Skocz do zawartości
Andrev

Jakie (tanie) Mobo Do E2160

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie.

chciałbym skorzystać i poprosić o pomoc z waszego doświadczenia , mianowicie

buduje komputer a raczej obudowę do niego i muszę coś wsadzić do tej obudowy , myślałem nad E2160 wiadomo i jakieś OC , ale teraz pytanie czy płyty rzędu 100zł dadzą mi jakieś możliwości OC ??

ramik zapewne 677mhz bo te tańsze płyty tyl;ko tyle obsłużą ,GPU 6800GT (pcie)

myślałem nad

- FOXCONN 45CMX 945GC ,

- ASUS P5LD2-X/1333 ,

- GIGABYTE GA-945GCM-S2L Intel 945GC,

- ASUS P5LD2-VM DH

taki "wynalazek" ECS P4M890T-M ale ram juz 533 :/

Może ktoś z was szanowni forumowicze posiada podobna płytę na sprzedasz ,zalezy mi na niskim koszcie ok 100zł i ew. mikro atx

pozdrawiam /z góry dzięki za odpowiedzi- podpowiedzi którą wziąć (może jakieś OC jest możliwe na tych wymienionych płytach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miguel707 o dzięki policytuje :] kto wie może wygram ...

@ZwieRZakwawa płyta fajna , ale szukam czegoś naprawdę taniego do "zabawy" bardziej moding niż "mój komputer" , PECETA już posiadam troszkę wyższej klasy hehe :razz:

ale dzięki dzięki ,może jak jakas używka do max 100zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tekie pytanko czy starszy chipset ma coś do oc? czy raczej tylko wersja biosu?

jest mało fajnych płyt używanych w tej kategorii , a chciałbym małym kosztem coś wycisnąć z tego procka ( wiem dziwnie to brzmi) .

Ale czy np FOXCONN 45CMX 945GC da rade , w opisach można doczytać ze FSb 1066 jest tylko w OC. można sie sugerować ze coś da sie podkręcić ,takiego procka jak e2160 ?? coś ok 3ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz miec problem ze znalezieniem plyty mATX ktora nie ma zintegrowanej grafiki... a te chipsety nie wiadomo jak sie kreca chociaz mozna przypuszczac ze wydajnosciowo P31= G31 czy G33 ale po co placic za cos czego sie nie bedzie uzywac (mowa to o integrze) a co do P31 to niczym nie ustepuje on P35 tylko ze wspopracuje z innym mostiem... naprawde nie mozesz dolozyc te 60 zl i kupic nowke P31-DS3L??? naprawde warto a i szukania bedzie mniej i mniej problemow (tyle ze to pelne ATX)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes: dołożyć można , jak by to powiedzieć nie mam jakiegoś ograniczenia , chciałem kupić coś taniego ( juz mam swojego kompa a tego składam dla zabawy , zawsze miałem nforsa dlatego tak wypytuje , wszystkjie podzespoły będą służyły do modingu (pc + wc + olej ...mATX bo mniej oleju i akwa z plexy wejdzie mi do obudowy . )

Teraz pytanie znalazłem parę artykułów (965 ) i kolejne PYTANIE sie rodzi czy Gigabyte GA-965P-DS3 czy może ten ABIT IB9 i965 cenowo podobne ok 140zł A MOŻE GIGABYTE GA-G31M-S2L (- integra) , ale generalnie chodzi mi o to czy brac p31 czy może i965 ??

Edytowane przez Andrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P31 jest bardzo dobrą płytką i umożliwia dobre OC i za taką kasę jest najlepsza!

Ja wybrałem ją i nie narzekam a nawet sie cieszę że nie kupiłem P35 bo teraz bym sie wkurzał że za taką samą kase miałbym P45 :D

A tak to za 180zł mam bardzo dobre mobo w sam raz do dwu rdzeniowych procków

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P35 to poprostu P31 tylko ze P31 wspolpracuje z mostkiem ICH-7 a P35 z ICH-9 wiec wydajnosc jest identyczna lecz plyta nie posiada takich bajerow jak RAID i tam rozne inne mniej potrzebne rzeczy. a co do pojedynku 965 kontra P31 to wygrywa oczywiscie P31.

jeszcze jedno wyjscie: dzial sprzedam i chyba wiesz co robic :D

Edytowane przez Scyzor 663

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha czyli co zatym idzie (tak na chłopski rozum) jeśli p31 lepsze to większe szanse na dobre oc będę miał na p31 bo znalazłem tez cos takiego ale coś tam nie działa niby nie wpływa na prace , ale to nadal p965 , ok. jesli p31 ma być fajniejsze to sie rozejrzę

Jedyny minus P31, to to, że nie obsługuje więcej niż dwóch modułów pamięci 2-stronnych, ale myślę, że nie będziesz tam pakował 4+GB RAMu ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi