Skocz do zawartości
pietro1

Pytania W Sprawie Raid 0......

Rekomendowane odpowiedzi

czesc wszystkim, chce zrobic macierz raid 0 z 2 dyskow samsung f1 640gb, mam tez dodatkowy f1 320 gb na wazne dane....

i teraz pytania....

czy postawic system w macierzy czy na dodatkowym dysku?

czy dzielic miecierz na partycje?

jaka bedzie odpowiednia wielkosc klastra w moim przypadku?

wszystkie wskazowki mile widziane....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc wszystkim, chce zrobic macierz raid 0 z 2 dyskow samsung f1 640gb, mam tez dodatkowy f1 320 gb na wazne dane....

i teraz pytania....

czy postawic system w macierzy czy na dodatkowym dysku?

czy dzielic miecierz na partycje?

jaka bedzie odpowiednia wielkosc klastra w moim przypadku?

wszystkie wskazowki mile widziane....

Mam zamiar również kupić 2 x samsung f1 640gb, możesz napisać jak się spisują jeśli chodzi o wydajność, hałas i temperaturę?

Co do konfiguracji macierzy to sądzę, że system warto postawić na raid 0, tam też umieszczać wszelkie normalne pliki: filmy, gdy, muzyka. Ważniejsze dokumenty lepiej umieszczać na osobnym dysku 320GB.

Najlepszym rozwiązaniem, które zapewniło by i szybkość i bezpieczeństwo wszystkich danych jest raid 5 (minimum 3 dyski, pojemnościowo traci się jeden dysk, lecz w razi awarii dowolnego dysku dane można z macierzy łatwo odzyskać), niestety płyty z chpisetem AMD790FX tego trybu raid nie obsługują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi