Skocz do zawartości
Lanc

Pentium Dual Core E5200 / E5x00

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączona grafika

Po godzinie grania w Gothic III również nic się nie dzieje...

Mój kostarykańczyk w core temp ma na vid 1,225 a twój 1,16. wcale się nie dziwię ze robi 4Ghz przy 1,35v:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

Po godzinie grania w Gothic III również nic się nie dzieje...

No to jesli jest rzeczywiscie stabilnie na takich ustawieniach to naprawde ladna sztuke trafiles. A jakie napiecie w biosie ustawiles?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzaliście jakie mają walle wasze procki bo normalnie niechce mi się wierzyć że fsb=400 jest tak trudno osiągnąć, nawet na mnożniku 6 :unsure:

Ale jeśli to prawda to cieszę sie że nie zmieniłem swojego e2180... choć mnożnik 12,5 w EIST by się przydał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzaliście jakie mają walle wasze procki bo normalnie niechce mi się wierzyć że fsb=400 jest tak trudno osiągnąć, nawet na mnożniku 6 :unsure:

Ale jeśli to prawda to cieszę sie że nie zmieniłem swojego e2180... choć mnożnik 12,5 w EIST by się przydał.

A po co Ci fsb 400? Proc ma mnoznik 12,5 wiec nie widze problemu przy niskim fsb wallu. Nawet przy mega niefarcie jakby ktos trafil na walla przy 340, to i tak moze wycisnac 4250mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT:

Pamieci nie ida wiecej niz na 996mhz. Procesor konczy sie gdzies w okolicy 3850. A fsb kolo 333. A Na takim samym komputerze jakis koles tylko z procesorem e7300 i fsb 400 przepustowosc ramu mial nie jak ja 7000MB/s a 8000.

wieksze fsb to zawsze wiekszy wynik przepustowosci w benchach

jak ktos ma asusa (byc moze na innych mobo sie to inaczej nazywa) to zawsze przy nizszym fsb mozna to wlaczyc

http://www.xbitlabs.com/articles/mainboard...verclock_4.html

Edytowane przez shadeRev2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nabyłem E5200. Chciałbym go oczywiście podkręcić. Jako, że dawno nie miałem już doczynienia z prockami Intela ( nie licząc tego E4300 z 1 zestawu bo jego o/c było bardzo banalne ) kieruję krótkie pytanie ;)

Jak to zrobić?

Moja konfiguracja to:

MSI P35 Neo-F

E5200

A-Data EE 2x2GB 800 Mhz

MC-400

HD4850

Procesor chodzi na boxowym chłodzeniu. Prawdopodobnie zmienię ja na AC7 Pro w przyszłym miesiącu jednak nie jest to pewne więc póki co chciałbym wycisnąć coś na boxowym chłodziwie. Skoro już jestem przy nim to tu też chciałbym skierować pytanie, a mianowicie czy u Was też jest on taki mały i nieco hałaśliwy? Zdziwiłem się tym troszkę i aż pomyślałem, że może włożyli mi do pudełka jakiś inny :P - stąd te pytanie ;)

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wróciłem ze sklepu z nowym nabytkiem :) Oczywiście mowa o E5200. Procek made in Malaysia i jego VID wynosi 1.15V wg coretemp, zdziwiłem się trochę, bo takich wartości jeszcze chyba nikt nie miał z tego co widziałem. Na razie jadę na boxie, więc nie zabierałem się za kręcenie, ale jak tylko kupię jakąś dobrą pastę to wkładam Fryzjera i kręcę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze koty za płoty. 3ghz bez zmiany napięcia :) Myślę, że tyle to każdy robi, a teraz mam pytaie, do ilu "powinien" pójść bez zmiany napięcia? :)

Jeśli jego VID wynosi 1.15V, to powinien pujśc wysoko, kręć a się przekonasz:D Pamiętaj o pamiatkach aby za dużo Mhz im nie dać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... 3.2Ghz nie wstaje na 1.2V (bios) :( Spróbuję, coś jeszcze pokręcić, ale to raczej dopiero jutro bądź w sobotę ;) Aha, nie ma czasem problemów z moim Foxem, a tym prockiem? Mam na myśli jakieś kosmiczne liczby na mnożniku x12,5.

Ok, wstaje na 3.8ghz, tak na szybkiego dałem na 1.4V, ale będę próbował zmniejszyć napięcie :)

Edytowane przez Alinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według Core Tempr mój nowy e5200 ma VID 1,0875v i nie bardzo wiem czy to dobrze czy źle? Jak to wykorzystać i na co uważać bo nie bardzo się orientuje co to dokładnie ten VID?

Temperatury też wysokie (73 C w stresie na Orthosie) - może to wina dość wysokiego napięcia jakie dałem w biosie (1.35v)?

Dołączona grafika

Edytowane przez rcicho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi