Skocz do zawartości
Phob

Plyta + Proc + Grafa + Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Byłbym wdzięczny za doradzenie jakie podzespoły wziąć. Interesuje mnie plyta główna, karta graficzna, RAM, oraz procesor. Nie wymagam czegoś przekozackiego, ale aby było to w miarę możliwości wydajne.

Kryteria:

Cena - ok. 800zł

wielkość płyty do: 31x21 cm. - wynika to z tego że nie chcę zmieniać obudowy (musiałbym wyłożyć kolejne 200zł)

Obecnie mam:

80GB HDD Caviara,

DVD-RW,

2x 1GB DDR1 (nie w dualu :P),

Asus KT4AV (oczywiście jeszcze pod agp x8),

Radeon 9200 128MB,

2500+ Barton,

jakąś sieciówkę (nie ma znaczenia chyba co to jest),

chieftec 450W.

Edytowane przez Phob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E2180 - 174

P31-DS3L - 154

2x1GB RAM Mushkin HP - 154

8800GT/9600GT - 389/329

W sumie 871/811 zł

Dzięki zzizzy.

Jednak nie wiem o którym dokładnie modelu procka piszesz: P DUAL-CORE E2180 2.0GHz/1M LGA775 BOX, INTEL Dual-Core E2180 2.0GHz/800MHz/1MB/S775/64BIT BOX, INTEL DUAL CORE E2180 2.0/1MB/800 BOX, czy może jeszcze jakims innym? W sumie od czasu do czasu chciałbym pograć więc może lepiej w takim wypadku coś z 1-rdzeniówki za to koło 5000MHz?

Szczerze mówiąc to nie kojarzyłem tej firmy Mushkin. Wczytując się na necie znalazłem wypowiedzi że od ww lepsze są ReaperX gdyż mająlepsze chłodzenie. Poza tym nie napisałeś z jaką częstotliwością one pracują...

Nad grafą jeszcze pomyślę :)

aha... moja obudowa to Tracer TRO-626

mop231 Napisano Wczoraj, 23:18

lub grafe z allegro icon_wink2.gif może chcesz ode mnie 7600gs ;P

Chyba nie skorzystam... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki zzizzy.

Jednak nie wiem o którym dokładnie modelu procka piszesz: P DUAL-CORE E2180 2.0GHz/1M LGA775 BOX, INTEL Dual-Core E2180 2.0GHz/800MHz/1MB/S775/64BIT BOX, INTEL DUAL CORE E2180 2.0/1MB/800 BOX, czy może jeszcze jakims innym? W sumie od czasu do czasu chciałbym pograć więc może lepiej w takim wypadku coś z 1-rdzeniówki za to koło 5000MHz?

Szczerze mówiąc to nie kojarzyłem tej firmy Mushkin. Wczytując się na necie znalazłem wypowiedzi że od ww lepsze są ReaperX gdyż mająlepsze chłodzenie. Poza tym nie napisałeś z jaką częstotliwością one pracują...

Nad grafą jeszcze pomyślę :)

aha... moja obudowa to Tracer TRO-626

Chyba nie skorzystam... :wink:

Wszystkie te modele to jedno i to samo , więc nie musisz sie martwić że kupisz źle

Kolejna sprawa , widzę że nie jesteś na bieżąco z komputerami , więc zrobię Ci krótki rys historyczny : były problemy z osiągnięciem stabilnych modeli 4GHz więc producenci wpadli na pomysł że zrobią sobie procesory wielordzeniowe aby ciągle zwiększać wydajność. W związku z takim obrotem sprawy masz jedynie do wyboru procesory 2 , 3 i 4 rdzeniowe w zastosowaniach domowych.

Mushkin HP

http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...oducts_id=11995

i o chłodzenie nie masz się co martwić , marne szanse że spalisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BLiT pieknie to wszystko wytłumaczył. Pogoń za MHz-ami się zakończył (tak, jak było przy P4), za to wielordzeniowe procesory, mimo niższego taktowania, są od nich kilkukrotnie lepsze za sprawą wielu rdzeni (masło maślane ;))

Aha - w sklepie często podają cos takiego, jak "Super procesor 4x3 GHz = 12GHz DEMON WYDAJNOŚCI!!!" - nigdy-przenigdy nie mnożymy taktowania rdzenia przez ich ilość. To jest kiepska sztuczka marketingowa, dają się złapać ludzie, którzy patrzą się na te mega-gigaherce.

Mushkiny do dobre pamięci dla domowego użytkownika i/lub entuzjasty. Niewiele kosztują, mają wysoki współczynnik ceny do jakości. A 2GB pamięci spokojnie Ci starczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze tylko że najsłabszy dual core e2140 (1,6GHz) jest wydajniejszy niż mój staroć P4 530j (3G@ 3,4G) , można go podkęcić na 3G i więcej a będzie wydajnością zbliżony do nie kręconego e8300 (na boxowym wiatraczku wyciśnie z 2,6G co i tak nie jest złym wynikiem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano prawda że moja wiedza była największa w momencie jak kupowałem swojego blaszaka (grubo ponad 4 lata temu). A że teraz chcę zmodernizować dziadka toteż zaczynam zbierać informacje od nowa ;) dowiedziałem się że do podkręcania wskazane jest dodatkowe chłodzenie w wydaniu ASUS TRITON. Nie wiem tylko czy 75 czy 70. Niestety moja obudowa jest mała (wspomniana wcześniej tracer 626 -> http://www.arest.pl/index.php?inc=produkt&...41&katid=13 )

Jeszcze pytanie odnośnie karty graficznej: jak duża jest różnica między 8800GT/9600GT? Oraz jakiej firmy najlepiej byłoby je wziąć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha - w sklepie często podają cos takiego, jak "Super procesor 4x3 GHz = 12GHz DEMON WYDAJNOŚCI!!!" - nigdy-przenigdy nie mnożymy taktowania rdzenia przez ich ilość.

W takim razie mam małe pytanko: jakiemu procesorowi jednordzeniowemu (zakładając że nie mają one limitu Ghz) odpowiadał by e2180 kręcony na powiedzmy 3Ghz. Bardzo mnie to interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phob jak już chcesz kręcić ponad 3G to nie żaden asus triton , tylko pentagram karakorum , jednak do ~2,6G wystarcza w zupełności boxowy cooler

@Yanash nie ma na podstawie czego zrobić takiego porównania , ostatnie jednordzeniowe procesory umarły przy P4 3,8G , potem pojawiły się kompletnie nieudane P D (2x P4 = 2x grzejnik= coś jak sli dla proców , czyli znowu nie oszałamiały) i dopiero potem pojawiły się najsłabsze e2140 z marniutkim jak na tamte czasy zegarem 1,6G , które to zaoferowały niską cenę , wysoka wydajność i nowe standardy zarządzania rdzeniami. Nie pamiętam już dokładnie , ale z 1,5 roku temu widziałem wyniki banchmarku i e2140(1,6G) był jakieś 30% wydajniejszy niż P4 (3G)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok. A to kręci się tego procka w samym biosie? Czy trzeba jeszcze jakieś machlojki urządzić? ;) No i dalej nie wiem jakiej firmy brać grafę, oraz jakie są różnice w Waszych odczuciach pomiędzy tymi modelami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok. A to kręci się tego procka w samym biosie? Czy trzeba jeszcze jakieś machlojki urządzić? ;) No i dalej nie wiem jakiej firmy brać grafę, oraz jakie są różnice w Waszych odczuciach pomiędzy tymi modelami...

Jak podkręcisz 96gt jesteś w stanie uzyskać wydajność 88gt , ale znowu 88gt też można podkręcić , a różnica w cenie nie powinna być zbyt duża (350 do 400?) więc już bym dopłacił do 88gt , ewentualnie dorzucić jeszcze 100zł i kupić radeona 4850. Teraz możesz mi podziękować że jeszcze bardziej Ci namieszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy 8800GT jest porównywalne do Radka HD3870? No i dalej nie wiem na jaka firmę z tym GF się zdecydować. Czy ma to być Asus, Gainward, Galaxy, Gecube, Gigabyte, Inno3D, Leadtex, Msi, Palit, Sparkle, Twintech, Zotac, czy może jeszcze jakis inny? :blink:

BLiT Napisano Dzisiaj, 15:16

Jak podkręcisz 96gt jesteś w stanie uzyskać wydajność 88gt , ale znowu 88gt też można podkręcić , a różnica w cenie nie powinna być zbyt duża (350 do 400?) więc już bym dopłacił do 88gt , ewentualnie dorzucić jeszcze 100zł i kupić radeona 4850. Teraz możesz mi podziękować że jeszcze bardziej Ci namieszałem.

Nie namieszałeś- zostane chyba przy 8800, bo na razie choć trochę minimalizuje koszta. Miało to wynieść koło 800 a zestaw który złożyliście kosztuje u mnie w mieście 963zł... Kupując przez neta zyskuję te 100zł taniej ale za to muszę zapłacić za przesyłkę oraz sam go będę musiał wtedy złożyć :P nie jest to specjalnie trudne ale nigdy mi się nie udawało podłączyć od razu prawidłowo USB :lol2: ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafikę kup jak najtańszą , z referencyjnymi zegarami , nie ma sensu płacić za podkręcenie. Co prawda część modeli (droższych) może mieć lepsze pamięci , lepsze chłodzenie , inną płytkę itp. Ale skoro tniemy koszty to kup coś najtańszego: palit inno3d i twintech maja chyba najtańsze modele.

Co do radeona 3870 to miała być konkurencja dla gf88gts ale nie wyszło , jeszcze bez aa jakoś sobie radzi ale jak włączysz to wypada gorzej niż gf96gt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zzizzy Dzisiaj, 18:26

Niestety, montaż możesz zamówić w Apollo, o ile się nie mylę, tylko po zamówieniu całego zestawu.

Ale skąd myśl że chcę zamówić w Apollo? O ile przez lata nic się w nim nie zmieniło to też jest to jeden z najdroższych sklepów z których korzystają firmy a nie tacy maluczcy jak my ;)

BLiT

O.K. Grafę wezmę najtańszą. A jakbyście się interesowali to myślałem nad kupnem tych części w icomp.pl

Aaa... i jeszcze jedna sprawa... chyba dość istotna. Mianowicie w wykazie pamięci na któych została testowana płyta głowna nie ma Mushkina.

Link znalazłem na stronie jednego ze sklepów aby sprawdzić czy płyta obsłuży konkretne pamięci...

http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Memory...p31-s3l_1.0.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najdroższych sklepów? Cóż, nie chcę się kłócić, ale twierdzę zupełnie odwrotnie :) ale eot, bierz, gdzie chcesz, byle bys wyszedł na tym zadowolony :)

Nie martw się o te Mushkiny, na pewno obsłuży. Problemy są jedynie przy użyciu czterech obustronnych modułów, bo P31 to okrojony P35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ugh... Myślałem o ZETO. Nie wiem czemu pomyliłem Apollo z tym. Swoją drogą obecnego blaszaka kupiłem u nich (chyba u nich bo to był sklepik u mnie w mieście pod tą nazwą ale już splajtował). Heh... kolesie dali mi plomby gwarancyjne na wszystko żebym nawet nie mógł dysku wykręcić :P

zzizzy

Hmm... Możesz mi wyjaśnić o co chodzi z tymi obustronnymi modułami? Z czym to się je? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na kości pamięci , masz banki pamięci po obu stronach to masz moduł dwustronny. Większość producentów teraz takie wypuszcza. Do płyty włożysz 2x dwustronne pamięci lub 4x jednostronne. W przyszłości aby powiększyć ilość pamięci będziesz musiał sprzedać stare i kupić większe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee... No ale... to po co mi 4 sloty? Przecież nie po to abym wywalał jak mam jeszcze 2 do zagospodarowania ;) bo z tego co ty teraz piszesz wynika że 2 sloty pamięci nigdy nie będą zagospodarowane... wiec dla mnie troszkę to się mija z celem. Wiec może lepiej już wziąć inna firmę niż Mushkiny, taką która na pewno obsłuży 4 sloty? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BLiT Wczoraj, 19:38

Musiałbyś znaleźć jakieś pamięci jednostronne (nie polecę Ci żadnych bo nie znam) . Wina nie leży bezpośrednio po stronie pamięci tylko po stronie płyty , jest oparta na ip31 , który to ma taką bolączkę.

No cóż... żegnajcie 4x kości RAM-u ;) szkoda... zawsze lepiej dokupić kolejne niż wymieniać już istniejące...

A więc wybrałem taki zestaw: co Wy na to? :> B-)

http://icomp.pl/produkty.php?sid=procesory-189

http://icomp.pl/produkty.php?sid=plyty_glowne-254

http://icomp.pl/produkty.php?sid=pamieci-199

Została grafa... no i zaczynają się schody. Podam kilka których cena byłaby akceptowalna dla mnie a Wy wypowiedzcie się co byście wzięli:

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-639

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-504

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-687

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-553 - 1024 MB pamięci :D choć 256 Bit może ją ograniczać. No i chłodzenie już nie cooler ale jakieś zmodyfikowane przez Palita...

http://icomp.pl/produkty.php?sid=karty_graficzne-514

174+172+164+(około)420=930zł... lekki poślizg z zakładanych 800 :D ale widzę że za taki zestaw mniej nie dam... no chyba że używki lub na allegro, ale wtedy nie kupię wszystkiego od 1 sklepu/kolesia :)

Tak więc czekam na ostateczne opinie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proc , płyta , ram ok

A co grafiki to dowolna , wszystkie to modele mają ustawienia referencyjne , różnią sie tylko chłodzeniem , pasowałoby się zorientować które jest najcichsze i to wybrać. A co do 1G ramu na grafice , to bym się nie martwił że magistrala 256bitowa sobie z tym nie poradzi (jakoś w 98gx2 sobie radzi) tylko pytanie czy będziesz grał w naprawdę wysokich rozdzielczościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BLiT

Moja rozdzielczość pewnie będzie wynosić głównie 1024x768 i może czasami 1280x1024.

Przeglądając różne tematy nie mogę natrafić na to która jest najcichsza a tylko która się dobrze kręci i jak je zmodyfikować do tego. W OC nie zamierzam sie (przynajmniej nie na początku) bawić, a wolę aby na standardowym chłodzeniu i wiatraku karta była wolniejsza o te ok. 7% ale za to praktycznie niesłyszalna. Jakieś propozycje? Która z wymienionych wyżej taka mogłaby być? Ewentualnie jakaś inna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No owszem... ale chyba nie zauważyłeś że to wersja z 256 MB DDR3 a nie z 512 ;)

Jest jeszcze jakaś firmy EVGA za 300zł ale do licytacji... więc pewnie poniżej 350 nie zejdzie ;) a tak to 395zł w górę :)

W przyszłym tygodniu planuję kupić, podpiąć, podłączyć, zainstalować i wtedy podzielić się wrażeniami. Tymczasem wielkie dzięki wszystkim za uwagę, rady i poświęcony czas :)

P.S. Jakby ktoś jednak doradził jakąś konkretną firmę do grafy to nie obraziłbym się :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompik juz mam, z jedna roznica... zamiast gf8800 kupilem radka gigabyte 4850 :)

teraz takie pytanie: jak podkrecic procka? nigdy sie tym nie zajmowalem... nie czulem potrzeby oc ;)

jednak tego E2180 kupilem juz z mysla o oc... nie zamierzam kozaczyc... nie chce nowych wiatrakow... starczy mi 266 (przynajmniej na razie). Ale pytanie: jak sie do tego zabrac, na co zwrocic uwage... moze jakis poradnik? albo najlepiej kroczek po kroczku instrukcja ;)

szukalem na forum sam ale nie znalazlem zadnej takiej instrukcji :/

za odpowiedz, lub link bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi