Skocz do zawartości
Szawel

Wrt54g

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj po tygodniu pracy mój Linksys wygasil na dobre swoja diodke "internet". Kilka razy pomagało resetowanie. Potem niby działał, ale nie dało się na niego zalogować. Teraz już ani nie działa ani nie mogę się zalogować. Dioda "internet" zgasła na dobre.

Ktoś ma jakiś pomysł co z tym zrobić. Czy ruter do wymiany?

To jest model v7.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten model pracuje na bootloaderze Vxworks, oznacza to, że zimpelemntowany jest w nim "management mode", pozwalający na wgranie firmware w trybie awaryjnym. i chyba nie muszę wspominać, ze raz to działa raz nie, zupełnie jak DD-WRT ;).

1. Unplug the power cord from the back of the router.

2. Hold down the Reset button.

3. While holding down the Reset button, plug back in the power cord to the router.

4. Continue to hold the Reset button for five (5) seconds. After five (5) seconds, release the button.

5. Wait for about one (1) minute. Then, on a computer connected to the router, launch a web browser (for example, Internet 6. Explorer or Mozilla Firefox).

7. Type in the router's IP address of http://192.168.1.1 into the Address field and press the [Enter] key.

8. The Management Mode - Firmware Upgrade interface should appear.

Należy ustawić kartę sieciową ręcznie:

IP: 192.168.1.2

Maska: 255.255.255.0

Brama: PUSTE !

DNS: PUSTE !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OMG. Wchodzę na stronę linksysa i nie ma modelu v.7.2 Są za to 8.1 i 8.2 jakich do tej pory tam nie było. Oo

Jaja sobie robią?

Czyżby sam producent zmuszał mnie do wyboru DD-WRT...

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety sposób z posta #2 nie skutkuje.

EDIT: ok, zatrybił za 5 razem. Menu sie pojawiło, wgrałem nowy soft i jak na razie nic to nie dało bo nadal na ruter wbić się nie da. ;/

EDIT2: jakimś cudem wgrałem poprawnie soft.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Czy DD jest lepsze od standardowego softu czy nie warto?

Paranoja, wgrałem konfig rutera z jakim non top chodził i nie mogę znowu wbić na ruter... (przekroczono limit czasu...) aaaa... nigdy więcej linksysa...

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo miałeś starszą wersję firmware, dlatego, po zaprogramowaniu ustaw wszystko na nowo z palca, nie wgrywaj configu !

DD-WRT jest znacznie lepszy od standardowego fimrmware'u, ale w pewnych konfiguracjach wiesza się i muli. Ponadto dublują się tam funkcje, które notabene nie działają prawidłowo. Ale jeśli chodzi o możliwość i stabilność, to jest lepszy od standardowego.

Edytowane przez lgolebio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, uporałem się z tym. Ponownie wgrałem soft i poustawiałem ręcznie. Niby jest si. Ciekawe na ile ;/

Dzięki za pomoc.

P.S. Zgodnie z zasadą "lepsze jest wrogiem dobrego" tymczasowo daje sobie luz z DD-WRT ;)

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh, znowu to samo (kapryśna diodka "internet" umarła). Tym razem chyba pokuszę się o DD-WRT i zobaczę, czy też będzie się tak sypał. Czy może dać sobie spokój i od razu reklamacja? Nie bawi mnie wgrywanie softu na nowo co 3 dni ;/

EDIT: No i wgrałem DD-WRT. Wszystko fajnie, tylko pluje się o hasło. Sam twierdzi, że domyślnie ma "root". Wpisuje root a on znowu o haslo. ;/

EDIT2: Opanowałem DD-WRT. Od wczoraj ruter działa bez zawieszki. Zobaczymy na jak długo z kolei tym razem...

EDIT3: Ten ruter to poezja... brak słów... szczerze odradzam.

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No normalnie muszę napisać.

W sobotę odebrałem WRT'ka z serwisu. Serwis nie stwierdził żadnej wady. Twierdzili, że był testowany kilkanaście godzin i nic.

Hmmm... widocznie w moim pokoju mam jakieś promieniowanie działające negatywnie na rutery, bo już po godzinie od podłączenia ruter się zawiesił. ;) Dziś od rana powiesił już się 4 razy. Tak więc pozdrowienia dla serwisu komputronika. Chłopaki jesteście najlepsi! No bo przecież na promieniowanie w domu klienta nic nie poradzicie... Ufam, że to to, no bo przecież fachowo stwierdzono, że ruter jest w 100% sprawny.

Ehh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi