Skocz do zawartości
Kolos

Nie Działający Subwoofer Genius 5005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie dawno stałem się posiadaczem w/w zestawu ale mam mały problem z głośnikiem niskotonowym. Mam zainstalowane stery K-Pax console jak i drivery + karta muzyczna SB 2ZS gold. Jeżeli wybiorę test głośników to wszystko jest OK, ale problem zaczyna się wtedy jeżeli puszcze muzykę przez foobra, lub wmp to wcale nie gra sub a jak odpalę jakiś film w dd 5.1 lub dts to zaczyna grać ale b. słabo.

W sieci wyczytałem o wielu problemach z subem i centralnym głośnikiem w modelu 5000 ale do nich był dodawana jakaś przejściówka i jakoś ten problem eliminowała.

Ps. Oczywiście w panelu sterowania jak i w consoli k-pax creative ) mam wszystko ustawione poprawnie "analog output 5.1", bas redirection nie pomaga, w mixerze głośnośc ustawiona na każdym kanale na max, oryginalne sterowniki miałem zainstalowane i nic nie pomogły. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropos przejsciowki, to powodowala ona w przypadku mojego zestawu 5005 nienaturalne dudnienie subwoofera i brak pracy centralnego glosnika -> dzwiek z niego zostawal przekierowany do woofera i np. dialogi z filmow slyszalem przez woofer.

U mnie zainstalowanie sterownikow Creative'a (obraz plytki sciagnalem, jako ze moj AG4 to oem) i zabawa opcjami pozwolila mi uzyskac satysfakcjonujacy efekt.

Sprobuj przeinstalowac sterowniki/dac ustawienia audio na default w panelu sterowania i zaczac od nowa, moze cos po prostu zle ustawiles.

Edytowane przez konradEM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale przeinstalowanie sterów jak i konsoli nie pomogło, teraz jadę na zmodowanych driverach z 2zs -> SB4 ale nic to nie pomogło, oczywiście wcześniej wszystko skasowałem przez drive cleaner i pełne wyczyszczenie rejestru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie jesteś zainteresowany i nie korzystasz z efektów eax to spróbuj ze sterami kx

Po zainstalowaniu sterów kx to już dopiero głośniki mi nie grały. Działały mi tylko tylnie soroundy i nic wiecęj. Jakoś widzę, że będę zmuszony oglądać filmy bez suba :/ Edytowane przez Kolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam posiadam głośniki EASYTOUCH ET-273 5.1 IMPRESSION

Dołączona grafika

oraz karte muzyczna sound blaster audigy

Dołączona grafika

mam problem nie dziala mi jeden glosnik oraz subwoofer ani w testach ani w grach i wogole w niczym :sad: o to zdjecie Dołączona grafika( w kolku zaznaczylem co mi nie dziala ) tzn dziala ale tak jakby niewiem przrytlumiony jakby ktos chcial cos powiedziec a buzie mialby wypelniona no nie wiem wata , szmatami i bardzo cichutko jest to slyszalne

w pierwszym tescie na karcie dzwiekowej tzn CHANEL sa testowane 5 glosnikow na miejscu tego tylnego glosnika odzywa sie takim wlasnie glosem nie glosnik (jest kompletnie cichy ) ale odzywa sie subwoofer takim wlasnie dziwnym glosem tak jak u gory pisalem

w dugim tescie tzn Noise testowane sa 5 glosnikow + subwoofer na miejscu tego tylnego prawgo glosnika odzywa sie subwoofer a jak jest testowany subwoofer to jest cisza

prosze o porade

Prosze o pomoc bo niewiem czy mam to zepsute czy coś zle podlaczylem to jest moje podlaczenie z suba pod karte muz.

2- mam podlaczone Front

3- mam podlaczone Cen/Sub

4- mam podlaczone Rear

Dołączona grafika

Prosze o porade

Edytowane przez robson8112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o pomoc bo niewiem czy mam to zepsute czy coś zle podlaczylem to jest moje podlaczenie z suba pod karte muz.

2- mam podlaczone Front

3- mam podlaczone Cen/Sub

4- mam podlaczone Rear

do czarnego rear, a do pomarańczowego center/sub powinno być czyli 3 i 4 odwrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do czarnego rear, a do pomarańczowego center/sub powinno być czyli 3 i 4 odwrotnie.

dzieki piekne zrobilem tak jak napises tylni glosnik juz mi gra ale dalej nie gra sub

glosniki wszystkie mi graja ale sub nie nie wiem czy jest zepsuty czy cos w ustawieniach mam nie tak

oto moje ustawienia

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopuje

Czy komus kto posiada ten zestaw głośników oraz viste udało sie ustawić pełne 5.1?Tzn, czy wszystkie głosniki graja tak jak trzeba?U mnie nie działa subwoofer tak jak u autora tematu który de facto nie odnalazł rozwiązania.W testach Creative gra subwoofer ale nigdzie indziej nie gra.

Karta dźwiękowa to dołączona do Maximusa II formula SupremeFX-fi i sterowniki od x-fi

Wszystko podpięte tak jak należy zgodnie z kolorami,napisami,koranem,biblia i komiksami kajko i kokosz

W panelu sterowania ustawione na zestaw 5.1

W Audio Console ustawiony Bass redirection

Przeinstalowałem sterowniki

Windows Vista 64bit :damage_wall:

Gdybym wiedział ze wydaje kase na głóśniki po to aby wolny czas spędzać na tym aby je urochomić to bym dalej kur... grał z wierzy z jednym głosnikiem. :angry:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi