pietro1 Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 czesc wszystkim, chce zrobic macierz raid 0 z 2 dyskow samsung f1 640gb, mam tez dodatkowy f1 320 gb na wazne dane.... i teraz pytania.... czy postawic system w macierzy czy na dodatkowym dysku? czy dzielic miecierz na partycje? jaka bedzie odpowiednia wielkosc klastra w moim przypadku? wszystkie wskazowki mile widziane.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragnor Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 czesc wszystkim, chce zrobic macierz raid 0 z 2 dyskow samsung f1 640gb, mam tez dodatkowy f1 320 gb na wazne dane.... i teraz pytania.... czy postawic system w macierzy czy na dodatkowym dysku? czy dzielic miecierz na partycje? jaka bedzie odpowiednia wielkosc klastra w moim przypadku? wszystkie wskazowki mile widziane.... Mam zamiar również kupić 2 x samsung f1 640gb, możesz napisać jak się spisują jeśli chodzi o wydajność, hałas i temperaturę? Co do konfiguracji macierzy to sądzę, że system warto postawić na raid 0, tam też umieszczać wszelkie normalne pliki: filmy, gdy, muzyka. Ważniejsze dokumenty lepiej umieszczać na osobnym dysku 320GB. Najlepszym rozwiązaniem, które zapewniło by i szybkość i bezpieczeństwo wszystkich danych jest raid 5 (minimum 3 dyski, pojemnościowo traci się jeden dysk, lecz w razi awarii dowolnego dysku dane można z macierzy łatwo odzyskać), niestety płyty z chpisetem AMD790FX tego trybu raid nie obsługują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...