Skocz do zawartości
zuy_zgred

Rana Na Twarzy

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taka maść z antybiotykiem (w zasadzie zestawem trzech) TRIBIOTIC. Sprawdzona sprawa na zacięcia, skaleczenia itp. Nie nadaje się na duże powierzchnie i nie należy jej stosować dłużej niż kilka dni. Ale pomaga bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nóż do ognia > po tem nóż do rany :P joke Do wesela się zagoi. Wata plus woda utleniona / spirytus salicylowy > rana. Witaminy jedz dużo rożnych warzyw i owoców.

Z tego co pamiętam z wczorajszego wykładu na prawko, to waty nie stosujemy do przemywania/opatrywania ran. Chociaż mogę się mylić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jesteś młody (poniżej 18 lat) to imo w 2 do 4 tygodni sie wygoi. Ja (w wieku koło 10 lat wiec regeneracja była na najwyższym poziomie) po wyskoku na bmx'e upadłem z 2-3 m prosto na beton na ryj ;]. Połowa twarzy w krwi (przy upadku nawet jako takiego bólu nie było ale było niekiepskie oszołomienie). Też to sie stało na początku wakacji. Strupy miałem przez połowę lata po tym (ale na całej jednej połowie twarzy) i jakoś szybko zeszły (po 4-6 tyg nawet jednej blizny nie miałem).

A i oczywiście wtedy nie było jeszcze czegoś takiego jak TRIBIOTIC (ogólnie polecam tą maść ale przy młodym wieku organizm sam sie ślicznie regeneruje) wiec zadnego opatrunku nawet nie miałem i samo sie ładnie zagoiło ;).

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yep, error nie kladzie sie waty na rany, tylko dziwne ze zawsze ją daja po np. szczepieniach i ja mailem na mysli latwiejsze przemywanie (spirytus do oka czy woda utleniona brrr), a nie jakis opatrunek. ...

Ale powinieneś wiedzieć że rany mogą być różne .... szarpane, cięte, kłute itp itd. Zasada jest taka że waty nie przykłada się do ran otwartych gdyż wata może pozostać w ranie (tutaj lepiej sprawuje się gaza). Nakłucie po zastrzyku to inna bajka, nawet trudno to nazwać raną :D Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygladalo to zle, ale zagoilo sie niespodziewanie szybko, teraz smiesznie wygladam bo mam rozowa skore tam, ale mysle ze nabierze normalnego koloru niedlugo :) Nie moglem sie powstrzymac od oderwania strupa, ale blizny raczej nie bedzie. Dzieki za wsparcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz smiesznie wygladam bo mam rozowa skore tam, ale mysle ze nabierze normalnego koloru niedlugo :)

Solarka 8 minut i za pare dni jeszcze kilka i jesteś jak nowy :wink:

Dzieki za wsparcie

Załoga AmbulansuPurePC gratuluje :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygladalo to zle, ale zagoilo sie niespodziewanie szybko, teraz smiesznie wygladam bo mam rozowa skore tam, ale mysle ze nabierze normalnego koloru niedlugo :) Nie moglem sie powstrzymac od oderwania strupa, ale blizny raczej nie bedzie. Dzieki za wsparcie

Elegancko ;). Mówiłem ze sie szybko zagoi. Nasz organizm też sie przecież potrafi bronić i regenerować sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego jasniejszego miejsca po ranie raczej sie nie powinno wystawiac zbyt dlugo na slonce, szczegolnie w mega upalnie dni. To samo solara... ale moge sie mylic :P

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani potrzebuję szybkiej rady na temat preparatów przyspieszających gojenie ran. wczoraj zemdlałam i wpadłam twarzą w szybę od drzwi, mam rozcięty policzek i brodę, nie mogę na siebie patrzeć tym bardziej że za trzy tygodnie mam wystąpić w roli panny mlodej. czuję się okropnie.

oczywiście pogotowie opatrzyło rany ale na tym się zakończyło z twarzą zostałam sama. pomóżcie jeśli znacie takie preparaty.

Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście pogotowie opatrzyło rany ale na tym się zakończyło z twarzą zostałam sama. pomóżcie jeśli znacie takie preparaty.

Żadnych znachorów i samolecznictwa!

(chyba że lubisz mieć widoczne blizny?)

Dermatolog, albo chirurg plastyczny - ja wiem że to głupio brzmi, ale równie głupio wygląda się ze "sznytą" na facjacie ;)

Obejrzy, oceni stan, przepisze środki zapobiegające przesuszaniu blizny (to właśnie nadmierne wysuszenie i lekkie otarcia "strupa" powodują powstawanie widocznych blizn). Przy prawidłowym leczeniu po trzech tygodniach będą ledwo widoczne czerwone kreski (trzeba wiedzeć gdzie są żeby zauważyć)

Ale - jak już pisałem - bez znachorów!

Chirurdzy plastyczni są nie tylko od powiększania biustu :P nie ma się czego bać (no może poza ceną ... ale jedna wizyta nie kosztuje aż tyle).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych znachorów i samolecznictwa!

(chyba że lubisz mieć widoczne blizny?)

Dermatolog, albo chirurg plastyczny - ja wiem że to głupio brzmi, ale równie głupio wygląda się ze "sznytą" na facjacie ;)

Obejrzy, oceni stan, przepisze środki zapobiegające przesuszaniu blizny (to właśnie nadmierne wysuszenie i lekkie otarcia "strupa" powodują powstawanie widocznych blizn). Przy prawidłowym leczeniu po trzech tygodniach będą ledwo widoczne czerwone kreski (trzeba wiedzeć gdzie są żeby zauważyć)

Ale - jak już pisałem - bez znachorów!

Chirurdzy plastyczni są nie tylko od powiększania biustu :P nie ma się czego bać (no może poza ceną ... ale jedna wizyta nie kosztuje aż tyle).

Dziękuję bardzo za rady, naprawdę były potrzebne. Ja w tym wszystkim nie pomyślałam o chirurgii plastycznej. Jestem ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam Iza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys jako kilkuletnie dziecko pojechalem z ojcem popatrzec jak gra w pilke. przy boisku byla tak duza gorka z kamieniami z ktorej zbieglem i... polecialem :) kolano mialem strasznie obdrapane. nie chcac zawracac glowy ojcu postanowilem sam zajac sie rana :D bandaz, wata i woda utleniona z apteczki samochodowej znalazly sie na moim kolanie, a ja bylem z siebie cholernie dumny :D kilkanascie godzin pozniej postanowilem zdjac opatrunek. oczywiscie wata zostala w zakrzepnietej krwii, a wyrywanie jej do najprzyjemniejszych czynnosci nie nalezalo :D (koszmarna nerwowka) w kazdym razie od tamtej pory wiedzialem dlaczego nie uzywa sie waty przy takich ranach/obdrapaniach :D

na gojenie miejsc gdzie skora jest delikatna, pomaga bepanthen, niby przeznaczony dla dzieci (niemowlat), ale stosowany tez w innych przypadkach ran w dosc delikatnych miejsach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jak bylem maly uzywalem na rane babki czy tez mniszku lekarskiego:P, mowiac powaznie, jesli lekaz to widzial i nie trzeba bylo szyc to zostaw samo sie zagoi:) (jak z katarem nieleczony trwa tydzien, leczony 7 dni;) wiec swoje mosisz przeczekac CZAS LECZY RANY:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jak bylem maly uzywalem na rane babki czy tez mniszku lekarskiego:P, mowiac powaznie, jesli lekaz to widzial i nie trzeba bylo szyc to zostaw samo sie zagoi:) (jak z katarem nieleczony trwa tydzien, leczony 7 dni;) wiec swoje mosisz przeczekac CZAS LECZY RANY:P

Laska wychodzi za maz i buzia musi byc cacy ;) lepiej skoczyc do specjalisty w takim wypadku. To nie facet i kolejna blizna na japie nie doda jej powagi ;]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi