Skocz do zawartości
Kit44

Raz Wystartuje A Poźnie Już Nie :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dziwny problem i nie wiem czym to moze być spowodowane.

Jak właczam komputer to normalnie sie uruchomi, jak da sie w win uruchom ponownie jest ok.

Ale jak sie go wyłaczy i chce właczyc to zaświeci sie dioda od dysku na kilka sekund i w momencie kiedy powinien piknac i właczyc monitor nic sie nie dzieje (dioda od zasilania sie swieci, od dyku gaśnie, słychac dyski i wentylatory ale monitor sie nie włacza).

Kilku krotne właczenia ani odpiecie od zasilania nie pomagaja.

Dopiero wyjecie baterii od bios'u pomaga. Komp sie włacza mozna wejsc do biosu poustawiac wszystko i uruchomi sie normalnie.

Ale po wyłaczneniu jest od nowa to samo.

W czym moze tkwic problem bo juz pomysłow nie mam ;/

Komp

Athlon 3000+

Gigabyte GA-7n400

TwinMos 2x512 pc3200

Radek 9800pro

Pozdrawiam.

Edit.

Narazie wyglada ze mu przeszło, zmieniłem ustawienia pamieci w BIOS'ie z by spd na auto (zmienilo szybkość z 200mhz na 180 (wczesniej 166 ale podkrecilem proca na 180 teraz) i wygląda ze jest ok. (poza tym dziwne że przy ustawieniu na juz na 185 przy ładowaniu winda sie wywala (bsod) - why? - przy sempie 2500+ mozna było ustawic fsb na 197)

Dziwne jest to że jesli to pamieci to szok - TwinMos które powinny wg producenta chodzic na 200 bez problemu (2x512mb)

Edytowane przez Kit44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam dziwny problem i nie wiem czym to moze być spowodowane.

Jak właczam komputer to normalnie sie uruchomi, jak da sie w win uruchom ponownie jest ok.

Ale jak sie go wyłaczy i chce właczyc to zaświeci sie dioda od dysku na kilka sekund i w momencie kiedy powinien piknac i właczyc monitor nic sie nie dzieje (dioda od zasilania sie swieci, od dyku gaśnie, słychac dyski i wentylatory ale monitor sie nie włacza).

Kilku krotne właczenia ani odpiecie od zasilania nie pomagaja.

Dopiero wyjecie baterii od bios'u pomaga. Komp sie włacza mozna wejsc do biosu poustawiac wszystko i uruchomi sie normalnie.

Ale po wyłaczneniu jest od nowa to samo.

W czym moze tkwic problem bo juz pomysłow nie mam ;/

Komp

Athlon 3000+

Gigabyte GA-7n400

TwinMos 2x512 pc3200

Radek 9800pro

Pozdrawiam.

Edit.

Narazie wyglada ze mu przeszło, zmieniłem ustawienia pamieci w BIOS'ie z by spd na auto (zmienilo szybkość z 200mhz na 180 (wczesniej 166 ale podkrecilem proca na 180 teraz) i wygląda ze jest ok. (poza tym dziwne że przy ustawieniu na juz na 185 przy ładowaniu winda sie wywala (bsod) - why? - przy sempie 2500+ mozna było ustawic fsb na 197)

Dziwne jest to że jesli to pamieci to szok - TwinMos które powinny wg producenta chodzic na 200 bez problemu (2x512mb)

Sprawdź zasilacz i zmień bateryjkę płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bateryjka funkiel nówka - dopiero co kupiona przed kilkoma dniami bo stara zaniemogła. W kilka minut po odłaczeniu od prądu tracił ustawienia BIOS'u po załozeniu tej trzyma ustawienia.

Zasilacza też bym nie podejrzewał (a może :huh: ) bo jest względnie nowy (rok, połtorej? wiecej chyba nie ma) a jest to Chieftec 450W . Też specjalnie kupiłem bo stary nie wytrzymywał jak dołożyłem drugi dysk.

Edytowane przez Kit44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi