KHOT Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 costi - pewnie i napiszą, tak jak są pirackie serwery do WoW'a. Choć swoją drogą, teraz po wydania wersji starter edition, ciekawe czy dalej będzie to miało sens. Ale i tak gra na normalnym battlenecie to gra na normalnym battlenecie :) Widziałeś taki piracki serwer WoW? To coś to raczej parodia gry, najczęściej działające na starych rozszerzeniach (ostatnio znajomy pokazał mi pirata który działa na TBC czyli 2 rozszerzenia do tyłu, gra jest pełna błędów, sypie się w każdym praktycznie miejscu i jest zwyczajnie nie do użytku. D3 nie będzie miał abonamentu, a może i szkoda, bo obsługa jaka idzie w ramach płacenia niemałej kasy Blizzowi jest świetna. IMO gra przez BN nawet w trybie singleplayer wpłynie tylko pozytywnie na grę - chociażby przez maksymalnie ograniczenie cheaterstwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Dokładnie - w D2 był OBN (otwarty battle.net), jednak grali na nim tylko cziterzy. CBN cieszy się popularnością do dziś. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Widziałeś taki piracki serwer WoW? To coś to raczej parodia gry, najczęściej działające na starych rozszerzeniach (ostatnio znajomy pokazał mi pirata który działa na TBC czyli 2 rozszerzenia do tyłu, gra jest pełna błędów, sypie się w każdym praktycznie miejscu i jest zwyczajnie nie do użytku. D3 nie będzie miał abonamentu, a może i szkoda, bo obsługa jaka idzie w ramach płacenia niemałej kasy Blizzowi jest świetna. IMO gra przez BN nawet w trybie singleplayer wpłynie tylko pozytywnie na grę - chociażby przez maksymalnie ograniczenie cheaterstwa. Ale Diablo to nie MMO, gdzie siłą rzeczy masz do czynienia ze wszystkimi, tylko grasz w małym teamie. Poza tym jest jeszcze SP. Moim zdaniem długo nie potrwa jak będzie pirat. Szczególnie, że "prywatny" serwer otworzy możliwość grania po LANie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Blizzard opowiada o pięciu klasach postaci z Diablo III | Wiadomość 2011-08-10 11:29:11 | GRY-OnLine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artuditu Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Diablo III (10/08/2011) - Foto - Gry w Onet.pl Jak było to sorry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twistet Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Diablo III (10/08/2011) - Foto - Gry w Onet.pl Jak było to sorry. Fajne to bardzo mi się podoba te nowe menu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Widziałeś taki piracki serwer WoW? To coś to raczej parodia gry, najczęściej działające na starych rozszerzeniach (ostatnio znajomy pokazał mi pirata który działa na TBC czyli 2 rozszerzenia do tyłu, gra jest pełna błędów, sypie się w każdym praktycznie miejscu i jest zwyczajnie nie do użytku. D3 nie będzie miał abonamentu, a może i szkoda, bo obsługa jaka idzie w ramach płacenia niemałej kasy Blizzowi jest świetna. IMO gra przez BN nawet w trybie singleplayer wpłynie tylko pozytywnie na grę - chociażby przez maksymalnie ograniczenie cheaterstwa. - (WoW pirat) mój brat ostatnio wrócił do WoWa (nigdy nie miał kasy żeby grać na globalu więc zawsze grał na pirackich serwerach) - pograł trochę na oficjalnym starterze, ale przeniósł się teraz na jakiś serwer z TBC i WotLK - nie słyszałem żeby narzekał na bugi a jest dość cięty na tym punkcie, być może trzeba po prostu znaleźć dobry serwer w morzu słabizny - (Bn Diablo) - mi to się nie podoba - najbardziej martwie się o modowanie gry - w starym D2 można było wgrać sobie na przykład przeciwników z Icewind Dale i się pobawić, a teraz nie wiadomo jak będą sankcjonować takie mody - pół biedy jak skończy sie tak jak w Starcrafcie 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Modow ma nie byc bo wg, Blizzarda negatywnie wplywaja na gameplay i pozwalaly modyfikowac swoja postac w przypadku D2. Zrodlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Dokładnie, też mi się wydaje że modów ma w ogóle nie być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Będą zawiedzeni najsłabsi gracze, którzy aby zaistnieć w grze muszą oszukiwać :lol2: 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Będą zawiedzeni najsłabsi gracze, którzy aby zaistnieć w grze muszą oszukiwać :lol2: Amen! Do tego i do piracenia sprowadza się całe to narzekanie na brak offline. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimeck Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Amen! Do tego i do piracenia sprowadza się całe to narzekanie na brak offline. bzdura. takie zabezpieczenie z punktu widzenia gracza to śliska sprawa i najbardziej niekomfortowe z mozliwych, DRM przy tym wydaje sie jak totalny lajcik. net nie jest darmowy i czasem kazdemu pada, a wtedy wtopa, czlowiek chce sobie popykac, a nie wkurzać ze jakas awaria spowodowana czynnikami niezaleznymi ( atmosferycznymi na przyklad ) mu to uniemozliwia, i to wkurzy zarowno fana i fanboya, jedynie sprany fanatyk przyjmie to ze spokojem i jakos sobei wytłumaczy ze tak mialo byc ;). no chyba ze technicy z bezplatnej infolinii blizarda beda przejmowali wszelkie zgloszenia i reagowali w ciagu kwadransa, to by bylo dobre rozwiazanie. ograniczenie i uzaleznienie od nieprzerwanie plynacego sygnalu interenetowego to nic dobrego i rzecza upierdliwa. nie ma co sie dziwic producentowi gry, bo z kolei jego punktu widzenia to zabezpieczenie jest najlepsze i najlepiej zabezpiecza wpływy. proste. byle tylko owo zabezpieczenie było na tyle dopracowane i niewidoczne, zeby nie psuło zabawy... dopoki net w sieci znów nie padnie rzecz jasna. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Gram sobie w singla i router mi się wiesza... Ffffffuuuu...? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Kupujesz porządny a nie z biedronki B-) Jakoś w Age of Conan trzeba mieć cały czas połączenie i nikt na to nie narzeka, jak wywali mi grę to zaczynam w tym samym momencie co ostatnio i z tymi samymi fantami i poziomami umiejętności, więc da sie zaradzić na każdą awarię a po Blizzardzie inaczej się nie spodziewam :wink: . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Ale Age Of Conan to zdaje się MMO? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Nie ważne jaka to gra, chciałem pokazać, że problemy z połączeniem da się rozwiązać nawet w takich grach dla których jest to niezbędne, więc dla single w D3 była by to pestka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konkurs Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Problem jest w tym, że jeżeli jakiś "badziewiasty" serwer Blizza, lub mój router lub linia "TP" padnie, to gówienko dostaniemy, a nie grę. I niby jak to chcesz rozwiązać? Masz może magiczną różdżkę? A niech mi zapisuje ile chce razy, a co mi to da skoro nie będę tej genialnej, cudownej gry uruchomić? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.PaVLo. Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Gra jeszcze nie wyszła a wy już narzekacie, skończcie to i proszę moderów o wyczyszczenie tego tematu z tej do niczego nie prowadzącej rozmowy i powrócenie do niusów związanych z grą. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Dokładnie, zresztą za dwa dni może wreszcie dowiemy się kiedy beta :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Będę służbowo na gamescom, postaram się wyhaczyć jak najwięcej info, szczytem marzeń jest oczywiście wyrwanie klucza do bety :D Edytowane 14 Sierpnia 2011 przez blasphemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konkurs Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Gra jeszcze nie wyszła a wy już narzekacie, skończcie to i proszę moderów o wyczyszczenie tego tematu z tej do niczego nie prowadzącej rozmowy i powrócenie do niusów związanych z grą. Ale o co chodzi? To chyba normalne, że komentuje się newsy, tym bardziej te kontrowersyjne i negatywnym oddźwięku. A co? Może najlepiej zamknąć tematy gier, które nie wyszły i wklejać tylko newsy? I tylko te z oficjalnej strony? Bo przecież niepotwierdzone informacje to też zaśmiecanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Identyczny płacz i zgrzytanie zębów było gdy wszyscy się dowiedzieli z sc2 też tak ma być. i raptem przez ponad rok nie mogłem się DWA razy połączyć. I żeby zaraz nie było że pewie mam swietne łącze itp. to jadem na zwykłym liveboxie z netem 1mega bo więcej tp nie gwaranuje że będzie banglać. 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Bo cale to jeczenie jest ludzi ktorzy maja zamiar pograc a beda musieli poczekac az zlamia porzadnie gre. Kropka! Smieszne jest to zeby najwiecej komentarzy dotyczylo zabezpieczen gry ktora jeszcze nie wyszla... Wiekszosc gowno obchodzi czy gra bedzie fajna, czy bedzie miala jakas fabule, jak bedzie z setami i przedmiotami... najgorsze jest to ze trzeba bedzie miec podlaczony net by odpalic gre ;/ Ludzie opanujcie sie 7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimeck Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Bo cale to jeczenie jest ludzi ktorzy maja zamiar pograc a beda musieli poczekac az zlamia porzadnie gre. Kropka! Smieszne jest to zeby najwiecej komentarzy dotyczylo zabezpieczen gry ktora jeszcze nie wyszla... Wiekszosc gowno obchodzi czy gra bedzie fajna, czy bedzie miala jakas fabule, jak bedzie z setami i przedmiotami... najgorsze jest to ze trzeba bedzie miec podlaczony net by odpalic gre ;/ Ludzie opanujcie sie smieszne to jest upraszczanie i zakladanie ze ten kto narzeka na zabezpieczenia ma zamiar grać w torrenta, bo to takie głupie na skróty ucinanie dyskusji ( bez urazy, nie znajduję lepszego słowa ). łatwiej i wygodniej mi kupic gre ze sklepu, i nadal zamezpieczenia utrudniaja zycie mi, legalnemu graczowi, ktory zamiast odpalic gre gładku musi sie sr.ć z roznymi bzdurami, i to jest fakt. pykałem kiedys w diablo 1 i było to cos niesamowitego na 32 megabajtach ramu, spieprzanie po całym poziomie przed butcherem majac autentycznego stracha, hehe ;) a teraz liznąłem troche trochlight, czyli taki prościutki klon diablo zrobiony na miękko i stwerdziłem ze po latach taki hack'n'slash to calkiem odprezajace pykadełko z tego jest, i mysle sobie ze byc moze bede chciał zainwestować w diablo 3, wielką grę w "hollywoodzkim" formacie jak na growe standardy ;) do czego zmierzam... ...blizard mowi o tych zabezpieczniach oficjalnie i dosc precyzyjnie nawet, wiec mozna uznac ze bedzie jak mówią i spokojnie komentowac. kiedys mialem fun z mordowaniem sie z reinstalacją windowsa co jakis czas zeby kompa odświezyc i zeby znow dzialal szybciutko, mialem czas, i chcialo mi się tą bezsensowną czynność robic, ale od kiedy kupuje gry za pieniadze ktore musze zarobic to szkoda mi tracić moj prywatny czas wolny na rozwiazywanie problemów z nie dzialajacym kompem/aplikacją, bo to jest dopiero prawdziwa strata czasu takie cos. zwróć uwagę że gry robione są dla casuali. gry to prymitywna sprawa, są tym, czym są, bo granie w nie sprowadza się do siedzenia na dup.e przez monitorem w oderwaniu od rzeczywistosci. porownał bym je do najstarszego zawodu świata, w chwili kiedy człowiek zdecyduje sie wydać na nie kasę one mają czekać na niego chętne i gotowe ( hehe ), działac podsunięte pod nos i dawac rozrywkę, a nie grozić koniecznością majsterkowania i użerania się. jeśli placisz grubą kase, to jedziesz, a nie jesteś jechany, prawda? ;) i tym oto sposobem w płynny sposób granie w gry zostaje stopniowo obrocone na głowie, staje sie przywilejem podczas ktorego musisz sie legitymować non stop, pomimo ze już zapłaciłeś i jesteś w porządku. tak, przefilozofowałem, ale tylko trochę. ponoc najgorzej jest żyć w dobie przemian i mozna za "przemianę" uznac prawie niespotykana dotąd koniecznosc posiadania neta do singla, wiec nic dziwnego ze wlasnie to wzbudza dyskusje i glosy sprzeciwu, a nie wyłącznie sama treśc gry. a niezaleznie od tego jak gra bedzie zabezpieczona, to zapewne bedzie miała fajne questy i inne takie, blizard nieźle sobie liczy za gry, ale same w sobie sa one tez nieprzeciętnie dobre. i to tez jest fakt. Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez slimeck 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 ...blizard mowi o tych zabezpieczniach oficjalnie i dosc precyzyjnie nawet, wiec mozna uznac ze bedzie jak mówią i spokojnie komentowac. kiedys mialem fun z mordowaniem sie z reinstalacją windowsa co jakis czas zeby kompa odświezyc i zeby znow dzialal szybciutko, mialem czas, i chcialo mi się tą bezsensowną czynność robic, ale od kiedy kupuje gry za pieniadze ktore musze zarobic to szkoda mi tracić moj prywatny czas wolny na rozwiazywanie problemów z nie dzialajacym kompem/aplikacją, bo to jest dopiero prawdziwa strata czasu takie cos. zwróć uwagę że gry robione są dla casuali. A co mają problemy Twojego komputera z zabezpieczeniami gier? Bo z tego tekstu tak wychodzi i dalej nie wiem o jakie "problemy z nie dzialajacym kompem/aplikacją," chodzi. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 To się śmieszne staje, że ludzie tak łatwo chwytają propagandę wydawców. Niedługo niektórzy będą żądali DRM.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slimeck Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 A co mają problemy Twojego komputera z zabezpieczeniami gier? Bo z tego tekstu tak wychodzi i dalej nie wiem o jakie "problemy z nie dzialajacym kompem/aplikacją," chodzi. jeszcze raz : NIE chodzi o problemy z MOIM kompem ale o potencjalna i wysoce prawdopodobna koniecznosc brania na klate problemu z odpaleniem diablo 3 przez kazdego posiadacza legalnej kopii. zabawa w rozwiazywanie problemów nie boli tylko pod warunkiem ze masz ZA DUZO czasu na opierniczanie się. czytaj całośc, a nie jedno zdanie na wyrywki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makak_ Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Dlaczego od razu chwytanie. Myślę, że dla sporej ilości graczy tylko tytuły onlinowe się liczą. Przyznam, że sam chce kupić D3 właśnie pod kątem opcji gry w kilka osób. Stąd ani ziębi mnie ani grzeje, że będzie konieczność gry przez net. Bo gdy będę miał awarię netu to po prostu nawet nie pomyślę aby odpalić Diablo. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melampus Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 W tych Waszych wywodach na temat konieczności połączenia internetowego podczas gry w D3 czy to w singla, lub multi, można totalnie się pogubić. Bo nie wiadomo o co tak jęczeć. Przeciez żyjemy w dobie internetu i szybkie łącze aż tak nie jest wymagane - to nie fps tylko h'n'slash. Nie dowalając kolejnej porcji śmieci na ten temat daję wyjaśnienie Bashioka: In addition to all the other benefits that we believe ultimately come from having everyone online such as an active, centralized community, a popular arena system, accessible character storage, etc. etc. Diablo III is built on a client/server architecture, which means not all the data for the game or mechanics reside on the client (your computer). This is not too unlike World of Warcraft where the world itself, the art, the sounds, etc. are on your machine, but all of the NPC’s and enemies are controlled by the server. Diablo III doesn’t function in all of the exact same ways, but things like monster randomization, dungeon randomization, item drops, the outcomes of combat, among others, are all handled and verified by the client talking to the server, and vice versa. We’ve learned a lot from this type of architecture from World of Warcraft, and the added security and oversight it provides. It allows a great deal of control over the game at all times for all players, so if we know there’s an issue or bug we can usually address it right then and there through a live hotfix. Hotfixes can’t be used for everything, we’re still going to have client patches, but we’re definitely looking forward to being able to deliver a consistently high quality experience to all players simultaneously through processes like hotfixes. In addition there are some pretty intense security concerns. While there’s never a fool proof solution to stopping hack and cheats, we’ve found that a strict client/server architecture is a huge barrier for their development and use. Ultimately we made the decision to make the game client/server based because of the security and quality it can provide to those playing, and as a bonus it reinforces a lot of our ideals for a thriving online community. Przy okazji wyszło parę nowych rzeczy na temat diabełka. Np. o braku dzielenia się złotem i tym, że każdy gracz widzi przedmioty, które tylko wypadły dla niego po zabiciu potwora. Battle.net - English Forums -> Unfair Poza tym intra do każdej z klas i płci są utworzone w stylu szkicownika (coś na wzór DA 2), tj. zobaczymy wystylizowane rysunki oraz narrację do nich, tak jakby pochodziły z dziennika Deckarda Caina. Reszta filmów ma być jak w poprzednich częściach. Battle.net - English Forums -> Those who saw the new cinematic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konkurs Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 To się śmieszne staje, że ludzie tak łatwo chwytają propagandę wydawców. Niedługo niektórzy będą żądali DRM.. Niedługo zapewne wyjdą kolejne Assasin Creedy od Ubi i znowu zacznie się bojkotowanie stałego połączenia w single. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...