Nerevar Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Ostatnio zaciekawił mnie fakt takiego triku (dzięki COD 4), w tej grze można ustawić tryb 16:9 i wybrać rozdzilczość 4:3 (1024/768 / 800/600) rezultat jest taki że mamy niższą rozdzielczośc i poprawne proporcje ekranu. Ciekawi mnie czy da się to również zastosować w innych grach / desktopie dzięki jakiemuś zewnętrznemu programowi / modyfikacji sterownika ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Da się, przeca stery nvidii takie coś umożliwiają: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Widzisz nie o to chodzi :) Cod 4 umożlowia ustawienie np 1024:768 i ustawienie proporcji ekranu 16:9 daje to efekt taki że obraz jest na CAŁYM ekranie i mamy poprawne proporcje... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAX_ Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Da się, przeca stery nvidii takie coś umożliwiają: Taaa ale tylko jeśli monitor podłączony mamy przez wyjście cyfrowe... Widzisz nie o to chodzi :) Cod 4 umożlowia ustawienie np 1024:768 i ustawienie proporcji ekranu 16:9 daje to efekt taki że obraz jest na CAŁYM ekranie i mamy poprawne proporcje... ;) Czyli rozumiem, że ustawiasz 1024x768 zaznaczasz tryb 16:9 i masz obraz na całym monitorze panoramicznym bez rozciągania i bez czarnych pasów po bokach? To teraz włącz gre i sprawdź jaka naprawdę jest rozdzielczość na monitorze bo to jest niemożliwe żeby bez rozciągania i bez pasów po bokach mieć rozdziałke 1024x768 na lcd 16:9.... Edytowane 24 Czerwca 2008 przez KAX_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 a widzisz a jednak działa, nawet wiem jak : gra renderuje "spłaszczając" obraz, następnie rozciągnięte przez LCD'ka jest noramlne :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) na 4:3 crt normalnie to nie wyglada, no i nie widze sensu takowego dzialania Edytowane 24 Czerwca 2008 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 a widzisz a jednak działa, nawet wiem jak : gra renderuje "spłaszczając" obraz, następnie rozciągnięte przez LCD'ka jest noramlne :D no nie wiem czy "działa" zważając na to, że 1024x768 jest 4:3 i nie jest możliwe, żeby wyświetlić to na 16:9 bez zmiany proporcji... Właśnie do takich zabaw są opcje w sterach nvidii, jednak nigdy nie zrobi ona żeby 4:3 stało się 16:9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) http://img99.imageshack.us/img99/2361/jajowatekolofz4.jpg tu widać lepiej, zobacz na koło, natomiast "w grze" jest idealnie okrągłe (jak ktoś ma PS czy cos podobnego to można zmienić rozdzielczośc na 1360/768 bez zachowywania proporcji - będzie taki sam efekt czyt. okrągłe koło) :) ja widze zastosowanie np: dla posiadaczy słabszych kart graf. więcej rozdzielczości czy możliwośc odpalenia starych gier na pełnym ekranie. podobny zabieg stosowany jest w plazmach 16:9 z rozdzielczością 1024/768 lub 720 dla niedowiarków -> odpalcie coda dajcie rozdzielczość 4:3 i aspect ratio 16:9 lub 10 Edytowane 24 Czerwca 2008 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 No nie powiem, dobry pomysł mieli z tym spłaszczeniem obrazu. Można grać na niższej rozdzielczości bez efektów ubocznych, typu rozciągnięcie i czarne pasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 No nie powiem, dobry pomysł mieli z tym spłaszczeniem obrazu. Można grać na niższej rozdzielczości bez efektów ubocznych, typu rozciągnięcie i czarne pasy.a to nizszej rozdzialki panoramicznej nie mozna ustawic? na to samo wyjdzie ps. a jak fps w grze czy widac jakis spadek? z racji tego zabiegu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 a to nizszej rozdzialki panoramicznej nie mozna ustawic? na to samo wyjdzie [...] Masz rację, ale najniższa rozdzielczość panoramiczna to chyba 1280x800, co i tak jest bardziej wymagające niźli na przykład 1024x768. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogur Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 W CoD4 masz jeszcze 4 rozdziałki panoramiczne poniżej 1280x800... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Przeciez to jest zwykly anamorphic - obraz 16:9 scisniety do rozdzielczosci 4:3. Jest to taki sam efekt jak odpalenie panoramicznego obrazu na niepanoramicznym monitorze bez pasow u gory i dolu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rastir Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Główna rzecz na jaką zwróciłem uwagę to to że pole widzenia jest dużo większe niż na 4:3 a fps to mi się wydaje że nawet spadają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew9 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Przeciez to jest zwykly anamorphic - obraz 16:9 scisniety do rozdzielczosci 4:3. Jest to taki sam efekt jak odpalenie panoramicznego obrazu na niepanoramicznym monitorze bez pasow u gory i dolu. Efekt jest podobny, ale nie rozumiem tego rozciągnięcia później na panoramę..? Przecież jak ściśniesz obraz panoramiczny do formatu 4:3, a później wyświetlisz go na panoramie tak, żeby zajmował cały ekran, to otrzyma się dokładnie początkowy efekt (pomijając jakąś utratę jakości obrazu).. Bo zakładam, że @Nerevar używa jednak panoramy. Nie mam COD4 ani monitora panoramicznego (na razie), żeby to sprawdzić, ale zaintrygowało mnie to :) Jeśli mamy obraz panoramiczny, to po ściśnięciu go do 4:3 nie da się go wyświetlić na całej panoramie bez zmiany proporcji obrazu (to wyjściowej) lub obcięcia z kolei góry i dołu ekranu. Chyba, że to własnie na tym polega, żeby zamiast tracić boki (przejście z panoramy na 4:3) stracić trochę góry i dołu, które są raczej mniej potrzebne. Innej możliwości raczej nie widzę, bo z kwadratu (mniej więcej) nie zrobi się prostokąta ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2008 "Scisniecie" to zle okreslenie, sorki - on jest po prostu rozciagniety w pionie. Jakby go wyswietlic na panoramie, to byloby wszystko ok, zas na 4:3 wszystko jest wydluzone. To sie wlasnie nazywa obraz anamorficzny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...