XibalbaPL Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Twój wcale nie taki zły, masz 3,4ghz (nie wiem co prawda na jakim v), ale na e5200 na jakie takty liczysz, że chcesz zmieniać ? 4ghz ? 3.4 na 1.5V a mnie interesuje z 3.8 Ghz na E5200 :) 4Ghz to by była bajka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 No zaczyna się robić ciekawie :) Allegro E5200 ^^ No chyba będzie czas na zmiany mego E2140 swoje zrobił. Jeszcze trochę i w tej cenie będą selekty e5200 ;) Widać, ze zapał "cwaniaczków" szybko zostanie ostudzony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kakadu Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Ostatnio ten proc pojawi się w Gralu za 255 zł, więc niedługo powinien być w znaku, a potem w esc... i cena spadnie :) I go wtedy kupię. Jak myślicie, czy jak go wsadzę do płyty głównej z biosem który go nie rozpozna to komp się włączy? Czy będe musiał latać po osiedlu w poszukiwaniu czegoś pod LGA775? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2008 (edytowane) Dla mnie granica psychologiczna w tym przypadku, to 200zl. Jak gdzies sie pojawi za 199zl, to lykam odrazu. Ale pewnie troche sie naczekam ;) Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paolo Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2008 (edytowane) Szykuje sie bardzo ciekawa gratka, tymbardziej ze od jakiegos czasu e2180 juz cos nie chce taniec.... Biorac pod uwage ze wycofano e2140 i e2160 to mozna powiedziec z dualcore'y wrecz podrozaly :) Jesli pojawi sie w sklepach z pelna gwarancja i wersi box za <250 zl to moim zdaniem bedzie to sensowniejszy i bardziej przyszlosciowy zakup niz leciwy e2180 w 65nm za 180zl Edytowane 22 Sierpnia 2008 przez Paolo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 W Agito te procki są po 249zł ;) Możliwe że można gdzieś taniej dostać. Ja czekam na jakiegoś fajnego selekta i chyba też się skuszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2008 No mnie też korci na zmianę mojego 2140, w zasadzie te 3ghz do wszystkiego wystarcza, ale jakby tak e5200 śmigał np. 3,4ghz na def, v to bym się nie obraził. Realne ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Sector19 bawiłeś się już tymi procami coś? :-D narazie to tylko leza i sie nudza (jestem na wakacjach) no właśnie ;) ..bo e2160 właśnie szuka następcy :D Mysle ze to bedzie fajny nastepca dla wszystkich posiadajacych e1xxx i e2xxx A tak wogole to... wersja BOX ma fajne malutkie pudeleczko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Mysle ze to bedzie fajny nastepca dla wszystkich posiadajacych e1xxx i e2xxxJak stanieje do normalnych wymiarów.Bo na razie to raczej przestępca niż następca :rolleyes: W każdym razie pomysł zamiany u mnie z e43 na e52 wybiłem sobie z głowy.Raczej trzeba wyżej uderzyć ,a nie o pół kroku packać.Chyba ,że jelonek się dobry trafi na mojego ,a e52 będą "szybkie i tanie" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Na początek parę zrzutów z CPU-Z: Standardowe taktowanie: Lekkie OC (def. vCore): Max. OC: A teraz porównanie z E2200 i E2160: Więcej możecie zobaczyć tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Czegos w tym tescie nie czaje. W tabeli napisali, ze wszystkie 3 proce pracuja na 2,5Ghz, to jakim kur... cudem E2200 jest szybszy niz E2160 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Z testu raczej jasno wynika, ze kazdy z procesorów był testowany na swoim def. taktowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 W tygodniu chyba to zamówię, E2160 pójdzie jako zapasowy proc do pudełka, ten będzie jechał na jakieś 2400 Mhz i minimalne V jakie się da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Cholipka, już się pojawiły! Już zacieram ręce i czekam na testy, trzeba oddać swojego wysłużonego E2160, bo 88GT jakoś nie lubi współpracować z moim staruszkiem. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Z testu raczej jasno wynika, ze kazdy z procesorów był testowany na swoim def. taktowaniu. To w takim razie taki test mozna o kant [gluteus maximus] rozbic. Jaki jest sens porownania 1,8Ghz do 2,5Ghz ?? Ja jestem ciekaw jak te procki wypadaja przy takim samym taktowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 No bardzo fajnie :) Jak cena będzie normalna to się szykuje chyba na tego proca ;] Ciekawe jak wygląda na nich sprawa FSB walla, w sensie czy jest w miare wysoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 No bardzo fajnie :) Jak cena będzie normalna to się szykuje chyba na tego proca ;] Ciekawe jak wygląda na nich sprawa FSB walla, w sensie czy jest w miare wysoko.Przy FSB 320, osiąga 4 GHz, za sprawą mnożnika 12,5x. Musisz być mega pechowcem, żeby Ci się trafił procek ze :mur: poniżej 320 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 To w takim razie taki test mozna o kant [gluteus maximus] rozbic. Jaki jest sens porownania 1,8Ghz do 2,5Ghz ?? Ja jestem ciekaw jak te procki wypadaja przy takim samym taktowaniu.A jak mogą wypadać ? Skoro nie ma sse4 w 5200 to będzie to samo z różnicą na korzyść 5200 za cache i tyle. Właściwie proc będzie się zachowywał jak choćby 4300 więc wystarczy takiego porównania poszukać. Może trochę słabiej bo nie potrzeba dużego fsb do danego taktowania.Jak się mnożnik przestawi na 9 będzie ganc to samo. Swoją drogą ten mnożnik to piękna sprawa :blurp: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Przy FSB 320, osiąga 4 GHz, za sprawą mnożnika 12,5x. Musisz być mega pechowcem, żeby Ci się trafił procek ze mur.gif poniżej 320 icon_biggrin3.gif O to sie nie boje :) Bardziej chodziło mi o to że np. chciałbym wrzucić sobie mnożnik x9 i pobawić się wyższym FSB :wink: I dlatego troszkę głupio by było gdyby kończyły się już przy FSB 450mhz. A mnożnik 12,5 jest niezły bo nie trzeba katować mobo wysokim FSB na co dzień a mhz-e byłyby już konkretne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdrake Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Oby 2MB kaszy nie wpływała drastycznie na jego wydajność. Duża różnica jest pomiędzy 6MB, a 2MB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 A jak mogą wypadać ? Skoro nie ma sse4 w 5200 to będzie to samo z różnicą na korzyść 5200 za cache i tyle. Właściwie proc będzie się zachowywał jak choćby 4300 więc wystarczy takiego porównania poszukać. Może trochę słabiej bo nie potrzeba dużego fsb do danego taktowania.Jak się mnożnik przestawi na 9 będzie ganc to samo. Swoją drogą ten mnożnik to piękna sprawa :blurp: A to wywalili SSE4 z tej serii ? :unsure: Nie wiedzialem. Czy to przypadkiem nie to dawalo z 10-15% przewagi takt w takt prockom 45nm nad 65nm ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Cache Scaling: 1MB, 2MB, 4MB http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3127&p=2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2008 A to wywalili SSE4 z tej serii ? :unsure: Nie wiedzialem. Czy to przypadkiem nie to dawalo z 10-15% przewagi takt w takt prockom 45nm nad 65nm ?Na górze masz screena z cpuz ;) Co do sse4 to jest może i tyle ale w jakichś wirtualizacjach czy decodingu video. Wątpię żeby było to zauważalne w grach. O i wyczytałem gdzies że poprawili trochę cache w 45nm więc może by sie przydało jednak porównanie vs 4300 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) A to wywalili SSE4 z tej serii ? :unsure: Nie wiedzialem. Czy to przypadkiem nie to dawalo z 10-15% przewagi takt w takt prockom 45nm nad 65nm ? Wątpię aby wycofali bo CPU-Z w Q9xxx też nie wykazuje tego 3080575[/snapback] Cache Scaling: 1MB, 2MB, 4MB http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3127&p=2 tu jest trochę więcej rozmiarów L2 w porównaniu z wrażliwą na rozmiar L2 aplikacją : http://en.hardspell.com/doc/showcont.asp?news_id=3567 Wynik testu wypada nieco zbyt obiecująco jeśli chodzi o napięcia i częstotliwości, nie warto za bardzo liczyć na takie seryjne wyniki. (zwłaszcza że to napięcia z CPU-Z nie z miernika) Raczej trzeba się spodziewać jeśli optymistycznie że będzie podobnie jak z E7200. Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez dwaIP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Tym bardziej wybrednym pozostaną selekty ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Tym bardziej wybrednym pozostaną selekty icon_wink2.gif albo pechowym...nigdy do trafienia cpu nie miałem szczęścia (BartonM 1.45 co 2300MHz max robił i inne takie <_<), powiedziałem dość, wolę nie ryzykować :D ... te parę złotych mnie nie zbawi ;) swoją drogą to już dłuższy czas jadę na 1.8 :)...na starocie aż zanadto.. takie ~3.2 na def napięciu byłoby miłe :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Ja jestem ciekaw jak te procki wypadaja przy takim samym taktowaniu. Wychodza dokladnie tak samo jak E2xxx w porownaniu do e4xxx przy takich samych taktach...i tyle. Wzialm sobie od domu 3 sztuki zaraz zaczne zabawe... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurczak80 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 (edytowane) Wzialm sobie od domu 3 sztuki zaraz zaczne zabawe...Czekamy na wyniki.Ciekawe jaki będzie rozrzut w oc. Edytowane 25 Sierpnia 2008 przez kurczak80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Na razie ~260 :c Do jakiego poziomu może spaść cena w przeciągu najbliższych 2 tygodni ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Sugerując sie Agito.pl to ostatnio nawet zdrozały. Były już po 249, a skoczyły na 254zł :/ Sector jak tam te procki? Czekamy na relację ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...