Gość Damian2072 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Witam, Potrzebuję przenośnego komputera klasy UMPC w cenie około 1500zł. Zainteresowały mnie najbardziej modele MSI Wind oraz Asus Eee Pc 900. MSI Wind posiada na pewno bardziej energooszczędny procesor Atom 1.6GHz, ale nie wiem jak wygląda jego porównanie wydajności MHz w MHz do Celerona M. I tu pytanie: co jest szybsze: CM 900 MHz czy Atom 1.6GHz? MSI posiada dysk mechaniczny 80GB 2.5" (nie wiem o jakiej prędkości obrotowej), a EEE pc 900 4GB SSD + 16GB SDHC. Nie potrzebuję dużej pojemności, dysk ma być szybki. Mam porównanie wydajności EEE pc 701 Surf 4GB (Celeron M 0.9, 4GB SSD, 512 RAM) do dużej Toshiby A100-528 14 calowej (Celeron M 1.6, 40GB 2.5" 5400 rpm, 2GB RAM) i Eee pc jest wiele szybszy i myślę, że to za sprawą dysku. Jak MSI wind za sprawą HDD ma chodzić tak wolno jak Toshiba to chyba podziękuję. Więc co wybrać: MSI Wind czy Asus EEE pc 900 Xandros Edition? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Szybszy to moze byc ewentualnie start systemu, bo jesli chodzi ci o CPU to nie wiem jakim cudem Celeron 900 ma byc szybszy od Celerona 1600. W MSI masz dysk 5400 i wg relacji oba (razem z Eee) maja podobna wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Damian2072 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2008 Szybszy to moze byc ewentualnie start systemu, bo jesli chodzi ci o CPU to nie wiem jakim cudem Celeron 900 ma byc szybszy od Celerona 1600. W MSI masz dysk 5400 i wg relacji oba (razem z Eee) maja podobna wydajnosc.Ciekawe... HDD 5400 rpm ma podobna wydajnosc co dysk SSD? Przeciez SSD maja 20 razy mniejszy czas dostepu od HDD... Atom to chyba nie to samo co Celeron M ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kucyk Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 wcale sie nie zdziwie jak z 5400 HDD bedzie sie pracowalo bardizej komfortowo, ten SSD w tej 900 zamula na maksa, windows potrafi sie zaladowac w ekspresowym tempie, a potem jak cos trzeba zainstalowac itp, to jest taka zamula ze kosmos, tam chyba wsadzili 4gb pamieci SD a nie SSD :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 28 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2008 Wind. Eee jest przereklamowany. Dzisiaj właśnie się nim bawiłem. No cóż. Na X21 pracowało mi się lepiej ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Wind, albo poczekać na HP2133 z Atomem - to będzie killer. Co do winda jeśli mozesz poczekaj z 2 mc, kupisz za ok 1299 pln :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 szczerze ASUS . MSI nie umie robić tak dobrych lapków jak ASUS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 10 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2008 szczerze ASUS . MSI nie umie robić tak dobrych lapków jak ASUS poprosze o jakies argumenty do twojej jakze rzeczowej wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 moje argumenty serwis jakość wykonania i dobry stosunek firmy ASUS do klienta czego o MSI nie można powiedzieć . ASUS ma bezproblemowy serwis door to door wszystko od ręki załatwiane . Wiadomo nie będę mówił że asus jest naj naj naj wszystko ma swoje plusy minusy każdy notek sie może zepsuć co jak co ale ASUS ma elgancje dobre wykonanie i znakomity serwis a MSI może w przyszłości dzisiaj nie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 ASUS ma elgancjenoo, te przyciski przy touchpadzie w EEE zaiste są eleganckie. ~.~ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 11 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2008 dobra dobra o gustach i guścikach sie nie rozmawia przeca ;]co do MSI dziś spokojnie go jeszcze raz zobaczyłem na spokojnie u siebie w sklepie i powiem że na pewno jest lepszy od tego MSI z przed roku lepiej lapek jest zrobiony miły dla oka całkiem fajny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BorysVasiliev Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 no właśnie mam dziewczynce kupić takiego lapka 10". Oczywiście bo różowy albo biały ;) Cena jaka mi wyszła - 1391 zł z 2GB ramu nówka 24 miesiące gwarancji door to door. Dowiedziałem się że w tym lapku nie ma czegoś takiego jak napęd optyczny? Jak windows się rozwali to recovery disc na czym jest ? Pendrive mi dadza w zestawie? Bo z tego co wiem małebooki :) dopiero się rozwijają i czy jest sens czekać na coś innego? Stacjonarnego kompa mam zamiar opchnąć za jakieś 650 zł więc drugie musiałbym jej dołożyć. Kompa używa Na..Kl... Pud.... no więcie o co chodzi :) Filmik na yout...mp3 w tle i word ..... Uważam że dla niej to idealny kompik. Tylko coś mnie kusi że w ciągu miesiąca cena może rypnąć o dobre 200 zł bo w sumie to nowość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Dowiedziałem się że w tym lapku nie ma czegoś takiego jak napęd optyczny? Jak windows się rozwali to recovery disc na czym jest ? Pendrive mi dadza w zestawie? Nie wiem jak to jest dokładnie w MSI, ale podejrzewam że na dysku jest poprostu ukryta partycja recovery co jest ostatnio bardzo częstą praktyką u producentów notebooków (nawet tych mających napęd) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 W Windzie, ktory mialem do recenzji, ukrytej partycji nie bylo, system byl na DVD. Trzeba podlaczyc naped na USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) Jest też coś ukryte na dysku bo można dysk instalacyjny wypalić na płytkach z poziomu Winda, ale czy ukryta partycja to nie wiem. Pamietaj Costi , ze ty miales egzemplarz przedprodukcyjny (bateria 6 cell) i cos mogli zrobic inaczej. No i dodają też gotową płytę z win xp. Tak więc instalacja przez zewnetrzny naped chyba tylko. BTW tak imho to Wind nie nadaje sie na jedyny komputer dla kogos nawet poczatkujacego bo jednak jest ta ociupinke za wolny. No i np okaze sie ,ze na zintegrowanym intelu 945 nie da sie odpalic Spore'a i bedzie tragedia :) I chociaz to najlepszy i najwiekszy ekran w netbooku jaki mozna dostac to jednak tez na te kilka godzin pracy dziennie umiarkowanie sie nadaje. Edytowane 29 Lipca 2008 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...