Skocz do zawartości
Younior

Problem z kompem - restarty

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko, moj kumpel ma rpoblem z kompem, mowi ze gra w cos i po jakis 15-20min komputer sam mu sie restartuje, nie wiecie jaka jest przyczyna?

Komp jest nowy, jest to axp 2100+, soltek 75drv5, 512 ramu kingstone, radeon 9100, baracuda 80gb, live, nagrywarka z dvd lg, obudowa codegen 300W. Nie wiem moze to zasilka ale komp wogole nie byl krecony, zupelnie nic. Macie jakies pomysly?

Aha i drugie pytanie on tam ma radka 9100 x-power firmy czy cos wiecie conieco o tym radku?

... zapomnialem dodac ze procek jest chlodzony jakims coolerkiem za 60zl nie mam pojecia jaki to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze ma wlaczona opcje w biosie przegrzewania sie proca, wtedy jak dochodzi do tej temperatury a czasami bios nie odczytuje poprawnie temperatur to sie mu restartuje i nic dziwnego bo boxowe wiatraki nie sa za dobre. Wylacz ta opcje i sprawdz czy bedzie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozliwe ze ma wlaczona opcje w biosie przegrzewania sie proca, wtedy jak dochodzi do tej temperatury a czasami bios nie odczytuje poprawnie temperatur to sie mu restartuje i nic dziwnego bo boxowe wiatraki nie sa za dobre. Wylacz ta opcje i sprawdz czy bedzie to samo.

Opcja że przy przekroczeniu się resetuje, pierwsze słysze.

Może co prawda sięresetować przy przekroczeniu temp. ale z pewnościa nie ma takiej opcji w biosie.

Ja stawiam na:

przegrzewanie się ramów (lub zbyt wysokie timingi).

słabe chłodzenie grafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem cos takiego na tym sprzecie z podpisu. Chyba chodzilo o pamiatki. Chodzily normalnie na 133. Na wiekszej fsb juz potrafily restartowac kompa. Zwiekszylem napiecie na 2,9 i chodza teraz na 200 fsb. Zobacz jakie masz napiecie na pamieciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja że przy przekroczeniu się resetuje, pierwsze słysze.

Może co prawda sięresetować przy przekroczeniu temp. ale z pewnościa nie ma takiej opcji w biosie.

Ja stawiam na:

przegrzewanie się ramów (lub zbyt wysokie timingi).

słabe chłodzenie grafy.

Nie no wcale nie ma takiej opcji. Zagladaj czesciej do biosu to zaowazysz. U mnie na Solteku sl-75kav po wlaczeniu opcji ze przy konkretnej temperaturze ma sie wylaczac resetowal sie. Nie wale zadnych glupot tylko to co sam doswiadczylem, a ze ty to pierwsze slyszysz to juz twoja sprawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no wcale nie ma takiej opcji. Zagladaj czesciej do biosu to zaowazysz. U mnie na Solteku sl-75kav po wlaczeniu opcji ze przy konkretnej temperaturze ma sie wylaczac resetowal sie. Nie wale zadnych glupot tylko to co sam doswiadczylem, a ze ty to pierwsze slyszysz to juz twoja sprawa.

Więc cosik prawdopodobnie było zwlaone. Ale zauważ, że sam piszesz że przy tej opcji powinien się wyłączać a nie resetować.

Opcja taka, że przy przekroczeniu określonej temp. sięresetuje, wedle mojej wiedzy nei istnieje :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja stawiałbym na zasilacz...

Siemanko, moj kumpel ma rpoblem z kompem, mowi ze gra w cos i po jakis 15-20min komputer sam mu sie restartuje, nie wiecie jaka jest przyczyna?

Komp jest nowy, jest to axp 2100+, soltek 75drv5, 512 ramu kingstone, radeon 9100, baracuda 80gb, live, nagrywarka z dvd lg, obudowa codegen 300W. Nie wiem moze to zasilka ale komp wogole nie byl krecony, zupelnie nic. Macie jakies pomysly?

Aha i drugie pytanie on tam ma radka 9100 x-power firmy czy cos wiecie conieco o tym radku?

... zapomnialem dodac ze procek jest chlodzony jakims coolerkiem za 60zl nie mam pojecia jaki to

Jeżeli jescze ten XP to paolomino, to kaplica zwłaszcza że radki serii 8500/9100 są wyjątkowo wrażliwe na niedobory napięcia 3.3.

Jeszcze raz - mój typ to zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkąd pamiętam to kompy się resetowały a nie wyłączały.

kumpel przez rok szukał wirusa bo mu się komp restartował a okazało się, że wiatrak się nie kręcił.

u mnie też nie ma opcji zwiększania napięcia na pamiątkach, czy nowy bios może to mieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odkąd pamiętam to kompy się resetowały a nie wyłączały.

kumpel przez rok szukał wirusa bo mu się komp restartował a okazało się, że wiatrak się nie kręcił.

u mnie też nie ma opcji zwiększania napięcia na pamiątkach, czy nowy bios może to mieć?

To jeśli nie słyszałeś o opcji wyłączania komputera po przekroczeniu pewnej temp. to jeszcze sporo cię czeka nauki..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz klopot zazegnany, zdziwie was ale to nie - przynajmniej nie bezposrednio - wina codegena :P. Poprsotu ramy byly maksylamnie wytimeingowane :D chyba juz abrdziej sie nie dalo na tej plytce, a ze w momencie jak skladalem mu tego kompa (3 miechy temu) to o timeingu ramow nie wiedzialem nic to teraz sie okazalalo ze to wlasnie byla przyczyna, teraz tez malo wiem o tym ale wiecej niz wtedy. Ramy byly puszczone na 2,5-2-1-1 albo 2,5-2-1-2 nie pamietam. POzatym bylo to 256 ramu pc333 a nie jak pisalem wyzej 512 w kazdym razie wielkie dzieki za pomoc!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...