zuy_zgred Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Czy istnieją jakieś domowe sposoby na przyspieszenie gojenia rany na twarzy(zdarta skóra, wypadek na rowerze)? Jakieś specjalne opatrunki, witaminy itd. Pierwszy dzien wakacji a juz przez glupote taki wypadek :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Jest taka maść z antybiotykiem (w zasadzie zestawem trzech) TRIBIOTIC. Sprawdzona sprawa na zacięcia, skaleczenia itp. Nie nadaje się na duże powierzchnie i nie należy jej stosować dłużej niż kilka dni. Ale pomaga bardzo dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 Nóż do ognia > po tem nóż do rany :P joke Do wesela się zagoi. Wata plus woda utleniona / spirytus salicylowy > rana. Witaminy jedz dużo rożnych warzyw i owoców.Z tego co pamiętam z wczorajszego wykładu na prawko, to waty nie stosujemy do przemywania/opatrywania ran. Chociaż mogę się mylić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 (edytowane) Jak jesteś młody (poniżej 18 lat) to imo w 2 do 4 tygodni sie wygoi. Ja (w wieku koło 10 lat wiec regeneracja była na najwyższym poziomie) po wyskoku na bmx'e upadłem z 2-3 m prosto na beton na ryj ;]. Połowa twarzy w krwi (przy upadku nawet jako takiego bólu nie było ale było niekiepskie oszołomienie). Też to sie stało na początku wakacji. Strupy miałem przez połowę lata po tym (ale na całej jednej połowie twarzy) i jakoś szybko zeszły (po 4-6 tyg nawet jednej blizny nie miałem). A i oczywiście wtedy nie było jeszcze czegoś takiego jak TRIBIOTIC (ogólnie polecam tą maść ale przy młodym wieku organizm sam sie ślicznie regeneruje) wiec zadnego opatrunku nawet nie miałem i samo sie ładnie zagoiło ;). Edytowane 23 Czerwca 2008 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 idz do dermatologa, od razu ci pomoga ;] i bedzie sie ladnie goic , apotem nie bedzie sladu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 I może to oczywiste, ale wspomnę. Nie odrywaj strupków z rany. Po tym zostają blizny. Niech się goi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 (edytowane) Yep, error nie kladzie sie waty na rany, tylko dziwne ze zawsze ją daja po np. szczepieniach i ja mailem na mysli latwiejsze przemywanie (spirytus do oka czy woda utleniona brrr), a nie jakis opatrunek. ...Ale powinieneś wiedzieć że rany mogą być różne .... szarpane, cięte, kłute itp itd. Zasada jest taka że waty nie przykłada się do ran otwartych gdyż wata może pozostać w ranie (tutaj lepiej sprawuje się gaza). Nakłucie po zastrzyku to inna bajka, nawet trudno to nazwać raną :D Edytowane 23 Czerwca 2008 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuy_zgred Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Wygladalo to zle, ale zagoilo sie niespodziewanie szybko, teraz smiesznie wygladam bo mam rozowa skore tam, ale mysle ze nabierze normalnego koloru niedlugo :) Nie moglem sie powstrzymac od oderwania strupa, ale blizny raczej nie bedzie. Dzieki za wsparcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 teraz smiesznie wygladam bo mam rozowa skore tam, ale mysle ze nabierze normalnego koloru niedlugo :)Solarka 8 minut i za pare dni jeszcze kilka i jesteś jak nowy :wink: Dzieki za wsparcieZałoga AmbulansuPurePC gratuluje :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Wygladalo to zle, ale zagoilo sie niespodziewanie szybko, teraz smiesznie wygladam bo mam rozowa skore tam, ale mysle ze nabierze normalnego koloru niedlugo :) Nie moglem sie powstrzymac od oderwania strupa, ale blizny raczej nie bedzie. Dzieki za wsparcieElegancko ;). Mówiłem ze sie szybko zagoi. Nasz organizm też sie przecież potrafi bronić i regenerować sam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macieqqq Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 A tak na przyszlosc, to na wszelkie uszkodzenia moge polece plastry Aqua-Gel opracowane przez grupe ludzi z PŁ. Juz na niejedno "otarcie" mi pomogly ;) Ostatnio spalilem caly tlow bedac na sloncu 8 godz. Rowniez spisaly sie znakomicie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 jezeli masz bardzo rozniacy sie odcien skory to sie samo nie zagoi, musisz isc do dermatologa po masc z antybiotykiem zeby wyleczyc tkanke , a potem moze jakies male zluszczanko ;] i tak ogolnie wyglada proces leczenia skory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2008 Wygladalo to zle, ale zagoilo sie niespodziewanie szybko, teraz smiesznie wygladam bo mam rozowa skore tam, ale mysle ze nabierze normalnego koloru niedlugo :) Nie moglem sie powstrzymac od oderwania strupa, ale blizny raczej nie bedzie. Dzieki za wsparcie Tego jasniejszego miejsca po ranie raczej sie nie powinno wystawiac zbyt dlugo na slonce, szczegolnie w mega upalnie dni. To samo solara... ale moge sie mylic :P 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza25 Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Kochani potrzebuję szybkiej rady na temat preparatów przyspieszających gojenie ran. wczoraj zemdlałam i wpadłam twarzą w szybę od drzwi, mam rozcięty policzek i brodę, nie mogę na siebie patrzeć tym bardziej że za trzy tygodnie mam wystąpić w roli panny mlodej. czuję się okropnie. oczywiście pogotowie opatrzyło rany ale na tym się zakończyło z twarzą zostałam sama. pomóżcie jeśli znacie takie preparaty. Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 oczywiście pogotowie opatrzyło rany ale na tym się zakończyło z twarzą zostałam sama. pomóżcie jeśli znacie takie preparaty.Żadnych znachorów i samolecznictwa! (chyba że lubisz mieć widoczne blizny?) Dermatolog, albo chirurg plastyczny - ja wiem że to głupio brzmi, ale równie głupio wygląda się ze "sznytą" na facjacie ;) Obejrzy, oceni stan, przepisze środki zapobiegające przesuszaniu blizny (to właśnie nadmierne wysuszenie i lekkie otarcia "strupa" powodują powstawanie widocznych blizn). Przy prawidłowym leczeniu po trzech tygodniach będą ledwo widoczne czerwone kreski (trzeba wiedzeć gdzie są żeby zauważyć) Ale - jak już pisałem - bez znachorów! Chirurdzy plastyczni są nie tylko od powiększania biustu :P nie ma się czego bać (no może poza ceną ... ale jedna wizyta nie kosztuje aż tyle). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza25 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Żadnych znachorów i samolecznictwa! (chyba że lubisz mieć widoczne blizny?) Dermatolog, albo chirurg plastyczny - ja wiem że to głupio brzmi, ale równie głupio wygląda się ze "sznytą" na facjacie ;) Obejrzy, oceni stan, przepisze środki zapobiegające przesuszaniu blizny (to właśnie nadmierne wysuszenie i lekkie otarcia "strupa" powodują powstawanie widocznych blizn). Przy prawidłowym leczeniu po trzech tygodniach będą ledwo widoczne czerwone kreski (trzeba wiedzeć gdzie są żeby zauważyć) Ale - jak już pisałem - bez znachorów! Chirurdzy plastyczni są nie tylko od powiększania biustu :P nie ma się czego bać (no może poza ceną ... ale jedna wizyta nie kosztuje aż tyle). Dziękuję bardzo za rady, naprawdę były potrzebne. Ja w tym wszystkim nie pomyślałam o chirurgii plastycznej. Jestem ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam Iza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-mess- Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 kiedys jako kilkuletnie dziecko pojechalem z ojcem popatrzec jak gra w pilke. przy boisku byla tak duza gorka z kamieniami z ktorej zbieglem i... polecialem :) kolano mialem strasznie obdrapane. nie chcac zawracac glowy ojcu postanowilem sam zajac sie rana :D bandaz, wata i woda utleniona z apteczki samochodowej znalazly sie na moim kolanie, a ja bylem z siebie cholernie dumny :D kilkanascie godzin pozniej postanowilem zdjac opatrunek. oczywiscie wata zostala w zakrzepnietej krwii, a wyrywanie jej do najprzyjemniejszych czynnosci nie nalezalo :D (koszmarna nerwowka) w kazdym razie od tamtej pory wiedzialem dlaczego nie uzywa sie waty przy takich ranach/obdrapaniach :D na gojenie miejsc gdzie skora jest delikatna, pomaga bepanthen, niby przeznaczony dla dzieci (niemowlat), ale stosowany tez w innych przypadkach ran w dosc delikatnych miejsach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 A ja jak bylem maly uzywalem na rane babki czy tez mniszku lekarskiego:P, mowiac powaznie, jesli lekaz to widzial i nie trzeba bylo szyc to zostaw samo sie zagoi:) (jak z katarem nieleczony trwa tydzien, leczony 7 dni;) wiec swoje mosisz przeczekac CZAS LECZY RANY:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 A ja jak bylem maly uzywalem na rane babki czy tez mniszku lekarskiego:P, mowiac powaznie, jesli lekaz to widzial i nie trzeba bylo szyc to zostaw samo sie zagoi:) (jak z katarem nieleczony trwa tydzien, leczony 7 dni;) wiec swoje mosisz przeczekac CZAS LECZY RANY:PLaska wychodzi za maz i buzia musi byc cacy ;) lepiej skoczyc do specjalisty w takim wypadku. To nie facet i kolejna blizna na japie nie doda jej powagi ;]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...