Skocz do zawartości
kanold

Problem z dodatkowym RAM i WinXP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Nie jestem pewny czy to problem WinXP, ale wszystko na to wygląda.

Zacznijmy od mojej konfiguracji HW:

- płyta Soltek 75drv2

- AXP 1700+ (nie podkręcony)

- 1x256 MB DDR PC2100 CAS 2.5 (Elixir) w jednej kości - obsadzone w Banku 0

- tutaj kupa innego sprzętu - w tym wypadku, nie istotne

I to wszystko pod WinXP Proff. bez żadnego ServicePacka.

Chciałem rozszerzyć sobie pamięć w moim kompie dodając dwie kostki identycznej pamięci, czyli 2x256 MB DDR PC2100 CAS 2.5 też Elixir. Wszystko super, komp wystartował poprawnie, wykrył tyle pamięci ile trzeba - system się bootuje i tu nagle jeb - niebeski ekran, że niby page fault pamięci.

No dobra, pomyślałem, że może kupiłem zwalaną pamięć, ale na wszelki wypadek spróbuję uruchomić kompa tylko z tą nową pamięcią (chociaż jak moja teściowa mówi: "Na wszelki wypadek to ksiądz ma kutasa"). Nic, to samo. Więc zacząłem próbować uruchamiać kompa z każdą kostką z osobna. I tu zdziwko, wszystko hulało ok. Trochę go za każdym razem potestowałem, pograłem w Queja III (naprawdę najlepszy test wszystkiego co jest w kompie /no prawie wszystkiego/) i ok. - dla każdej kości z osobna. Pomyślałem że mam zwalone sloty pamięci na płycie głównej. I tu zacząłem testować wszystkie kombinację - pamięć/slot. Efekt ten sam - jak są dwie lub więcej kostki: to zwiecha - jak tylko jedna kostka: wszystko ok.

Potem doszedłem, że system startuje bez problemów w trybie awaryjnym, a w normalnym trybie wyskakują różne, przypadkowe błędy, np.: że nie może znaleźć plików systemowych, że dysk z systemem jest walnięty itp. Itd. Czyżby WindaXP nie chce łyknąć więcej niż 256 MB?

Ludzie pliz, pomóżcie! Może ktoś z was miał podobny problem.

Wszystko sugeruje że HW jest ok., więc tylko pozostaje obwiniać WinXP. Może WinXP wymaga przeinstalowania po dodaniu nowego sprzętu? ;]

Qrcze, taka banalna rzecz, jak dodanie pamięci (robiłem to chyba z 1k razy w życiu) i taki problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście powinieneś przeinstalować XP, to dziwny system.

Ale jeśli to nie pomoże to masz problem.

Kiedyś zmieniałem płytę główną z BX (Abit) na 815 (Asus). W Abicie miałem obsadzone 4 ! banki (256,128,128,128), w Asusie były tylko 3.

I za żadne skarby nie chciały współpracować. Millenium i 98 wieszały się a XP nawet nie chciał się zainstalować. Wszystko działało na tych kościach wkładanych oddzielnie, ale razem - kicha.

Reklamowałem płytę główną, odrzucili reklamację, dopiero za drugim razem zgodzili się na wymianę.

Płyta miała wadę!

Może to ten sam problem.

Możeśz też spróbować załatwić wymianę w sklepie na 1 kość 512. Czasem na to idą.

Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście powinieneś przeinstalować XP, to dziwny system.

Dziwny nie dziwny ale co ma piernik do wiatraka, czy do pamięci instalujesz jakieś sterowniki aby była potrzebana reinstalacja :? bez sensu. Natomiast problem może być z płytą lub zasiłką jak już koledzy pisali. Najlepiej sprawdz tą pamięć programem Goldmemory bo takie testy ala Quake to nie wiele dają i jak już pewność bedzesz miał ża pamięć jest ok lub nie możesz coś dalej zdziałać.

Czemu nie kipiłeś od razu 1x512MB?

WinXP może mieć max coś koło 4Gb ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...