Skocz do zawartości
Crosis

The Elder Scrolls III: Morrowind

Rekomendowane odpowiedzi

Z łezką w oku zrobiłem dzisiaj pierwsze przymiarki do powrotu w krainę Vanderfall :wink:

Dwa pytanka a propos technikaliów - korzystam z wersji platynowej - 3 w 1.

Po zamontowaniu dowolnej wtyczki, po uruchomieniu gra informuje - "one or more plugins can not find..." - o ile pamiętam niegdyś taki komunikat się nie pojawiał, po odchaczeniu "yes" gra dziła już poprawnie (nie wiem co to oznacza, a zanim zalegnę w Morrowinda na wiele dni wolałbym się upewnić - podajcie jakieś infor o tem)

Czy mod "Wizards island" poprawnie działa z innymi wtyczkami? Skąd go najlepiej sciągnąć (na gamespocie stanął mi na 60%); skądinąd jakie mody uważacie za najlepsze/najabardzej efektowne i ciekawe (od czysto technicznych po przygodowe).

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z łezką w oku zrobiłem dzisiaj pierwsze przymiarki do powrotu w krainę Vanderfall :wink:

Też mnie ciągnie. ;) Tyle że czasu mało, a obowiązków pełno. :|

Czy mod "Wizards island" poprawnie działa z innymi wtyczkami? Skąd go najlepiej sciągnąć (na gamespocie stanął mi na 60%); skądinąd jakie mody uważacie za najlepsze/najabardzej efektowne i ciekawe (od czysto technicznych po przygodowe).

WI nie z wszystkimi pluginami działa (co zresztą jest oczywiste ;)). Niestety nie jestem w stanie wymienić jakie działają, a jakie nie.

Natomiast co do pozostałej części dotyczacej modów... Zależy czy masz wersję PL, czy ENG. Jeśli tę pierwszą (a na to wychodzi, skoro masz platynową), to sprawa jest utrudniona, bo nie wszystkie fajne mody będą działać. Najlepiej wejdź na AW i zobacz jakie polskie/spolszczone mody tam są.

Jeśli natomiast masz wersję ENG, to sprawa jest łatwiejsza. Do must have należałoby zaliczyć: Better Bodies, Better Heads, Better Beasts, Better Clothes, jakiś texture pack, cała seria Less Generic NPC, Book Jackets, Ice & Brady’s Robe Replacer, Divine Domina (jeśli zamierzasz grać kobietą, bądź będziesz miał w teamie takowe ;)), CM_Partners, Suran Archery Tradehouse i masę innych. Wejdź na tessource lub rpgplanet i zobacz najpopularniejsze mody.

Warto czekać na Hlaalu Venice - projekt grupy modderskiej z Polski. Mod doda miasto wielkości Vivec, ale bardziej rozbudowane, ze swoim MQ i z niespotykanymi dotąd bajerami. Oczywiście wszystko w PL. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam naturalnie wersję polską (platynkę - Morrowind+Tribunal+Bloodman na 1 dvd); sciągnąłem co ciekawsze spolszczone mody z Adamantytowej Wieży, ale jak wspomniałem przy zazncazeniu dowolnego z nich, przy starcie pojawnia się komunikat ostrzegający o ewentulanych trudnościach w dalszej grze (komunikat w j. ang. - "one or more plugins can not find...") - dlatego ponawiam ww pytanie - co z tym fantem??.

Czy angielskie mody "teksturowe" będą hulać z wersją polską gry?; czy są ostatecznie jakieś poprawki zwiększające płynność? - te pytania to nie lenistwo :wink: , poprostu na sprawdzanie metodą prób i błędów przy tej ilości rozmaitych patchy nie mam czasu.

Z góry thx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem ciekawy jak to jest z angielskimi texture packami z wersją pl. Mam drugie pytanko, czy jest jakiś mod zmieniający system walki na nieco bardziej zaawansowany,"realistyczny". Ogólnie jak sie ma wersje pl to z modami nieco problemów jest, a zdobyc teraz tanią wersje angielską jest jeszcze trudniejsze jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kilku dniach w Vanderfall przyznam, że Morrowind - mimo upływu czasu - to niezmiennie fascynująca i niezwykła gra.

Wato zatem ją odświeżyć, przy użyciu rozmaitych plugów. Większa część wtyczek proponowanych przez fanów nietstety nie pasuje do konwencji i psuje klimat, szczęśliwie jest w czym wybierać i można znaleźć naprawdę ciekawe plugi, które harmonizują z całością. Wszystko do dostania na forum Adamantytowej Wieży za free, wystarczy zarejestrować się i "chwilkę" poszukać :wink: - http://www.elderscrolls.phx.pl/forum/ ; dodam tylko, że pliki poprawiające tekstury bez problemu hulają z platynką, podobnie jak przeważająca część innych modów.

TESIII ma jednak zasadniczy minus - ciężko się od tego oderwać :wink: , można siedzieć i siedzieć i patrzeć jak w międzyczasie za oknami zmieniają się pory roku... :wink:

p.s. znacie może jakiś sposób na zwiększenie czczcionki - przy wyższej rozdziałce, przy tej ilości tekstu, trochę siadają oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy jest jakiś mod zmieniający system walki na nieco bardziej zaawansowany,"realistyczny".

Morrowind Enhanced + Combat Enhanced. Poszukaj w tym temacie.

Po kilku dniach w Vanderfall...

:blink: W czym? :huh:

Wszystko do dostania na forum Adamantytowej Wieży za free, wystarczy zarejestrować się i "chwilkę" poszukać :wink: - 2478058[/snapback]

p.s. znacie może jakiś sposób na zwiększenie czczcionki - przy wyższej rozdziałce, przy tej ilości tekstu, trochę siadają oczy.
1. Zrób backup pliku morrowind.ini (jest w katalogu z grą).

2. Edytuj ten plik i zmień w nim:

[Fonts]Font 0=magic_cards_regularFont 1=century_gothic_font_regularFont 2=daedric_font
Na:

[Fonts]Font 0=century_gothic_bigFont 1=century_gothic_font_regularFont 2=daedric_font
3. Enjoy.

PS. Większa czcionka oznacza, że w niektórych miejscach będą występowały problemy (m.in. proces tworzenia postaci, opcje gry). Na niektóre teksty jest ograniczone miejsce, toteż część takiego tekstu będzie "ucięta".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przez was znowu wsiakne w Morrowinda, to bedziecie miec moja sesje na sumieniu :P

Jakie mody byscie polecili do poprawy wygladu Morka?

To, co znam:

- Visual Pack XT (wiem, ze sa inne, ale uzywam akurat tego)
- Better Bodies
- Better Heads
- texture packi Astarsisa
- zestawy zbroi Divine Domina
- Avenger's female shirts
- IceBrady's Robe Replacer
- Mixed Signposts
- Magic Shimmer Effect redux
- Sharpened Models: weapons, armors, clothes
- Ring Texture Fix, nowe tekstury zlota, zmienione soulgemy
- Windows Glow
- Unique Banners And Signs

Co jeszcze? Szczegolnie interesuje mnie mod, ktory dodaje HDR - jak go zwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jeszcze? Szczegolnie interesuje mnie mod, ktory dodaje HDR - jak go zwa?

To nie mod tylko oddzielny program, zwany MGE - Morrowind Graphic Extender. Między innymi za jego pomocą da radę stworzyć tekstury LOD, czyli odległy teren, tak jak jest to w Oblivionie. ;)

Było też w tym temacie o tym programie.

Poprawiaczy grafiki jest znacznie więcej. Za mało czasu, aby te co ciekawsze wymienić. :? Może jutro. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki mod (~y) do poprawiania tekstur postaci uważacie za najlepsze?

Czy jest jakiś plug do poprawiania animacji naszego chłopka?

Ad. Crosis –

Dzięki za ten trik do powiększenia literek. Podaj prosze coś więcej na temat tego MGE (jak to się prezentuje "w akcji"?)

Przy okazji - żeby znaleźć to czego się potrzebuje na AW warto zamieścić jakiś post jeden czy drugi, a to jednak wymaga rejestracji :wink: .

Poza tym nie zachowujmy się jak dzieci – chodzi o te "straszliwe" literówki :wink: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki mod (~y) do poprawiania tekstur postaci uważacie za najlepsze?

Better Bodies, Better Beasts, Better Heads i Better Clothes. Do tego Divine Domina Armor Pack i Robe Replacer.

Czy jest jakiś plug do poprawiania animacji naszego chłopka?

Z tego co mi wiadomo to nie ma takich podmieniaczy animacji, które były by podobne do defaultowych (są chyba jakieś animacje typu salta, kop z półobrotu ;) ale tylko jako modder's resource).

Dzięki za ten trik do powiększenia literek. Podaj prosze coś więcej na temat tego MGE (jak to się prezentuje "w akcji"?)

Google, oficjalne forum od TES, ten temat. Chyba tripsta pokazywał w tym temacie, co potrafi ten program.

Przy okazji - żeby znaleźć to czego się potrzebuje na AW warto zamieścić jakiś post jeden czy drugi, a to jednak wymaga rejestracji :wink: .

Żeby wejść na stronę AW nie trzeba się rejestrować na forum. Na samym forum owszem można uzyskać informacje o co ciekawszych modach, tyle że nie każdy ma taki sam gust i nie każde mody działające w jednej wersji językowej, działają na innej. Do wersji PL mało jest modów, zwłaszcza takich, które są zgodne z lore.

Poza tym nie zachowujmy się jak dzieci – chodzi o te "straszliwe" literówki :wink: .

Popieram. Nie zachowujmy się jak dzieci i piszmy poprawnie nazwy własne. :blurp: Vanderfall a Vvardenfell to jednak jest różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety trik z powiększaniem literek, zaproponowany przez naszego obrońcę poprawnej Vvardenfellszczyzny :wink: , ostatecznie nie nadaje się do użycia, głównie dlatego, że uniemożliwia poprawne korzystanie z dziennika i zjada spółgłoski "wystające" ponad klasyczny łaciński alfabet; a w sumie szkoda :?

Czy jest sposób na poprawne funcjonowanie mapy w skali "makro" przy Wyspach Czarodzieji ? (gdyż teren się nie odkrywa i nie widać naszej pozycji :-| ) . Skądinąd jak oceniacie ten największy i najabardziej rozbudowany mod pod kątem klimatu i fabuły? ; czy bardzo odbiega od podstawki ? (której chyba nic nie dorówna).

Edytowane przez Jake79

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos chce sobie zainstalowac od razu Tribunala, to polecam moda Delayed DB Attack. Mod ten opoznia ataki asasynow mrocznego Bractwa do czasu, az posuniemy sie wystarczajaco daleko w fabule, by stac sie zauwazalna postacia lub az osiagniemy odpowiednio wysoka range w ktoryms z Wielkich Rodow.

Efekt jest trojaki:

- wiekszy realizm: w koncu z jakiej paki banda asasynow mialaby czatowac na zycie bogom ducha winnego wieznia, ktorego jedyna perpektywa na slawe jest naplucie Vivecowi na buty? ;)

- swiety spokoj: mozna spokojnie odpoczywac "w terenie", bez obawy, ze obudza nas panowie w czarnych wdziankach

- wieksze zbalansowanie: stroj asasynow DB jest, krotko mowiac, przegiety. Gdy zabijemy takiego goscia na poczatku gry, jego stroj (klasa: lekka zbroja) ma 30 AC, gdy inne dostepne graczowi lekkie zbroje maja raptem 6 AC. A ze uzbrojenie i poziom asasynow skaluje sie wraz z nasza postacia, zabicie takiego gostka nawet na pierwszym levelu jest wykonalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- wieksze zbalansowanie: stroj asasynow DB jest, krotko mowiac, przegiety. Gdy zabijemy takiego goscia na poczatku gry, jego stroj (klasa: lekka zbroja) ma 30 AC, gdy inne dostepne graczowi lekkie zbroje maja raptem 6 AC. A ze uzbrojenie i poziom asasynow skaluje sie wraz z nasza postacia, zabicie takiego gostka nawet na pierwszym levelu jest wykonalne.

Co gorsza ta zbroja jest droga, przez co łatwo na początku zyskać sporo kasy (zabij ze trzech członków DB i śpisz na kasie:?). W ogóle wszystkie zbroje z dodatków są "podrasowane na siłe", co niby ma być formą zbalansowania gry, bo przecież w dodatek gramy później niż w podstawkę, a przecież gdyby zbroje były kiepskie, to mało kto by z nich korzystał.

Dla wszystkich graczy mających wersję polską polecam mod Ira's Patchoplugin dostępny na AW. Oprócz części błędów mod ten balansuje zbroje i bronie, czyni je bardziej zbliżone do lore. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moglibyście zarzucić linkami do najlepszych modów? Wbrew pozorom nie jest łatwo znaleźć do ściągnięcia ZA DARMO. :) Szczególnie zależy mi na modach typu better bodies, better heads.

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wbrew pozorom nie jest łatwo znaleźć do ściągnięcia ZA DARMO.

Wbrew pozorom ani razu nie zaplacilem za zadnego moda, a sciagalem wszystko z najpopularniejszych stron z modami, do ktorych linki pojawiaja sie w tym temacie w kolko i na okraglo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobimy "pol na pol" - Ja Ci podam linki do stron, a z szukajek na tych stronach skorzystasz juz sam, ok? ;)

http://tessorce.net/files

http://planetelderscrolls.gamespy.com/View...?view=Mods.List

http://www.mwmythicmods.com/telesphoros.htm

Te trzy powinny wystarczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właściwie to ta trzecia jako jedyna działa w miarę prawidłowo.. pierwsza jest "dziwna" a na drugiej trzeba się rejestrować czego niestety uczynić nie potrafię, bo cały czas pojawia się błąd. :) Planetelderscrolls sprawdzałem wcześniej. Na 3 z kolei jakoś nie mogę się doszukać better heads i ogólnie better bodies w jednym packu, a to byłoby najkorzystniejsze, ponieważ ściągać dziesiątki modów i to jeszcze nie wiem który to który nie bardzo mi się widzi..

Właściwie to aby zaradzić moim wybrzydzaniom ktoś mógłby się pokusić o faq'a dot. modów albo ogólnie całej gry. Jako, że grę kupiłem niedawno to jeszcze nie poznałem jej prawie w ogóle. :)

Edytowane przez Black_war

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 3 z kolei jakoś nie mogę się doszukać better hands i ogólnie better bodies w jednym packu.

Takie rzeczy to tylko w Erze ;]

Pod tzrecim linkiem masz linki do wszystkich modow, o ktore pytales. Przypominam, ze zamiast recznego szukania jest kombinacja klawiszy Ctrl+F ;)

tessource jest troche dziwny, ale czasami mozna tam znalezc rzeczy, ktorych na planetelderscrolls nie ma (i vice versa).

Aha - chyba Better Heads, nie Hands?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Metoda prob i bledow potrzebna nie jest - patrzac na date aktualizacji Telesphorosa, to raczej sa na nim najnowsze wersje. A zeby to zweryfikowac, mozesz poszukac na planetelderscrolls lub tessource ;)

Co do lewitacji - chyba w Balmorze w gildii magow sie da jakas nabyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka screenów po zastosowaniu Morrowind Graphic Extender najlepiej pokaże, co ten program potrafi. Zaznaczam jednak, że to nie wszystkie możliwości tego programu. Prace nad ulepszeniem MGE cały czas trwają, ale już teraz widać postęp. ;)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę się przekonać do Morrowinda.. :( Najprawdopodobniej za sprawą, że po prostu po jakiejś godzinie grania się sypie. Wyobrażacie sobie co muszę czuć zbierając przez jakieś 10minut tych grzybków umożliwiających oddychanie pod wodą (BTW. jaka jest szansa, że grzyb zadziała? Pewnie zależy to od tego jak rozwinięta jest alchemia?) żeby zbadać jakąś grotę (występuje na samym początku gry w jakimś jeziorku) a tu nagle błąd? Grać się odechciewa... Wpadłem ostatnio na "genialny" pomysł co by kupić Morrowinda na x-kloca. Ale wtedy raczej nici z modów. :/ ? Mor. oczywiście oryginał "TES: Morrowind Złota edycja" ... Co Wy zrobiliście ze swoimi błędami ;] ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mielismy? ;) Serio, zawsze CTD (crash to desktop) byly u mnie spowodowane np. jakims modem, ktory byl zle napisany albo z czyms sie gryzl. Zdarzaly sie przypadkowe CTD, raz na parenascie godzin grania, ale to juz zwalalem na przypadki losowe.

Nie gralem w zlota edycje z EK (polska wersje omijam szerokim lukiem), moze wprowadzili tam buga "od siebie"? W koncu udalo im sie kompletnie rozwalic skrypty w Witch's Wake przy okazji tlumaczenia do edycji diamentowej NWN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka screenów po zastosowaniu Morrowind Graphic Extender najlepiej pokaże, co ten program potrafi. Zaznaczam jednak, że to nie wszystkie możliwości tego programu. Prace nad ulepszeniem MGE cały czas trwają, ale już teraz widać postęp. ;)

Hmmm ... większość z tych screenów wygląda paskudnie :sad: Zero plastyczności, cieni, wszytsko jest zlepkiem obiektów i wygląda jak surowa wersja prosto z edytora. Dopiero kilka ostatnich screenów wyglądają yako tako... Projekt ambintny ale chyba bezcelowy, no i robienie na siłę z Morrowinda Obliviona mija się z celem bo to jednak są dosyć różne gry i bronią sie innymi aspektami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wez poprawke, ze wiekszosc z tych screenow jest robiona z bardzo nienaturalnej perspektywy: lewitujac wysoko na niebie.

Ten screen (robiony z normalnego poziomu) czy ten (tez chyba lewitujac, ale juz blizej rzeczywistosci niz na innych screenach) wygladaja moim zdaniem bardzo fajnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi