Skocz do zawartości
jimmy86

2x2gb. Jakie Pamięci Za Ok 240zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Planuję modernizację kompa. Narazie jednak chcę zmienić RAM.

W tej chwili mój zestaw to:

athlon 3000

Msi K9n-neof

grafika galaxy gf 7600gs

2x512mb goodram 667mhz

zasilacz tagan 420W

Pierwsza do odstrzału idzie pamięć. Chcę kupić 2x2gb w cenie najlepiej do 240-250zl. Narazie będzie to pracowac na tej plycie glownej. Jednak jakos po wakacjach przesiadam sie na Intela core 2 duo e8400 i jakąś płyte pozwalajaca na podkręcenie zestawu (również ramu)

Zatem które pamiątki będą się nadawać.

Narazie słyszałem o:

A-Data 2x2gb extreme edition 800mhz

apogee (te ze sklepu ddr2.pl za 244zl :P )

jakieś OCZ Platinum

I jeszcze takie pytanie... Czy przy podkręcaniu pamięci aby zyskać lepszą wydajność w grach i umożliwić dobre OC procka lepiej dążyć do jak najnizszych timingów czy zwiększać taktowanie?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam jimmy86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OC pamieci w grach i przelozenie tego na wiecej FPS to sztuka dla sztuki polecam ten test http://www.tomshardware.com/reviews/ram-sp...tests,1807.html zebys mogl sie przekonac. W grach najwazniejsza jest grafika, procek i ILOŚĆ ramu (mniejsze znaczenie ma predkosc) ale nie znaczy to zeby sobie nie po OC'owac :) Ja o tym wiem a mimo wszystko kupilem sobie pamieci, ktore sie dosc dobrze kreca wlasnie od ddr2.pl apogee tylko te troche drozsze CL4.

Druga sprawa w Intelu wieksze takty bardziej wplywaja na wydajnosc niz nizsze tajmy. Oczywiscie jedno z drugim jest bardzo powiazane ale w AMD np. to lepiej zostawic zegar a zejsc troche timingami w dol jesli da. To tak pokrotce bo nie chce mi sie rozpisywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź.

Wybierając ramy będę się kierował zmianą platformy na Intela. A zatem wybiorę pamięci, które pozwolą mi osiągnąć wyższe taktowanie.

Jak narazie te apogee o których mówisz wydają się ciekawym roziwązaniem. Tylko że troszke przekraczają mój budżet.

disaster3 a co mógłbyś mi powiedzieć (inni również) o tych kostkach?

OCZ Platinum

lub o tych

A-Data EE

Te A-Daty ktoś mi polecił gdyż podobno dobrze się kręcą. Natomiast znalazłem informacje, że owszem dobrze się kręciły ale jak wchodziły na rynek. Teraz podobno już troche kaszanka.

Czekam na kolejne podpowiedzi.

ps. czy te apogee są normalnie wszędzie dostępne? Bo możliwe że będe je zamawiał w sklepie gdzie kupowałem kompa i chce wiedzieć czy nie ma problemów z dostępnością. Na allegro nie znalazłem żanych apogee.\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...