jogur Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 (edytowane) Witam Otóż mam pewien problem. Może od początku... Kilka dni po ściągnięciu gpu-z zauważyłem, że moja karta, mimo ustawionych w rivatunerze wyższych taktowań pracuje na domyślnych. Wszedłem do rivatunera a tam zobaczyłem, że zakładka System Tweaks wygląda inaczej niż zwykle (zdjęcie niżej), i nie moge zmieniać taktowań, nawet powtórnie zezwalając. Reboty również nie pomagały. Kilkanaście minut temu gpu-z wykazało, że moja karta ma taktowania rdzenia i pamięci równe 0, a shaderów nie wyświetla wogóle. http://img57.imageshack.us/my.php?image=grafann3.jpg Karta działała na ustawieniach z siga od dobrych 2 tygodni i nie stwierdziłem na tym żadnych błędów. Oczywiście podczas kręcenia sprawdzana 3dmarkiem, intensywnym graniem. Co mogło się stać? Karta nie była ruszana, ale wyjąłem ją ze slotu, przedmuchałem, podłączyłem ponownie - objawy nie ustąpiły. Oczywiście wtyczka dodatkowego zasilania podłączona, sterowniki najnowsze. Co o tym sądzicie? Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale wczoraj usiłowałem podłączyć jednocześnie 2 monitory - działał podczas startu 1, a w systemie drugi, a nie oba jednocześnie. Edytowane 21 Czerwca 2008 przez jogur Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Właśnie wróciłem od kumpla, grafa została sprawdzona i jest sprawna... ma ktoś pomysł dlaczego nie u mnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 22 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2008 Jeśli sprawdzałeś kartę na innym kompie -> mogę się tylko domyślać, że podczas sprawdzania działała na taktach fabrycznych. Może właśnie tutaj tkwi problem- u Ciebie było o/c (?). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Jak już pisałem karta chodziła na takich ustawieniach: 540/1242/850 @ 611/1405/951 i była w 100% stabilna. Właśnie to mnie ciekawiło, że nie dawała żadnych oznak zbyt ostrego oc (artów, zwisów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Spróbuj pokręcić nTune. Jak masz geforce'a to powinien być na płytce z oprogramowaniem, jeśli nie to zapraszam na stronę www.nvidia.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2008 Witam Problem zasadniczo został zażegnany - dzisiaj po włączeniu kompa wszystko działa jak należy, ale chciałbym jednak sie dowiedzieć co mogło być przyczyną tego problemu. Dlaczego RT pokazywało taktowania pokroju 100/200/100, a gpu-z 0/0/brak, dlaczego nie było możliwości ich zmiany (Jakiś błąd systemu? Programu? Po reinstalu było tak samo...) Problem bardziej sprzętowy (zasiłka, mobo?), czy programowy (może jakiś wir?) Czytałem, że karta może obniżać takty jeśli się przegrzewa, ale obudowa cały czas była otwarta, oraz postawiony dodatkowy wiatrak 12cm, nawiewający chłodne powietrze na tył karty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...