Skocz do zawartości
AndyN

Jaka grafika do mojej konfiguracji? (AthlonXP 2000@11x166)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak widać z opisu mojej konfiguracji, komputer jest w trakcie modernizowania.

Jaką kartę grafiki polecacie do takiego procka i płyty głównej?

Chcę aby grafika była dopasowana wydajnościowo do reszty konfiguracji, ani zbyt wolna ani zbyt szybka (procek nie "nakarmi" jej danymi)

ATI czy nVidia?

64MB czy 128MB?

AGPx4 czy AGP x8?

Jaki model?

Jakiego producenta?

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja polecam ati radeon 9100 64 MB itd... bo w sumie za 400 zlociszy dostajemy super karte no moze nie jest to r9,7k pro ale jest za taka kase extra :) wymiata ngf of korz za to sume :) aha zadnych wojen :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje z nvidii gf4ti4200-4600 slabszej nie ma sensu, co do ati to od modelu 8500, 9100, 9500 do 9500Pro. co do reszty twoich pytan nie jestem Ci w stanie pomoc. sam mam to co w podpisie i na razie jest oki. ALE na jak dlugo 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cze ja ma gf4 mx440  :cry: i co ja mam teraz zrobić (poza wrzuceniem tego do kosza) mozna to jakoś podkrecić i o ile ?

A co to ma z tematem wspólnego??

Chcesz sie dowiedziec jak podkręcic - zajrzyj do działu Podkręcanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Pojawiło się pytanie ile chcę na kartę wydać pieniędzy

To akurat sprawa drugorzędna w tym sensie, że suma wydawana na kartę zależeć będzie od tego co wybiorę

Tak jak pisałem wcześniej, karta ma być dopasowana do reszty konfiguracji, ani zbyt szybka bo po co, ani zbyt wolna, bo szkoda procesora i reszty sprzętu - pieniądze na tym etapie nie są najważniejsze

Pozdrawiam

An.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak to sobie mozna strzelac nie napisales:

- jaki masz monitor :?:

- do czego ma byc ta grafika :?:

ale tak postrzelajmy - skoro masz teraz GF2 GTS to odpadaja GF3 i R8500/9100 bo tylko wydasz kase a IMO przyrost wydajnosci w grach wcale nie bedzie rewealcyjny :!: - moje typy to

do ~800zl GF4 Ti 4200 lub ~ 1100zl ATI Radeon 9500PRO - nie wykosztujesz sie zbytnio a bedziesz mial w miare szybkie graficzki

to do gier a jak nie grasz to IMO raczej nie ma sensu zmieniac grafiki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki monitor?

17 cali Belinea 10 70 35 - pomimo wieku całkiem niezłe parametry (rozdzielczości i odświeżanie).

Do czego?

Przede wszystkim do gier (wyścigówki, symulatory, czasem strzelaniny).

Do zastosowań biurowych (niestety czasem trzeba popracować w domu) wystarcza to, co mam teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki monitor?

17 cali Belinea 10 70 35 - pomimo wieku ...

o monitor pytalem dlatego ze myslalem moze masz LCD z gniazdkiem DVI a niektore starsze modele GF4 Ti mialy tylko D-SUB i TV wiec niepotrzebnie bys sobie pogarszal jakosc wyzwietlanego obrazu itd :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic ale nie chciałem nowego tematu zakładać a w forum podkręcanie nie ma takiego tematu odnośnie GF4 mx440 ale skoro ci to przeszkadza to sorry :]

stary co ty za <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly odowiadasz szukac ci sie nie chce tych tmatow bylo full :) szukaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Athlona XP 2000+ proponowałbym Radeona 8500/9100, Gf3Tit500

Do Athlona XP 2200+ proponowałbym Radeona 9500,Gf 4Tit 4200

Do Athlona XP 2400 i wyżej Radeon 9500Pro/Radeon 9700(pro)/Gf 4 4400/4600/4800

Na stronie www.benchmark.pl zrobili taką ankiete jaka karta do jakiego sprzetu, czy jakoś tak.

Jeśli chcesz mieć tą karte dłużej jak 6 miechów to lepiej kup tego Radka 9500Pro/Gf4Tit4600 bo kupując karty Gf3tit/Radeon 8500/9100 po 6 miechach musisz już robić overclocka, żeby Ci starczyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do: Sh4d0W

Dokładnie o coś takiego mi chodzi - sprzęt ma być optymalnie zestrojony (po cholerę wydawać pieniądze na grafikę, jeśli przy danej konfiguracji będzie się "nudziła" ze zbyt wolnym procesorem)

Ewentualnie grafika może być TROCHĘ lepsza niż procesor

Nie należę do osób, które licytują się z kolegami liczbą klatek w benchmarkach (nie ten wiek a i pieniądze sam zarabiam a nie rodzice dają)

Ma to płynnie działać w gierkach, które lubię. Zmieniam konfigurację gdyż między innymi chcę żeby sprzęt "uciągnął" Colina 3. Poprzedni procek - PIII 800 MHz raczej by nie dał rady

Pozdrawiam

An.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...