Skocz do zawartości
darkwitch

Problemy Z Nowym Sprzetem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakies 2 miechy temu skompletowalem i zlozylem sobie taki oto zestaw (zreszta przy pomocy tegoz forum):

E8200 + ninja revB passiv

Asus P5K-E

2x2GB Mushkin SP+

8800GTS 512 (G92) + Accelero S1 rev2

2xHD205HJ @ RAID1(Samsung 250GB) - Windows + praca

1xSP250KC (Samsung 250GB) - Szpargaly

Pioneer DVR-215 SATA

WinXP SP2/3

Corsair HX520

Antec Solo

Czyli generalnie calkiem solidne komponenty, takie zreszta bylo zalozenie.

Problemy zaczely sie juz podczas pierwszej instalacji windowsa XP SP2 (na 1 dysku, bez raidow). Dopoki mialem wsadzone 2x2GB działy sie cuda na kiju, BSODy, problemy z kopiowaniem roznych plików itp. Na Viscie Bussiness to samo. Slowem: nie dalo sie zainstalowac windowsa.

Przejechalem kilka razy memtestem pamieci i albo po ok 4h sypal cala masa bledow, albo sie zwyczajnie zawieszal. Po aktualizacji biosu do najnowszej wowczas wersji, problem jakby zmalal, memtest wysypal sie raz po 8h, raz po 16h.

Testowalem tez pamieci osobno, czyli 1x2GB (tak zreszta udalo mi sie postawic system). Tutaj test dochodzil do 15-20h i nie bylo zadnych problemow. Obie kosci zachowywaly sie tak samo, obojetnie w ktorym banku (z 2ch przeznaczonych do konfiguracji dual-channel z 2kosciami). Testowalem na std napieciu na 400 i 333 Mhz, bez wiekszego wplywu.

Aktualnie pracujac na 1x2GB i mam srednio 1 BSODa dziennie. Z 2x2GB po wlaczeniu windowsa bez logowania sie do systemu i dotykania czegokolwiek potrafi sie wylozyc w ciagu 10min. Najczesciej dostaje PAGE_FAULT... i IRQL_NOT_LESS... Przy konfiguracji 1x2GB problemow jest duzo mniej, ale dalej wystepuja.

Komputer ma dosc skromne chlodzenie (1x120 na wydechu, ninja pasywnie i TruboModule na minimum na Accelero S1) wiec komponenty sie dosyc grzeja, ale testujac mialem tez "solidne" chlodzenie zapewnione wiec temperatury to raczej nie problem.

Testowalem E8200 zarowno podkreconego (3GHZ - nie tykalem napiecia) jak i nie orthosem (testowanie proca + memorek) i po parunastu godzinach testow nie bylo problemow, wiec proc chyba sprawny.

Windowsa mam aktualnie na RAID1 i co 2-3 BSOD niestety macierz sie przebudowuje. Z innych problemow:

- raz bios stracil zupelnie ustawienia, wylaczyl sie raid i windows zaladowal sie z 1 z dyskow, drugi byl osobno, ale udalo sie przywrocic

- czasem po bsodzie jest masa bledow na dyskach z macierzy (co logiczne, na nich jest system)

- raz 1 z dyskow przestal byc widzialny przez kontroler - przerzucilem do innego kompa, 3 dokladne testy softem Samsunga ktory niczego nie wykazal, po wsadzeniu z powrotem dziala narmalnie

- nagrywarka czasami bardzo wolno nagrywa (30-50min na 1 plyte DVD przy max predkosci), innym razem nie ma problemow

- raz podczas grania w cos nagrywarka sie "zresetowala" (ruszyla sie tacka, jak podczas bootowania kompa) i zniknela z systemu, po wylaczeniu kompa wrocila

Podsumowujac, problemy mam wydaje mi sie z jednym/wieloma z:

- pamieci - ale osobno dzialaja dobrze

- kontrolerem dyskow - ale nie wyjasnia to problemow z pamieciami (memtest)

- ogolnie plyta trafiona - tu nie bardzo mam jakies ale

- dyskami - ale byly testowane na innej maszynie softem samsunga i bylo ok

Sek w tym, ze nie moge za bardzo pozwolic sobie (komp potrzebny do pracy) na odeslanie plyty w ciemno, a nie mam innej (chyba, ze kupie cos w zamian) lub oddanie kompa do serwisu (czas), ale w ostatecznosci nie bede miec wyjscia (zostanie laptop).

Co sadzicie ?

Edytowane przez darkwitch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj pamięciom 2.1v.

Ciekawa sprawa. Wstawilem wczoraj druga kosc i ustawilem im 2.1V, chodzilo dobrze 30min, wylaczylem kompa.

Dzisiaj rano wlaczylem i 3 crashe w 20min. Napiecie dalej jest ustawione na 2.1V :/

Dzisiaj mialem:

DRIVER_IRQL_NOT_LESS....

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED...

STOP 0x0000007E

Po wyjeciu 1 pamieci 1 crash po ok 30min. Lipa.

Niestety nie moge znalezc programu (HWMonitor, SpeedFan, Everest Ultimate 4.5), ktory pokaze mi odczyt napiecia z pamieci, wiec pozostaje ufac ustawieniu biosu. Multimetrem nie bede sprawdzac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem takie crashe bez powodu na zasilaczu modecom mc 400W, pamieci testowane gold memory, memtest, testem wbudowanym w viste, zero bledow, procek to samo, a potrafilo sie wykrzaczyc podczas przegladania stron www

odkad zmienilem zasilacz problem z resetami zniknal, tak wiem ze masz nowy zasilacz corsair ale moj modecom wszedzie zachwalany tez byl nowy

sproboj moze dac wieksze timingi np. 5-5-5-15, a procka przetestuj orthosem na prio 9 testem small ffts, zobacz jak sie bedzie wtedy zachowywal

Edytowane przez peve

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orthosem w trybie CPU (small ffts) tez testowalem, kilka godzin, takze podkrecony i bylo ok.

Co do zasilacza, to napiecia sa niby dobre (11.9, 3.3, 4.96), ale kto tam wie. Ale teoria z zasilaczem troche nie pasuje do 2x2GB, gdzie komp nie wytrzymuje 10min bez crasha.

Pamieci mam caly czas na 5-5-5-15, nawet na 333MHz sie sypie przy tych timingach:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa.

Wstawilem moje mushkiny do innego kompa i pracowaly bez problemu kilka h (u mnie najdluzej to kilkanascie minut).

Zalatwilem 2x1GB 333Mhz nonamy i poki co 24h non stop bez problemow. Na noc zostawilem torrenty i orthosa i zadnych problemow. Potrzymam jeszcze do jutra.

Teraz co to znaczy?

P5K-E ma problem z mushkinami SP+? czy ma problem z 2x2GB? czy ma problem z 4GB? czy w ogole cos innego :/

pomysly ?

Moge kupic w komputroniku jakies pamiatki 2x2GB i jesli tez beda problemy (kompatybilnosc), wymienic na inne (w komputroniku jest 7 czy 10dni na wymiane, ale zwrotu nie zrobie)... tyle ze nigdzie nie czytalem, zeby p5k-e sie gryzla z mushkinami...

Edytowane przez darkwitch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem możliwe, że następna wersja BIOSu rozwiąże problem. Płyty Asusa już tak mają ;)

Aktualnie mam wersje 1012, nowsza jest tylko 1013 w ktorej dodano nowe procki. Zasadniczo wszystki "polepszenia kompatybilnosci pamieci" byly wczesniej... niemniej, zaktualizuje i zobaczymy.

Jeszcze jakies pomysly ?

Jak oceniacie szanse, ze problemem rzeczywiscie jest niekompatybilnosc z Mushkinami? Moge kupic inne 2x2GB, a te opchnac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolejnych eksperymentach:

Niestabilnosc przy 2x2GB zniknela po ustawieniu Command Rate (CR) na 2T. Po zmianie na 1T BSOD w ciagu 10min.

hehehe, no tak teraz wcale sie nie dziwie... Chyba wszyscy zakladali, ze tam jest 2T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, po reinstalacji systemu i calym weekendzie testow wyglada, ze udalo sie wyprowadzic kompa na prosta. Problemy byly na pewno 2:

Tasmy SATA - mam je mocno poskrecane (porzadek w budzie) przez co mogly sie uszkodzic, koniec koncow potrafily byc kilkudziesieciosekundowe freezy podczas odczytu/zapisu na dysk. Przy czym tutaj problem dotyczyl dysku dodatkowego (w koncu na 2x1GB komp chodzi stabilnie), ale wymienilem wszystkie i puscilem je "luzem", kto je tam wie.

Pamieci:

Metoda prob i bledow wypracowalem dzialajace, nie BSODujace timingi:

5-5-5-18

i subtimingi (opcja AUTO niestety jest niewiele warta)

tRRD -5, tRFC-55, tWR-6, tWTR-11, tRTP-6

juz nie chce mi sie testowac nizej...

Dodatkowo transaction Booster jest Disabled, ustawiony na 3 (max compatibility) - tez nie eksperymentowalem juz z tym.

pamieci chodza na 800Mhz @ 1.8V (zjezdzalem z 2.1V)

Wlasnie skonczyl sie kolejny, najdluzszy (23h) test orthosa i wyglada, ze gitara.

Dzieki za pomoc, oby po raz ostatni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi