Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Siemacie...nie wiem czy w dobrym dziale to zakładam ale mam nadzieje żę w dobrym ale przejdę do sedna. Może mi ktos powiedzieć jaki jest wzrost wydajnosci na CF, czy tylko 20 % ? na przykładzie ==> // CrossFire HD 4850 Bo jeżeli za 20 % ja mam płacić 500 zł czy to jest wtedy wpełni opłacalne... I na jakim poziomie będzie Hd4850 na CF w porównaniu do GeForc'a ? Jeżeli zadałem jakieś głupie pytanie bardzo przepraszam Wiem że w internecie jest tego dużo, ale za każdym razem piszą inaczej.. Edytowane 24 Czerwca 2008 przez a43vil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) Niby nie ma głupich pytań, ale... w necie jest pełno testów, przejrzyj ich kilka i wyciągnij średnią a następnie zdecyduj, czy jest sens dopłacania do CF. Raz to będzie 20%, innym razem 80%, zależnie od tytułu, rozdzielczości, ustawień etc. Patrz na to pod kątem gier, które Cię interesują oraz rozdzielczości, w której będziesz grał. Edytowane 24 Czerwca 2008 przez darkx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 TO raczej mi się nie oplaca bo kupuje kompa na 2 lata i nie wiem jak np z nowymi grami..czyli lepiej bedize jak juz zaiwestuje w HD4870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 (edytowane) TO raczej mi się nie oplaca bo kupuje kompa na 2 lata i nie wiem jak np z nowymi grami..czyli lepiej bedize jak juz zaiwestuje w HD4870 Może ja ci pomogę. Też jestem zainteresowany tym rozwiązaniem, tylko że ja mam czas, bo upgraduję kompa za parę tygodni. Ciężko stwierdzić, jaka będzie wydajność 4850 w CF, bo przede wszystkim patrząc na dostępne testy, sterowniki można śmiało nazwać wczesnymi betami. Wg nich w większości gier 2 karty sprawują się tak samo jak 1(!), co podtwierdza tą hipotezę. Ja cofnąłem się do CF serii 38XX, bo pokazuje, czego można się spodziewać. Oto jeden z testów, które znalazłem: http://www.legitreviews.com/article/605/1/ CF skaluje się przyzwoicie - jeśli gra wykorzystuje CF, zysk mieści się w przedziale od 40% do nawet 100%. A można założyć, że multi gpu będzie w nowych grach promowane. Odpowiedź jest dość skomplikowana. Jeśli zaakceptujesz fakt, że co druga/trzecia gra będzie ci działała jak na pojedynczym Radeonie, to możesz brać. Jeśli oczekujesz stabilnej wydajności w każdej grze - Radeon 4870 będzie słusznym wyborem. Ja osobiście czekam na jakieś testy 4850 CF z porządnymi sterami. Edytowane 24 Czerwca 2008 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Mi się upgrade szykuje za tydzień góra 2 ^^ I też poczekam na te testy, oczekuje bardziej stabilnosci jak większej wydajnosci a patrząc na testy 4870 nie będzie niewypalem :P Ale i tak czy tak trzeba poczekać : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Szczerze to ja bym poczekał jeszcze z 4870, albo wziął teraz 4850. Cena będzie ok 200-250 zł większa, a wydajność większa niby na poziomie 15-25%. Ja bym tak z miesiąc poczekał. Może ceny chociaż troszkę się unormują. ATI wyda nowsze stery i zobaczymy jak to wszystko będzie chulało. Tylko pamiętaj, że jak chcesz się bawić w CF to musisz kupic dobrą płytę główna (OC) z dwoma slotami PCI-e x16 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Wiem wiem że 2 sloty bo już się naciąłem na to xD i wziałem złą :P Teraz mam w planach Asus P5Q Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 No i jak a43vil, bierzesz to CF, czy nie? Ja się już chyba zdecydowałem, jestem na tak... Kupi się Accelero na obie karty i podkręci. Pozytywnie nastawiły mnie te testy na IN4, CF daje kopa!! Kupuję E7200, X38 i jedną 4850, sprzedaję starocie i kupuję drugą :rolleyes: . A po jakimś czasie Accelero. Tak to działa w moim przypadku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 (edytowane) Ja też wezme jednak to CF, ma power w sumie co będize to będize nawet jak nie będzie pełnego wsparcia dla CF w grach to zawsze zostaje jeden radek :) Myślicie że ceny HD4850 spadną jeszcze ? to poziomu np 470 zł ? czy to raczej cud ? Edytowane 25 Czerwca 2008 przez a43vil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MantisGhost Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 Ja też wezme jednak to CF, ma power w sumie co będize to będize nawet jak nie będzie pełnego wsparcia dla CF w grach to zawsze zostaje jeden radek :) Myślicie że ceny HD4850 spadną jeszcze ? to poziomu np 470 zł ? czy to raczej cud ? ja tam wole pojedyncza karte niz cross fire mam radka 4850 i kopie w dupe wszystkie nowe tytuly jakie sie ukazaly :) mi tam styknie na 2 latka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katsuyoshi Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 ja tam wole pojedyncza karte niz cross fire mam radka 4850 i kopie w dupe wszystkie nowe tytuly jakie sie ukazaly :) mi tam styknie na 2 latka Ja myślalem dziś cały dzień, podjałem decyzje że kupię kompa z HD4870 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...