Skocz do zawartości
Lanc

Pentium Dual Core E5200 / E5x00

Rekomendowane odpowiedzi

poprostu Rubel idzie w dol, wszystko na dolara

...

Po prostu pazerniaki rzuciły się na E5200 za 229 zł. :)

Nie było w przeciągu ostatnich paru dni takich skoków kursu $.

Cena wzrosła aż o 7% a kursy zmieniały się mniej niż o 1%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poprostu Rubel idzie w dol, wszystko na dolara

btw.

Wymiana z dobrze krecacego sie E2xxx na tego 5xxx

imho sredni pomysl

Teraz u mnie siedzi E2140 @ 3,2Ghz 1,4V i jestem bardzo zadowolony. Jesli mialbym sobie zostawic E5200, to musialby zrobic 3,8Ghz. Ale narazie to musi spasc z ceny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem E5200 w Agito za 229zł wczoraj późnym wieczorkiem. Gdy przyjedzie to odrazu zabieram się za testy.

Edit: Też się właśnie zdziwiłem co do tej podwyżki,. Podesłalem kumplowi linka do agito bo sam planował kupić, patrzę a tu 245zł. Dosłownie 5 min po tym jak zamówiłem :D

Ja zamowiłem na agito również, ale kilka godzin wcześniej i był po 240... :angry: ale i tak na wszystkich częściach zaoszczędziłem bo grafika zdrożała o 19zł (gdy procesor był tańszy), więc i tak zaoszczędziłem. Ja swojego też potestuje i zobaczymy ile pójdzie bo mam Ultre 120A (równą) więc chłodzić powinna dobrze, ale napięć 1.35v nie przekraczam ;) bo musi posłużyć bezawaryjnie dosyć długo.

A i mam pytanie, zamówiłem P35-DS3L - wiem że to nie demon Oc ale do E5200 powinna wystarczyć, no i oficjanie nie obługuje jeszcze tego procesora. Ale chyba problemów z odpaleniem być nie powinno?

Edytowane przez einar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Łukasz Tkacz

Nie ma, ja mam mam ta płytę (choć E2160 a nie E5200) i od nowego biosu jest pełna obsługa proców 45nm, w tym także tych nowych E5xxx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o to by odpalił bez aktualizacji, a po aktualizacji żeby dobrze rozpoznawał procka.

Obawiam się że z tym może być kłopot bo cześć płyt

nie chciała ruszyć z e7200 bez aktualizacji bios.

Jest bardzo mało płyt które mają obsługę E5200 w pierwszej

wersji bios ale przynajmniej bios z obsługą E7200 by był wskazany

dla mniejszego ryzyka problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm tego nie brałem pod uwage, bo myślałem że jakoś powinno odpalić, a nie bardzo mam do kogo iść żeby procka pożyczył na update biosu. Hmmm chyba w takim razie zmienie zamówienie w Agito, albo spytam czy mogą wgrać najnowszy bios - chociaż oni raczej częsci nie ruszają, to tylko sklep ze wszystkim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz bios?

nom, ale G31 to bardzo uniwersalna mobo

dla odmiany podam tylko, że płyta z najwyższej półki Asusa - blitz extreme za cholere nie wstaje z E5200 - mimo najnowszego biosa oficjalnie obsługującego wszystkie nowe proce - z E5200 włącznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

próbowałem na default - 1.200 w biosie (1.18 w idle, 1.15 przy load) ale nawet 3.2G nie chciał windy załadować.

post-597-1219849089_thumb.jpg

teraz testuje 3.41G na 1.2875 bios (1.24 load) orthos sie wywalił, na 1.300 bios (1.25 load, 1.28 idle) zobaczymy bo testuje ;)

liczyłem na to, że przypadkiem trafiła ci sie jakaś lipna sztuka

a tu zonk

też mi tak średnio wychodzi 3,4 na 1,3v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może dobrze, że jednak zmieniłem to zamówienie na e7200 - wiadomo droższy, ale powinien wyżej pójść. A zamowienie zmienilem zeby miec pewnosc ze komp odpali. Więc juz uciekam z tego tematu, bo e5200 nie bede miec, a kurier powinien byc na dniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to może dobrze, że jednak zmieniłem to zamówienie na e7200 - wiadomo droższy, ale powinien wyżej pójść. A zamowienie zmienilem zeby miec pewnosc ze komp odpali. Więc juz uciekam z tego tematu, bo e5200 nie bede miec, a kurier powinien byc na dniach.

nawet bardzo dobrze, że zmieniłeś

ciekaw jestem tylko czy kktoś wogóle trafił już na jakiegoś dobrego E5200, bo u mnie narazie same padaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie ich sztuka nie jest aż znowu taka tragiczna. ale IMO jednak warto dołóżyć do E7200 i mieć spokojną głowę.

W Siriusie E5200 mieli za 220 czy 229 , a to 100 mniej niz E7200. Sprawa nie jest oczywista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e2xxx - 3

e5200 - 3,4

e7200 - 3,6

e8200 - 3,8

Nie zagłębiałem się w temacie innych CPU za mocno, ale na szybko tak to mniej więcej wyglądało. Ale niech to ktoś potwierdzi, albo zaprzeczy, bo jest sporo osób co testuje procki na co dzień i doskonale wiedzą, co się zazwyczaj trafia. Dobrych e8xxx już nie ma, to jest pewne. A selekty to inna historia.

I tak niech każdy sobie samemu odpowie, co się opłaca i do czego warto dopłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e2xxx - 3

e5200 - 3,4

e7200 - 3,6

e8200 - 3,8

Nie zagłębiałem się w temacie innych CPU za mocno, ale na szybko tak to mniej więcej wyglądało. Ale niech to ktoś potwierdzi, albo zaprzeczy, bo jest sporo osób co testuje procki na co dzień i doskonale wiedzą, co się zazwyczaj trafia. Dobrych e8xxx już nie ma, to jest pewne. A selekty to inna historia.

I tak niech każdy sobie samemu odpowie, co się opłaca i do czego warto dopłacać.

Tutaj powinno byc cos jeszcze :>

1MB

2MB

3MB

6MB

Te roznice sa widoczne , juz nawet nie przez sam zegar.

(ps , moj E2140 polecial ledwo na 2.84)

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj powinno byc cos jeszcze :>

1MB

2MB

3MB

6MB

Te roznice sa widoczne , juz nawet nie przez sam zegar.

(ps , moj E2140 polecial ledwo na 2.84)

dokładnie, poza tym jest jeszcze jedna kwestia

Cooloaler i Opson mają ESy

ja i pare osób przerobiło już retaile i z pierwszych doniesień wynika, że nawet nie zbliżają się osiągami do tych ESów...

ciągle mam nadzieję, że to zwykły pech :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e2xxx - 3

e5200 - 3,4

e7200 - 3,6

e8200 - 3,8

W przypadku E2xxx jest duży rozrzut bo dużo rev (L2,M0,G0) mnożników i marketingu.

http://processorfinder.intel.com/List.aspx...&SearchKey=

Raczej tak bym to napisał.

E2xxx 2.5- 3.2

E5200 3.33 ? znak zapytania bo zbyt mało sklepowych CPU przetestowano

E7200 3.5

E8400 3.6-3.8 tu wymagana jest mocna płyta do przekroczenia 9*400

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT

E2xxx wystepowaly na G0 ? To nie jest jakis blad ? Bo nigdy takiego proca nie spotkalem.

EDIT:

Na necie znalazlem tylko cos takiego http://www.taobao.com/view_image.php?pic=W...D&version=2 . Wyglada to lepiej jak te cale E5xxx. Kurde, nigdzie nigdy tych E2140 i E2160 nie widzialem w tej serii u nas. Nie orientuje sie ktos, gdzie to mozna wyrwac ?

Jeszcze http://i260.photobucket.com/albums/ii21/ji...1/2140stock.jpg :blink:

EOT

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za selekty to TY tutaj doplacisz co jest imho glupota przy cenach E7200. Najtaniej mial Sirius , Agito , teraz ma Arest wlasnie za te 225-230 zl. Niech ktos Ci za selekta beknie tyllko +50 zl. Gra nie warta swieczki przy E7200 i lepszym oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za selekty to TY tutaj doplacisz co jest imho glupota przy cenach E7200. Najtaniej mial Sirius , Agito , teraz ma Arest wlasnie za te 225-230 zl. Niech ktos Ci za selekta beknie tyllko +50 zl. Gra nie warta swieczki przy E7200 i lepszym oc.

czy ja wiem...jak mi ktoś dal @4GHz za 225/230+50 za selekcję to jeszcze bym rozważył :D...ale jak widać póki co ciężko o takie sztuki :)

tak czy siak coś pewnie łyknę w przyszłym tygodniu..

ciekawe jak te procki od Sectora/Lanca..

Edytowane przez raven_88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co tak cicho w temacie, czekacie na ceny < 200zl, czy nie chcecie chwalić się swoimi selektami 4ghz ? :P

jakby było czym się chwalić to napewno byś tu zobaczył conieco :-)

żeby nie być gołosłownym - wall na 333MHz i takie cuś:

Dołączona grafika

Edytowane przez majkel84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi