mas1o Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 chyba jest juz stabilnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Po godzinie grania w Gothic III również nic się nie dzieje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mako222 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Po godzinie grania w Gothic III również nic się nie dzieje... Mój kostarykańczyk w core temp ma na vid 1,225 a twój 1,16. wcale się nie dziwię ze robi 4Ghz przy 1,35v:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Po godzinie grania w Gothic III również nic się nie dzieje... No to jesli jest rzeczywiscie stabilnie na takich ustawieniach to naprawde ladna sztuke trafiles. A jakie napiecie w biosie ustawiles? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafia35 Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 1,35v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mas1o Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) Heh fajna sztuka. A powiedz mi czemu Ci orthos dobrze pokazuje mhz a mi zle? I po drugie czy tylko ja tam mam ze ten procesor nie chce isc na duzym FSB? Tzn tak gdzie powyzej 350? Edytowane 4 Listopada 2008 przez mas1o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 P1. Orthos wskazuje prawidłowe taktowanie gdy masz ustawiony domyślny mnoznik, w przypadku E5200 x12,5 P2. Nie tylko Ty tak masz, jest to norma na tych procach. Poprostu E5200 szybko łapie walla :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Vidy mają niewiele wspólnego z taktowaniami jakie osiągają na niskich woltach. Mam VIDa 1.1625 a do 3.33GHz potrzebuję 1.35V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mas1o Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 A nie ma tak ze gdzies za wallem sa dostępne częstotliwosci? Np ze da sie miec fsb 415 do 419 i znowu wall? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Nie, tak to jest z niektorymi plytami głównymi, ale nie prockami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mas1o Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 hmm, to wina moze p45? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Żadne P45, poprostu procek ma walla. U jednego będzie to przy 380mhz, a jak ktoś będzie miał pecha to przy 340mhz. Nic na to nie poradzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Sprawdzaliście jakie mają walle wasze procki bo normalnie niechce mi się wierzyć że fsb=400 jest tak trudno osiągnąć, nawet na mnożniku 6 :unsure: Ale jeśli to prawda to cieszę sie że nie zmieniłem swojego e2180... choć mnożnik 12,5 w EIST by się przydał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Sprawdzaliście jakie mają walle wasze procki bo normalnie niechce mi się wierzyć że fsb=400 jest tak trudno osiągnąć, nawet na mnożniku 6 :unsure: Ale jeśli to prawda to cieszę sie że nie zmieniłem swojego e2180... choć mnożnik 12,5 w EIST by się przydał. A po co Ci fsb 400? Proc ma mnoznik 12,5 wiec nie widze problemu przy niskim fsb wallu. Nawet przy mega niefarcie jakby ktos trafil na walla przy 340, to i tak moze wycisnac 4250mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 mhz na procku wycisnie, ale moze zalezy mu na wiekszej wydajnosci pamieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 mhz na procku wycisnie, ale moze zalezy mu na wiekszej wydajnosci pamieci. Bylo juz mnosto testow, ktore pokazaly, ze roznica jest minimalna. A zreszta od czego sa mnozniki pamieci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mas1o Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Pamieci nie ida wiecej niz na 996mhz. Procesor konczy sie gdzies w okolicy 3850. A fsb kolo 333. A Na takim samym komputerze jakis koles tylko z procesorem e7300 i fsb 400 przepustowosc ramu mial nie jak ja 7000MB/s a 8000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Bo wiekszego kompa na pamieciach daje wyzsze fsb. Samo ustawienie wyzej pamieci niewiele daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadeRev2 Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 (edytowane) OT: Pamieci nie ida wiecej niz na 996mhz. Procesor konczy sie gdzies w okolicy 3850. A fsb kolo 333. A Na takim samym komputerze jakis koles tylko z procesorem e7300 i fsb 400 przepustowosc ramu mial nie jak ja 7000MB/s a 8000. wieksze fsb to zawsze wiekszy wynik przepustowosci w benchach jak ktos ma asusa (byc moze na innych mobo sie to inaczej nazywa) to zawsze przy nizszym fsb mozna to wlaczyc http://www.xbitlabs.com/articles/mainboard...verclock_4.html Edytowane 6 Listopada 2008 przez shadeRev2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Witam, Nabyłem E5200. Chciałbym go oczywiście podkręcić. Jako, że dawno nie miałem już doczynienia z prockami Intela ( nie licząc tego E4300 z 1 zestawu bo jego o/c było bardzo banalne ) kieruję krótkie pytanie ;) Jak to zrobić? Moja konfiguracja to: MSI P35 Neo-F E5200 A-Data EE 2x2GB 800 Mhz MC-400 HD4850 Procesor chodzi na boxowym chłodzeniu. Prawdopodobnie zmienię ja na AC7 Pro w przyszłym miesiącu jednak nie jest to pewne więc póki co chciałbym wycisnąć coś na boxowym chłodziwie. Skoro już jestem przy nim to tu też chciałbym skierować pytanie, a mianowicie czy u Was też jest on taki mały i nieco hałaśliwy? Zdziwiłem się tym troszkę i aż pomyślałem, że może włożyli mi do pudełka jakiś inny :P - stąd te pytanie ;) Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Właśnie wróciłem ze sklepu z nowym nabytkiem :) Oczywiście mowa o E5200. Procek made in Malaysia i jego VID wynosi 1.15V wg coretemp, zdziwiłem się trochę, bo takich wartości jeszcze chyba nikt nie miał z tego co widziałem. Na razie jadę na boxie, więc nie zabierałem się za kręcenie, ale jak tylko kupię jakąś dobrą pastę to wkładam Fryzjera i kręcę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vippiotrek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) A mi ktoś pomoże? :P Ok jakoś sobie poradziłem ze swoim pytaniem "jak?". Teraz mam takie pytanie a mianowicie jaka jest temperatura graniczna tego procka? Edytowane 7 Listopada 2008 przez vippiotrek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Jesli chodzi o chlodziwo to tak, do 45nm daja takie male cos. Co do temperatury to dobrze by bylo nie przekraczac 60-65stopni, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Pierwsze koty za płoty. 3ghz bez zmiany napięcia :) Myślę, że tyle to każdy robi, a teraz mam pytaie, do ilu "powinien" pójść bez zmiany napięcia? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mako222 Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Pierwsze koty za płoty. 3ghz bez zmiany napięcia :) Myślę, że tyle to każdy robi, a teraz mam pytaie, do ilu "powinien" pójść bez zmiany napięcia? :) Jeśli jego VID wynosi 1.15V, to powinien pujśc wysoko, kręć a się przekonasz:D Pamiętaj o pamiatkach aby za dużo Mhz im nie dać:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) Hmmm... 3.2Ghz nie wstaje na 1.2V (bios) :( Spróbuję, coś jeszcze pokręcić, ale to raczej dopiero jutro bądź w sobotę ;) Aha, nie ma czasem problemów z moim Foxem, a tym prockiem? Mam na myśli jakieś kosmiczne liczby na mnożniku x12,5. Ok, wstaje na 3.8ghz, tak na szybkiego dałem na 1.4V, ale będę próbował zmniejszyć napięcie :) Edytowane 7 Listopada 2008 przez Alinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 (edytowane) Według Core Tempr mój nowy e5200 ma VID 1,0875v i nie bardzo wiem czy to dobrze czy źle? Jak to wykorzystać i na co uważać bo nie bardzo się orientuje co to dokładnie ten VID? Temperatury też wysokie (73 C w stresie na Orthosie) - może to wina dość wysokiego napięcia jakie dałem w biosie (1.35v)? Edytowane 7 Listopada 2008 przez rcicho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Vid - standardowe napiecie procka. A sztuka ładna - da sie na niższym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 7 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2008 Będę próbował na niższym. Wczoraj poszedł na 3,94Ghz (policzył superPI 1M) ale dałem 1,4v w biosie. Na 4Ghz już nie chciał. Będe teraz testował na niższym napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Moja sztuka walla ma w granicach 340-350mhz, 4.08ghz do SPI zrobiła na dość wysokim napięciu (1.5v), a tak normalnie to jadę na 3.2ghz 1.25V lub 3.5ghz 1.32V, myślę, że przesiadka z e2140 była dobrym pomysłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...