Skocz do zawartości
hardy99

Dziwny Problem Z Zasilaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pewien problem ze swoim zasilaczem. Otóż przedwczoraj z komputera zaczął wydobywać się dziwny dźwięk. Zdiagnozowałem, że dochodzi z zasilacza. Poszukałem trochę informacji i dowiedziałem, że mogą to piszczeć cewki. Zakleiłem, te cewki w sposób opisany na tej stronie:

http://psufaq.wordpress.com/2008/03/16/zaklejanie-cewek/

Niestety nic to nie pomogło. Do cewek dostać się jest bardzo trudno, zalałem tylko to co mogłem. Silikon, którym to zalałem na zdjęciu w załączniku. Nie ma on twardej konsystencji po zaschnięciu, tylko jest to taka dość twarda guma. Jak to zostało zalane, tez na zdjęciach w załączniku.

Poza tym piszczeniem zasilacz jest sprawny. Trzyma napięcia bardzo dobrze. Na linii 12 V ma pod obciążeniem ORTHOS + ATITool 11.96 V, na 5 V - 4.97 V, sprawdzane miernikiem, tak więc napięcia sa w normie.

Zasilacz piszczy, co jest dość dziwne wtedy, gdy nie jest pod obciążeniem. Najgorzej piszczy po jakiejś minucie od zakończenia obciążenia. Np jak gram, to wszystko jest ok, nie wydobywają się żadne dźwięki. Dopiero jak wyłączę grę i odczekam ok 1 min, wtedy zasilacz zaczyna piszczeć, i będzie tak piszczał przez jakieś 15-20 min, następnie przestaje. Jeśli go obciążę wcześniej ponownie, przestaje piszczeć. Oczywiście po zakończeniu obciążenia piszczy znowu i tak w kółko. Piszczy także, podczas włączania i wyłączanie komputera.

Zasilacz, nigdy nie ciągnął niczego mocniejszego niż w sygnaturze. W załączniku jeszcze tabliczka znamionowa z niego.

Czy da się jakoś wyeliminować to piszczenie ? Czy to oznaka, że zasilacz się już kończy ? Ma już prawie 3 lata, ale poza tym wnerwiającym piszczeniem nic niepokojącego nie odnotowuje.

Pozdrawiam i proszę o pomoc.

edit:

Dodam jeszcze, że napięcia w spoczynku nie przekraczają 11.99 V i 5.02 V.

post-19644-1214132387_thumb.jpg

post-19644-1214132420_thumb.jpg

post-19644-1214132628_thumb.jpg

post-19644-1214132826_thumb.jpg

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi