Skocz do zawartości
naxt

Samsung Sgh-i600

Rekomendowane odpowiedzi

Samsung SGH-I600

Dołączona grafika

Miejsce na foty(niestety jakosc fatalna bo robiona aparatem komórkowym)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

SPECYFIKACJA TECHNICZNA

OGÓLNE

System GSM850, GSM 900, GSM1800, GSM1900, WCDMA

Wysokość (mm) 113

Szerokość (mm) 59

Grubość (mm) 12

Waga (g) 105

Akumulator litowo-jonowy (LiIon)

Akumulator (mAh) 1000

Czas czuwania wg producenta (h) 200

Czas rozmów wg producenta (min) 250

Wyświetlacz 65 tys. kolorów

Wyświetlacz (param.) 320 x 240

Wyświetlacz dodatkowy Nie

Wyświetlacz dodatkowy (param.)

Alarm wibracyjny Tak

Dostępna pamięć (MB) 64

Złącze kart pamięci microSD

Karta pamięci w zestawie (MB)

Wymienne obudowy Nie

DANE

IrDA Tak

Bluetooth Tak

CSD Tak

HSCSD Nie

GPRS Class 10

EDGE Class 10

WiFI 802.11g

WAP 2.0

i-mode Nie

Aparat fotograficzny Tak

Aparat fotograficzny (param.) 1,3 Mpix, drugi VGA

PDA Tak

PDA (param.) Windows Mobile 5.0

Słownik SMS T9

Długie wiadomości Tak

SmartMessaging Nie

EMS Tak

MMS Tak

Klient e-mail Tak

OPROGRAMOWANIE

Java 2.0

Kontakty w telefonie

Profile brak danych

Kalendarz Tak

Lista zadań Tak

Notatnik Tak

Zegarek Tak

Budzik Tak

Stoper brak danych

Minutnik brak danych

Polifonia Tak

Polifonia (param.)

FUNKCJE GŁOSOWE

Wybieranie głosowe brak danych

Dyktafon Tak

System głośnomówiący Tak

Radio Nie

Odtwarzacz mp3 Tak

Wideokonferencja Tak

DODATKOWE INFORMACJE

Opis HSDPA (1,8 Mbit/s)

klawiatura QWERTY

Witam ,od niedawna stalem sie posiadaczm tego telefonu (smartfona).Telefon mozna kupic nowy na dwuletniej gwarancji samsunga za

450zł - 500zł wiec niewiele jak za mnogośc funkcji które oferuje.Główne jego zalety to :

ZALETY

-Wi-fi

- możliwośc wgrania windows mobile 6

- bardzo dobrej jakości wyswietlacz kolory bardzo soczyste

- obudowa jest zwarta nic nie skrzypi

- klawiatura QWERTY

- dwie baterie w zestawie

- bardzo dobra jakosc dzwieku na słuchawkach,dobra na głośniku

- dobrej jakosci sluchawki dołączone do zestawy

- bardzo niska cena(w porównaniu do innych telefonów oferujacych podobne funkcje)

- ładny wygląd (nie sugerujcie sie zdjeciami z netu) na zywo wyglada znacznie lepiej)

WADY

- słaby aparat

- brak polskiego WM6

-troche wolny procesor(ale tutaj mamy mozliwosc jego podkrecenia)

- przód telefonu powinien byc wykonany z takiego samego materiału co jego tylnia częśc

PORADNIK

(pamiętaj !! Wszystko co robisz, robisz na własną odpowiedzialność)

Na poczatek wszystkim użytkownikom zalecam wgranie windows mobile 6 ,telefon dostaje wtedy lekkiego kopa,tutaj odsyłam do forum play gdzie krok po kroku wyjasnione jest jak to zrobic

Na poczatek pare przydatnych wskazówek

Jak zresetowac telefon

Setting-More-Security-more-reset- wpisujemy 0000 - telefon zresetowany

OK + Power" jednocześnie (kiedy telefon jest wyłączony)

Czy po wgraniu WM6 strace gwarancje ?

Na 95% NIE!.W serwisach samsunga wgrywają WM6 do Samsung I600,lecz spokojnie mozna to zrobić samemu w domu.

Czy wydano spolszczenie do WM6 na samsung I600

NIE

Jak podłaczyć telefon do komputera z systemem XP bądz Vsta

Musimy najpierw zainstalowac odpowiednie oprogramowanie dla XP Microsoft ActiveSync 4.5 ,dla Visty Windows Mobile Device Center .Łączymy telefon z komputerem za pomocą kabla dołączonego do zestawu i gotowe.

1) Jak odblokowac telefon

SDA_ApplicationUnlock.zip

Ściagamy plik,podłaczamy telefon,synchronizujemy z komputerem,otwieramy program SDA_ApplicationUnlock naciskamy Remove Lock - gratulacje telefon został własnie odblokowany

2) Jak i do ilu podkrecic procesor na stałe tak aby system po resecie zapamietywał ustawienia taktowania procesora

Podkręcenie procesora to rzecz kluczowa chocby do oglądnia filmow z youtuba(filmami z youtuba zajmiemy się póżniej) oraz szybszego działania systemu.

Taktowanie procesora w telefonie to 220Mhz.My podkrecimy procesor do taktowania rzędu 252mhz - jest to bezpieczna granica która radze nie przekraczać.

Dołączona grafika

omapclock_and_omapclockplusv0.0.4.cab

Sciągamy program omapclock_and_omapclockplusv0.0.4 nic nie wypakujemy tylko przenosimy plik winrar na telefon.Gdy juz plik znajdzie sie w telefonie,odpalamy instalacje.Ustawiamy odpowiednie taktownie - 252mhz i naciskamy register brawo!! od tej pory telefon bedzie pamiętał ustawienia procesora

3) Youtube z prawdziwego zdarzenia

Dołączona grafika

Jak wiemy telefon posiada wi-fi wiec az prosi sie o mozliwosc ogladania filmów z Youtube .Niestety telefon nie obsługuje flasha ale jest sposób na obejscie tego problemu.I tutaj nie mam na mysli programu vtap(marna jakosc dzwieku i obrazu) czy youtube mobile(ogólnie marnie)A wiec w jaki sposób ogladac filmy z youtube w normalnej rozdzielczosci i jakosci dzwieku ?

Sciagamy odtwarzacz tcpmp.pocketpc.0.81RC1

tcpmp.pocketpc.0.81RC1.cab

Plik przenosimy na telefon,instalujemy.

Teraz sciągamy FlashVideoBundle

FlashVideoBundle.CAB

instalujemy reset telefonu i gotowe.Teraz wchodzimy na youtbe poprzez google(standardową przegladarke) wybieramy interesujacy nas teledysk i mam do wyboru play video,save video,naciskamy play video i po paru sekundach film odtwarzany jest w TCPMP ,jakosc obrazu i dzwieku wysmienita,radze samemu sprawdzic.Filmy mozemy takze zachowac na telefonie wciskajac save video.

4) Przydatne aplikacje.

Netfront New Browser 3.5 - znakomita przeglądarka lepsza od IE oraz według mnie od opery mobile

NFB35EN_WMPRO_R007CV.CAB

total comander -menedzer plików

tcmdphone.exe

Emulatory java

Java Esmertec JBed3dMod

jbed3dmod_heapsizefix_12.02.2008_wm6.rar

Jeodek

Jeodek.WM6.Dash.zip

CDN.

Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra recka. A mam jedno pytanko, ile ma dokładnie cali ekran w tym telefonie ?

dzięki :wink: ,ekranik ma 2.3 cala ,do rozdzielczosci 320x240 taki rozmiar jest w sam raz :wink: (przynajmniej dla mnie) ,ekranik jest bardzo dobrej jakosci,dobre kolory i kontrast(w koncu samsung zna sie na LCD) Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dorwałem takiego na allegro.. jeszcze nie dotarł, ale z opisu już wiem że w zestawie nie ma słuchawek. W sumie dobrze, bo nie sądzę żeby były to jakieś dobrej jakości słuchawki porównywalne z moimi zausznymi senkami. Pytanie tylko czy taki adapter sprawdzi się z tym telefonem:

http://allegro.pl/item435886953_przejsciow...nu_samsung.html

cena jak dla mnie podejrzanie niska.. a może po prostu przyzwyczaiłem się że osprzęt do nokii kosztuje majątek..

edit: oczywiście słuchawki interesują mnie tylko do słuchania mp3 a nie prowadzenia rozmów..

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co podałem jest też 38zł tańsze (czyli jakieś 80% tańsze) :P orginalne urządzenie jak widzę służy jako antena do radia, mikrofon i daje możliwość odbierania/kończenia połączenia. Czy jeśli nie potrzebuję tych wszystkich funkcji to wystarczy ta podróbka? Będą jakieś straty w jakości?

PS. Do samsunga można kupić za 1.49zł, ale musiałbym do tego płacić kilka złotych za przesyłkę, mimo że sprzedawca jest z Krakowa..

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadł mi w oko ten telefon. Niezłe funkcje, klawiatura qwert, ale mam też pewne wątpliwości co do szybkości, sprawności działania telefonu. Możecie sie na ten temat wypowiedzieć?

No i kwestia różnic między WM5 a WM6 - czytałem sporo skrajnych opini na ten temat, jedni są zadowolenie inni wracają do WM5 bo WM6 zamula fona... Jak to w końcu jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż gdzie ludzie piszą o tym, że WM5 lepszy od WM6 ? Przesiadka na WM6 powoduje, szybsze działanie aplikacji i wzbogaca go o nowe funkcje. (Nowe progsy itp itd)

Ja też niesamowicie byłem napalony na ten telefon. Ale myślałem, że klawiatura jest większa. Niestety gdy poszedłem do MM i wziąłem go w ręce i pobawiłem się chwile z orientowałem się o ja nie mogę wcisnąć klawiszy po prostu są za małe ! Ogólnie największa jego zaletą jest Wi-Fi i duży ekran.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No np. na mojplay.pl w temacie o zmianie WM5 na WM6 było wielu (a może niewielu tylko mi sie wydaje że wielu...) niezadowolonych użytkowników, na kilku innych forach też.

Ja go właśni widziałem w MM tylko nie miałem czasu zbytnio żeby dłużej przy niemu postać i go wymacać, ale zaraz to nadrobie :D wsiadam w autko i jade do MM na macanko B-)

Edit:

Byłem, zobacz, przetestowałem.

Co do wielkości klawiszy to faktycznie są małe ale po kilku dniach pisania myślę że dało by się do nich przyzwyczaić. Trzeba również zauważyć że sam telefon nie jest jakimś kolosem, jest taki w sam raz, bardzo poręczny - więc coś za coś...

Ten konkretny egzemplarz który oglądałem miał wgrzny WM5 i według mojej oceny działał wolno. Nie tragicznie wolno ale wolno. Zdarzyło się kilka razy że jakąś funkcje wywołałem dwa razy bo myślałem że za słabo nacisnąłem klawiesz a tu poprostu fon sie musiał namyślić i po chwili otwierała sie aplikacja.

Ciężko coś więcej powiedzieć ponieważ w telefonie był goły Windows a siłą urządzeń z OSem jest przecież możliwość instalacji dodatkowych programów.

Edytowane przez Kalin20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się przyzwyczaisz do klawiszy i podoba ci się jego wykonanie to tylko brać. 475 nówki są do kupienia z tego co wiem za czasów interesowania się tym modelem.

Ja niestety nie dałem rady się przyzwyczaić do tych klawiszy i podziękowałem. Jedyny telefon z qwerty jednobryłowy, którego dałem rade obsługiwać to e61i szkoda, że szerszy od i600 bo miałem chętkę na niego.

Ogólnie telefon podobno jest ok... Pamiętaj, że telefon z system zawsze będzie działał o wiele wolniej niż ten bez niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę ci polecić podobny telefon Nokia E61/E61i, ja mam E61 jest bez aparatu co mi jest niepotrzebne, bdb klawiatura + mega czas na baterii :D (1500mAh) no i te 16mln kolorów, a co do symbiana po pół roku to zaczyna mulic :E no ale ten Samsung chyba tańszy od E61i.

Edytowane przez surix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duża klawiatura qwerty jest w E70. Już miałem ją kupować, kiedy dowiedziałem sie o tym samsungu.. Większy ekran i Windows mobile mnie przekonały, mimo że przeszedłem przez prawie wszystkie poprzedniczki E70 (5510,6800,6822).

Dziś właśnie bawiłem się ze zmianą systemu na WM6 (kupiłem używany z WM5 od Play). Prawdę mówiąc najszybciej chyba chodził mi z tym softem:

http://rapidshare.com/files/24655843/i600XXGA2.zip

Mimo wszystko zostaję przy WM6 (GG2), bo podobno ma jakąś większą funkcjonalność.. tak czy inaczej pasuje się trochę pobawić i potestować. Teraz czas na odpicowanie wyglądu i wgranie przydatnych programów.

Poradnik z pierwszego posta jest super, może ktoś ma jakieś dodatkowe rady odnośnie oprogramowania? Głównie będę go stosował do: neta (przez wifi), muzyki i filmów, przeglądania pdf i doc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradnik z pierwszego posta jest super, może ktoś ma jakieś dodatkowe rady odnośnie oprogramowania? Głównie będę go stosował do: neta (przez wifi), muzyki i filmów, przeglądania pdf i doc.

dzięki,będę starał się uaktualnić linki(wstawić je na rapidshare)

PS może moderacja odejmie mi choć 10% za ten poradnik :rolleyes:

Telefon ma bardzo dobrą jakość dźwięku nawet na dołączonych do zestawu słuchawkach które są przyzwoitej jakości,więc do mp3 w sam raz,do neta opera lub netfront i możemy się dostać praktycznie wszędzie,filmy z YouTube przy OC procesora na 252mhz i wgranym WM6 chodzą płynnie Edytowane przez naxt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem właśnie po OC procka. niestety link od Ciebie nie działał, a na jakimś chnińskim/japońskim forum trzeba się było rejestrować, więc ściągnąłem podstawowy OmapClock i utworzyłem skrót do niego w \Windows\Startup, z dopiskiem -clock 252

Zadziałało.

Teraz właśnie nadszedł czas na przeglądarkę.. i już mam operę mini 4.1.. nie wiem jak ja mogłem się męczyć całe 2 dni z IE ;)

Oczywiście przed przeglądarką trzeba było zainstalować Jave. Emulator ściągałem stąd:

http://wronek.wikidot.com/java-wm

Konkretniej ten pierwszy Java Esmertec JBed3dMod, który podobno jako jedyny obsługuje 3D..

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh.. wcześniej jak czytałem o upgrade na WM6 to przewinęła mi się stronka, gdzie ktoś narzekał na przerywanie muzyki.. teraz za nic nie mogę znaleźć tej stronki, a muzyka zaczyna mi strasznie przerywać jak tylko zgaśnie ekran. Zjawisko dotyczy windows media i tcpmp. Ktoś pomoże?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi