja, zaczalem od nieuzywania emule 0.49a, z jakim skutkiem-zobaczymy.

Idac tropem kolegi. Aktualizacja BIOSu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios mialem najnowszy dostepny dla mojej plyty, choc wczoraj przeflaszowalem go jeszcze raz dla pewnosci i usuniecia ewentualnych syfow, ktore mogly sie w nim zgromadzic (choc nie wiem czy to w ogole mozliwe:P). Od wczoraj od godzin popoludniowych w ogole nie korzystam z emule. Komp chodzil cala noc dodatkowo z zapuszczonym orthosem (8h). Ogolnie ponad 16h bez zwiechy. Dzis zrobilem restart i chodzi juz jakies 12h, zostawiam go na noc z zapuszczonym od jakis 6h nTorrentem. Zobaczymy rano. Jesli bedzie nadal ok, to chyba mam winowajce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze nowy nlite cos pierdzieli

hmm badales ram, grafike itp ??

przejedz sobie jeszcze po dysku hdd recovery jak znajdzie bad sektory to naprawi moze to przez to :/

inaczej to ja juz nie wiem taki urok xp przesiadz sie na [brzydkie określenie na linuksa]a albo os x'a (ale kosztem kompatybilnoscvi z giercami itp)

i nie nie jestem linuxiarzem jade na xp od lat <-- to dla tych co sie czepiac zaczna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzalem caly hardware, zreszta nie sadze, zeby to byla wina sprzetu, gdyz do obecnej instalacji windowsa dzialal stabilnie i chyba nagle nic mu sie nie stalo. Nie mialem zwieszki od dwoch dni do dzisiejszego rana. Po 21h dzialania, w tym 16h sciagania nTorrentem znowu zwieszka podczas przegladania zdjec na naszej klasie. Naprawde nie wiem juz o co moze chodzic. Moja kompilacja windowsa dziala jeszcze u kumpla na kompie, ktory poki co nie zglasza zadnych uwag:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z uwagi na to, ze juz zupelnie stracilem cierpliwosc a problem losowych zawieszek systemu wystepuje nadal, prosze o analize loga z HijackThis

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "hijackthis"
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2

Scan saved at 13:48:07, on 2008-06-26

Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP3 (6.00.2900.5512)

Boot mode: Normal

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 7.0\avp.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\SOUNDMAN.EXE

C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE

C:\Program Files\Java\jre1.6.0_02\bin\jusched.exe

C:\Program Files\Logitech\iTouch\iTouch.exe

C:\PROGRA~1\Logitech\MOUSEW~1\SYSTEM\EM_EXEC.EXE

C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon.exe

C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 7.0\avp.exe

C:\WINDOWS\PowerS.exe

C:\Program Files\Sony Ericsson\Mobile2\Application Launcher\Application Launcher.exe

C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe

C:\Program Files\Prolink\PlayTV XP\TVRMVCR.EXE

C:\Program Files\Logitech\iTouch\kbdtray.exe

C:\Program Files\Common Files\Teleca Shared\Generic.exe

C:\Program Files\Sony Ericsson\Mobile2\Mobile Phone Monitor\epmworker.exe

C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe

C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.neostrada.pl/

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =

R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Local Page =

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Window Title = Neostrada TP

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

R3 - URLSearchHook: Search Class - {08C06D61-F1F3-4799-86F8-BE1A89362C85} - C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\SEARCH~1.DLL

O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_02\bin\ssv.dll

O4 - HKLM\..\Run: [soundMan] SOUNDMAN.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup

O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install

O4 - HKLM\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvMcTray.dll,NvTaskbarInit

O4 - HKLM\..\Run: [sunJavaUpdateSched] "C:\Program Files\Java\jre1.6.0_02\bin\jusched.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [zBrowser Launcher] C:\Program Files\Logitech\iTouch\iTouch.exe

O4 - HKLM\..\Run: [EM_EXEC] C:\PROGRA~1\Logitech\MOUSEW~1\SYSTEM\EM_EXEC.EXE

O4 - HKLM\..\Run: [WooCnxMon] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\CnxMon.exe

O4 - HKLM\..\Run: [WOOWATCH] C:\PROGRA~1\NEOSTR~1\Watch.exe

O4 - HKLM\..\Run: [AVP] "C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 7.0\avp.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [PowerS] C:\WINDOWS\PowerS.exe

O4 - HKLM\..\Run: [sony Ericsson PC Suite] "C:\Program Files\Sony Ericsson\Mobile2\Application Launcher\Application Launcher.exe" /startoptions

O4 - HKCU\..\Run: [Gadu-Gadu] "C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe" /tray

O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [spybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe (User 'USŁUGA LOKALNA')

O4 - HKUS\S-1-5-19\..\RunOnce: [nltide_3] rundll32 advpack.dll,LaunchINFSectionEx nLite.inf,C,,4,N (User 'USŁUGA LOKALNA')

O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [spybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-20\..\RunOnce: [nltide_3] rundll32 advpack.dll,LaunchINFSectionEx nLite.inf,C,,4,N (User 'USŁUGA SIECIOWA')

O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [spybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS\S-1-5-18\..\RunOnce: [nltide_3] rundll32 advpack.dll,LaunchINFSectionEx nLite.inf,C,,4,N (User 'SYSTEM')

O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [spybotSD TeaTimer] C:\Program Files\Spybot - Search & Destroy\TeaTimer.exe (User 'Default user')

O4 - HKUS\.DEFAULT\..\RunOnce: [nltide_3] rundll32 advpack.dll,LaunchINFSectionEx nLite.inf,C,,4,N (User 'Default user')

O4 - Startup: HDDlife.lnk = C:\Program Files\BinarySense\HDDlife 3\HDDlifePro.exe

O4 - Global Startup: DSLMON.lnk = C:\Program Files\SAGEM\SAGEM F@st 800-840\dslmon.exe

O4 - Global Startup: TVRMVCR.lnk = C:\Program Files\Prolink\PlayTV XP\TVRMVCR.EXE

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~1\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: Statystyki dla ochrony WWW - {1F460357-8A94-4D71-9CA3-AA4ACF32ED8E} - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 7.0\SCIEPlgn.dll

O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~1\OFFICE11\REFIEBAR.DLL

O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe

O20 - AppInit_DLLs: C:\PROGRA~1\KASPER~1\KASPER~1.0\adialhk.dll

O23 - Service: Kaspersky Internet Security 7.0 (AVP) - Kaspersky Lab - C:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Internet Security 7.0\avp.exe

O23 - Service: HDDlife HDD Access service - BinarySense, Inc. - C:\Program Files\Common Files\BinarySense\hldasvc.exe

O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

--

End of file - 5552 bytes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otoz nie sama neostrada a caly komputer. Wystepuje to zwykle przy sciaganiu programami p2p. Komp moze sciagac kilkanascie godzin i nagle podczas sciagania, zwykle przy przegladaniu stron internetowych w tym samym czasie obraz na monitorze sie zamraza, nic nie dziala, ani mysz ani klawiatrura i pozostaje tylko reset. Najbardziej wk*rwia mnie to, ze dziennik systemowy jest czysty, orthos chodzil ostatnio 8h, memtest bez bledow, dyski w idealnym stanie (testowane juz chyba hdtune, hddlife i niskopoziomowo MHDD), grafa tez problemow nie sprawia. Czy jest mozliwe, zeby to uwalony modem sagem f@st 800 robil takie cuda? Glownie chodzi mi o to, ze nie zawiesza sie on sam, nie zrywa polaczenia, a wywala sie caly komputer w postaci zawieszki? Jeszcze raz prosze o analize loga dwa posty wyzej, moze tam jest cos, co rozjasni sprawe, bo ja juz nie mam sily z tym walczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi