korowina Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 Chciałbym kupić kompa głównie do pracy w studiu muzycznym - jeśli chodzi o procesor to napewno quad (pracuje na cubase 4 a ten program świetnie sobie radzi z 4 rdzeniami) tylko jaki: 6600 czy 9300? Napewno będę chciał kręcić do przynajmniej 2,8 Dodam że nie mam worka pieniędzy ale zależy mi na dużej stabilności (od 3 lat pory pracuję na PIV 2,4 kręconym do 3,16 na płycie ASUS P4C800 i jestem bardzo zadowolony) Ram - napewno 4GB raczej 1066 (wolałbym nie kręcić ramu narazie - chyba że ktoś mnie przekona) ale jakiej firmy i czy kupić 2x2 czy 4x2? grafika napewno HD 4850 i nie będzie mnie napewno interesowało wstawianie drugiej. Jaka płyta i na jakim chipsecie? Chciałbym ASUSa bo jakoś mam zaufanie do tej marki. Płyta musi mieć bardzo dobry kontroler FireWire bo interfejs audio będzie przez niego obsługiwany (najlepiej by było TexasInstrument ale to chyba tylko w Macach) Jaki zasilacz - tak żeby dał radę i był max cichy (do stydia muszę na maxa zredukować chałasy z koputera) Jakie wiatraki - tak żeby było cicho i chłodno:) No i na koniec gdzie to kupić - macie jakiś zaufany sklep - bo ja byłem w komputroniku, fakt - jest drogo ale zapewnili mnie że jak coś nie będzie działać jak potrzeba przez pierwszy tydzień to mi wymienią na nowe.(strasznie mnie denerwują sklepy gdzie po odejściu od kasy mogę tylko serwisować niesprawny produkt) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 (edytowane) Ram weź 2x2GB 800Mhz (po co Ci wyższe taktowania? ) Możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> P35 Asus P5K PRO / lub coś droższego p45 asus p5q pro Corsair 450W (jak dla mnie cichy ale może ja nie jestem tak wyczulony na hałas:)) ESC,APOLLO Edit: Weź Q9300 Edytowane 29 Czerwca 2008 przez mattis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 procek Q9300 bo 45nm ram wydaje mi sie ze tarczy 800Mhz np OCZ czy Mushkin grafa ok plyta: ja bym kupil P5Q PRO ma to wszystko co potrzebujesz zasilacz to ci nie pomoge... nie wiatraki tylko wentylatory :razz: na procka kup pentagrama karakorum i nie przod i tyl budy jak wejda to 120mm jakies np. ACUTAKE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 W Apollo dostaniesz be quiet! Dark Power 450W za 310 zł. Z tego, co wiem, jest bardzo cichy i ma odpinane kable. Swoje też waży (prawie 3 kilo). Programy do nagrywania/konwertowania muzyki są czułe na RAM. OCZ-y spokojnie podkręcisz do 1066 i będzie skok w wydajności. Zapomnieliście o obudowie, panowie :) Wyrwij jakiegoś Chiefteca (bo ciężki, jednak ma możliwość zamontowania [przynajmniej te starsze] tylko 80mm wentylatorów) albo CoolerMastera (bo DiT - Dobry i Tani). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 29 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2008 q6600 lepiej się kręci niż q9300 jednak w związku z tym że ma być cicho to weź q9300 , dzięki temu że jest wykonany w technologii 45nm będzie się mniej grzał tak że cooler nie będzie szalał. pamiątki 800MHz nie ma co przepłacać płyta asus p5q pro i nawet znośnie poradzi sobie z CF (tryb 2x PCI-E 8x) zasilacz be quiet lub enermax , w związku z tym że pisałeś coś o 2 kartach to tak coś koło 500W cooler na proca to albo pentagram karakorum albo droższy scythe mugem buda , może antec 300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) wydajność tego w stosunku do twojego p4 będzie tak duża że skupiałbym się mocniej na względach praktycznych tj ciszy - sqd, na procka co co radzi sobie fajnie ze słabym wietrzeniem i płyta z dobrą regulacją wentylatorów (u mnie combo dfi + ninja + 2x 120 w budzie i przy tym co w opisie idluje czy krótko loaduje przy 350-400rpm w kompie pełnym gąbki (<60*c i tylko dla tego że się nie wychładza po load na tych obrotach, czysty idle 45-50*c) a długi load to jakieś 700rpm i 70*c,, do studia wyciszałbym to jeszcze bardziej i mocno przemyślał tę właśnie kwestię. temp oczywiście z coretempa.. Edytowane 30 Czerwca 2008 przez forest kila zbila Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...