Skocz do zawartości
jabukasiga

Rozdzielenie Neostrady

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jestem tu nowy ;-)

chciałbym w niedalekiej przyszłości rozdzielić moją neostrade 1Mbit na 2 komputery i później prawdopodobnie jeszcze na laptopa.

W grę wchodzi tylko bezprzewodowy router z duzym zasiegiem (jeden komputer jest na parterze,a drugi na 2-gim piętrze).

Mam takie routery na celowniku:

jeden

dwa

D-link podobno ma problemy ze sterownikami, ale ma chyba duży zasięg.

Drugi jest tani, a dobrze oceniony.

Jaki router wybrać i te odbiorniki? jeden odbiornik będzie musiał być pod usb do kompa-zestawu. Drugi komp jest 8 letni.

A i jeszcze zależy mi na opcji QOS - czy jakoś tak - aby przydzielić transfer do kompów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem specjalistą od sprzętu sieciowego, ale niedawno miałem w rękach tego TP link i muszę przyznać, że wygląda dość solidnie. Skonfigurowałem u znajomego neostradę z 2 kompami właśnie na tym TP-linku. Jeden przez LAN, drugi prze WiFi i trwało, to jakieś 5min albo nawet i mniej. Można założyć hasełko na neta, żeby nikt z naszego łącza nie korzystał przez WiFi. Co do przydzielania łącza, to nie wiem czy ma taką opcje nie sprawdzałem tego. Sprawdź w FAQ o Tomato (jeśli się nie mylę) tam jest rozpisane, co jak i z czym się je :)

Aha bym zapomniał, zasięg WiFi jest raczej wystarczający. Sprawdzałem na laptopie i spokojnie net działał przyzwoicie w ogródku za domem (oczywiście router był w domu)

Edytowane przez czeku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ruter Pentagram Cerberus P6331-6 podpięty pod Netię. Rozdziela 1 Mbit na PC przez RJ-45 i Lapka przez WiFi. Problemów żadnych nie sprawia. Zabezpieczyłem sieć hasłem i dodatkowo ją ukryłem (nie jest widoczna dla normalnego użytkownika, jeśli jakiś specjalista się znajdzie to i tak ją namierzy), bo ktoś sobie korzystał (mieszkam w bloku). Zasięg ma bdb w poziomie, siostra korzysta z laptopa przez 2 betonowe ściany, niestety nie wiem jak jest w pionie, ale mogę popróbować i jutro wieczorkiem (zanczy to już dziś :-) napisać jak wypadły testy.

Edytowane przez Piterro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się podłączyć do tematu. Potrzebuję tani Router wifi o dużym zasięgu tak ok. 10metrów.

Czy PENTAGRAM 6331-42 by sie nadał ??

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez speede19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam Linksysa WAG354G. Ogólnie jestem zadowolony. Router jest dobry ale mógłby być lepszy. Przydałoby się w nim Tomato, obsługa WPA2 i najlepiej menedżer pobierania plików wraz z dyskiem twardym, ale to już inna półka cenowa. :rolleyes: Szukam teraz też routera dla znajomego i zastanawiam się nad Linksysem WAG20G za 153zł. Jest to mniej więcej to samo co ja mam tylko że z dołączoną anteną i obsługą WPA2.

Jeżeli chodzi o karty WiFi na PCI to polecam TP-Linka WN-551G. Jest to dobra karta za niewielką cenę na chipie Atherosa. Do zastosowań domowych możesz sobie dokupić do niej antenke TL-ANT2405c (też z TP-Linka) za 20zł. U mnie router leży za ścianą, bez żadnej anteny i w tej chwili na powyższym zestawie(karta + antena) mam sygnał o sile około 30dB (w Utility karty pokazuje 99%).

Jeśli chodzi o karty na USB to tu się za bardzo wypowiedziedź nie moge bo nigdy z takich nie korzystałem. Są jakieś TP-Linki za 30zł na Allegro i dużo ludzi je kupuje ale nie wiem jak się sprawują w praktyce. Na pewno warty uwagi mógłby być Edimax 7318USg za około 50zl. Zaletą tej karty jest odkręcana antena która zwiększa zasięg, a w razie problemów zawsze można dokupić inną. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o karty WiFi na PCI to polecam TP-Linka WN-551G. Jest to dobra karta za niewielką cenę na chipie Atherosa. Do zastosowań domowych możesz sobie dokupić do niej antenke TL-ANT2405c (też z TP-Linka) za 20zł.

Zdecydowanie odradzam tą kartę, ze względu na brak kompatybilności z dużą liczbą płyt głównych (chipsetów). Objawia się to zawieszaniem komputera... Lepiej kupić jakiegoś Ralinka np. http://allegro.pl/item394679031_promo_ovis...i_54_125mb.html i mieć święty spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi