tbadoo Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) Witam. Procek @3.0GHz na spokojnie. Przez ponad pół roku nie było problemów, Bez żadnego obciążenia poprzedniego dnia, następnego dnia rano komp już nie wstał. Nie ma sygnału na monitor, wiatrak kręci, przycisk Power reaguje poprawnie na wyłączanie, nie ma sygnału dźwiękowego POST przy uruchamianiu. Grafa sprawdzona, działa, monitor też. Czy to proc czy płyta? Pech, bo 8 dni temu skończyła mi sie gwarancja grrrr. Jeśli to proc to jakie mam możliwości TUTAJ ? Coś w granicach 100 - 140 £. Czy ten PROCESOR podejdzie do mojej płyty? Edytowane 30 Czerwca 2008 przez tbadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Sprawdź jeszcze użycie dowolnej innej pamięci RAM, jednej jakiejkolwiek kostki. Wyjmij bateryjkę i spróbuj odpalić wtedy. P5W64 WS PRO obsługuje wszystkie najnowsze procki, wymaga tylko aktualizacji biosu - http://support.asus.com.tw/cpusupport/cpus...%20Professional Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 tez najpierw stawialbym na RAM. Zawsze przy jakiejkolwiek "kupie" z kompem 1-sza rzecz, ktora nalezy sprawdzic, jesli reset Bios'u i wyjecia bateryjki nie pomaga to zawsze na pierwszy rzut powinny leciec pamiatki do sprawdzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 (edytowane) Ok, jutro do południa powinna mi przyjść pasta i będziemy kombinować. Bios zresetowałem (bateryjka) w pierwszej kolejności, nic. Jutro w pierwszej kolejności pójdą pod młotek pamiątki (raczej wątpię, brak sygnału POST sugeruje mi tu raczej procka). Jak to wykluczę to dalej procek. Podmienię na używanego celeronka pod 775, jak będzie ok to wszystko jasne. Jak dalej nie no to wtedy mobo. Jednak nie sądzę. Obadamy i napiszę co dalej. Podejrzewam jednak że będę znów miał pewien problem, opisałem go kiedyś TUTAJ Chodzi mi tu o update biosu (nie pamiętam jaki tam miałem i nie wiem czy nie będę musiał go zmieniać) Ma ktoś jakiś pomysł na to? Edytowane 5 Lipca 2008 przez tbadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 EZFLASH z pendraka moze odczytać bios, byle tylko był włożony przed wejściem do biosu i dalej EZFLASH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierdlik Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Mam identyczną płytę i procek jak ty. Mi tez zaczęły sie problemy z prostowaniem raz komp wstawała raz nie. Pod koniec już wogule nie wstawał. Okazało sie że ram padł po wyminie ram wszytko wróciło do normy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Mieliście rację. Spanikowałem i szukałem nie tam gdzie trzeba. A wyjęcie kości to minuta roboty i byłoby wiadomo od razu. Padła jedna kostka. Nie ma jednak tego złego coby na dobre nie wyszło. Pytanie w związku z tym. Chcę dorzucić do 4GB więc przydadzą się 3GB dodatkowe. I nie wiem czy lepiej dokupić te same (no prawie) kości Corsaira czy też może inne STĄD ? Jeśli tak to czy nie będą się gryzły ze sobą? I czy jeśli dokupię te Corsairy to czy razem te trzy kości będą chodziły w trybie Dual. Czy też lepiej dokupić kości po 1GB? Co będzie wydajniejsze? BTW to chyba nie potrzebuję tego chłodzenia na pamięci więc imo zbędny wydatek bo chyba zawyża to cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 975i nie prowadzi zbyt dobrze konfiguracji 4x1gb RAM. Niełatwo będzie uzyskać stabilność w pobliżu 1000Mhz. Zastanów się, czy jest sens płacić za szybsze ramki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 No dobra, a co w przypadku 2x2+1 (te Corsairy podane wyżej) lub eliminując tę którą już mam 2x2 ? Jeśli tak to które proponujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2008 Popytaj w wątku o P5W64 najlepiej. Kojarzę, że np. Reapery 2x2Gb działały OK, Gskille 2x2gb 6400 cl4 też nie robiły problemu. Innych nie testowałem - nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tbadoo Opublikowano 5 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2008 (edytowane) W tamtym wątku coś cisza więc chyba jednak zdecyduję się na te Corsairy, nie wydaje mi się żeby był z nimi problem przy układzie 2x2gb Edytowane 7 Lipca 2008 przez tbadoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...