Alinek Opublikowano 20 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2008 Wydajność będzie na zbliżonym poziomie, jak gra będzie potrzebowała dużo cache, to wtedy C2D, ale głównie wyniki będą zbliżone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davids80 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Witam. Złożyłem ostatnio nowego kompa: - MSI P45 Neo3-FR - Intel Core Duo E5200 + Pentagram Freezone HP-120 AlCu KARAKORUM - Corsair VX450 450W - A-Data DDR2 2x2048MB Extreme Edition VITESTA 800+MHz CL4 - Palit XpertVision Radeon HD 4850 Sonic 512MB DDR3 - Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320GB - Pioneer DVR-216D Żalem byłoby oczywiście nie podkręcenie tego procesora. Dlatego zabrałem sie do pracy. Co prawda nigdy nie kręciłem Intela, ale skoro z Atlonami nie mam najmniejszych problemow to czemu nie spróbować. Wszystko prawie tak samo. No i pierwsza próba: FSB na 220 daje 2750MHz. Tyle że to nic dla E5200 dlatego podnoszę FSB do 240 (3000MHz) ale o dziwo Windows się nie ładuje, do BIOSu wejść nie mogę no i skończyło się CLR CMOS. Dziwne, ale pomyślałem - zwiększe napięcie -niestety bez rezultatu. kolejne CLR CMOS. Oczywiście pamiętałem o RAMach, aby obniżyć ich dzielnik... Co możwe być przyczyną? Co mnie hamuje? Może jest jakaś opcja, która jest włączona i nie mogę jechać wyżej z FSB. A może nowy BIOS rozwiąże sprawę??? Może jest na forum ktoś, kto ma taką płytę i procka i poda mi swoje ustawienia??? Kupiłem w agito.pl - data pakowania 25.11.2008.......... dzielniki obnizyłem. Ustawiłem np. na 2:3 co dało 338,2 MHz (676,4) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Napisałem już na labie... podaj VID i napięcie z biosu. Nie każda sztuka zrobi te 3ghz na def napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1ti Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 (edytowane) Mój konfig to proc. e5200, płyta głowna gigabyte ep43, ram a-data 2x1 800mhz, graf. 9800gt, dysk f1 500gb, zasilacz fortron saga 450w. Komp jest nowy, zastanawiam sie czy go lekko nie podkręcić, lekko czyli do około 2,8-2,9ghz na rdzeń. Co o tym sądzicie? czy róznica bedzie wyczuwalna? Czy takie podkręcenia zkraca zywotność kompa? chce podkrecac napiecie(potrzeba?) i fsb. komp do gier i biura Pisze tu, bo tu mnie skierowano. Edytowane 21 Grudnia 2008 przez p1ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 21 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Odczujesz odczujesz, 3,0ghz powinno spokojnie zrobić bez podnoszenia napięcia. Procek ma wysoki mnożnik, także możesz do woli bawić się FSB, pamiętaj o ustawieniu odpowiedniego dzielnika pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davids80 Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 ...napięcię na procu to 1,125 V Próbowałem pogrzebać przy zworkach (na tej płycie są takie do OC). Ustawiłem na 266MHz. Mnożnik zmieniłem na 11,5 i napięcie podniosłem o najbliższą wartość na 1,136. RAMy równo na 400MHz (5-5-5-15). Komp wstał ale Orthos (priorytet 9) po 15 min. sypał błędami. Może gdyby komp był dla mnie pomęczyłbym się z tym cały dzień, ale że dziś koleżanka odbiera go ode mnie - będe zmuszony złożyc broń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Krec w biosie, a nie zadnymi zworkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Kupiłem E5200, kręci się 3600mhz na 1.31v na boxie, rozumiem ze to normalny wynik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Całkiem przyzwoity jak na ten procesor :) Więcej można oczekiwać od bardzo dobrych sztuk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Całkiem przyzwoity jak na ten procesor :) Więcej można oczekiwać od bardzo dobrych sztuk.patrzac na napiecie jakie twoj cep potrzebuje do 3,6ghz to jednak mam kiepska sztuke ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 22 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2008 Nie porównuj swojego procka tylko do mojego. Mi akurat trafiła się bardzo niezła sztuka (moja 3), wcześniej potrzebowałem nawet ok 1.4V na 3.6GHz ;] Zobacz jakie inni mają napięcia i sobie powiedz: "czyli jednak nie trafiłem tak źle" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 W takim wypadku to ja muszę powiedzieć że jednak źle trafiłem :| 3.6GHz przy 1.35V, temp w obciążeniu core1-52 core2-51 stopni. Dodam że takie temperatury mam przy pasywie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Panowie, to nie są złe wyniki!!! Nie każda sztuka będzie robiła 4GHz poniżej 1.4V! Gdyby tak się działo pewnie większość osób miałaby te procki. Wynik 3.6GHz na napięciu ~1.35V lub mniejszym jest całkiem fajny. Żeby trafić na dobrą sztukę tego procka trzeba naprawdę dobrze trafić ;] amapi3d, mam do Ciebie pytanie: jak Twoja płyta sprawuje się jeśli chodzi o V-Droopa? Tj. Jaka jest różnica między biosowym V, a np. cpu-z. Pod obciążeniem V Ci rośnie/maleje?? :) PS. Mam nadzieję, że nie pomyliłem pojęć ;p Edytowane 23 Grudnia 2008 przez Alinek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 amapi3d, mam do Ciebie pytanie: jak Twoja płyta sprawuje się jeśli chodzi o V-Droopa? Tj. Jaka jest różnica między biosowym V, a np. cpu-z. Pod obciążeniem V Ci rośnie/maleje?? :) PS. Mam nadzieję, że nie pomyliłem pojęć ;p ustawiam bodajze 1,32 w biosie, cpuz pokazuje 1,31, mam ustawione load line calibration na enabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Czyli jednak te 4 dodatkowe fazy nic nie dają :) A mógłbyś jeszcze napisać jakie masz opcje dotyczące napięć (CPU VCore, NB, SB itp)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Czyli jednak te 4 dodatkowe fazy nic nie dają :) A mógłbyś jeszcze napisać jakie masz opcje dotyczące napięć (CPU VCore, NB, SB itp)?mógłbym jak będę w domu myślę, że te fazy coś mogą dawać, ale przy 4 rdzeniach (domniemanie). kiedy ja kupowałem te płytę ceny były normalne i kupiłem ją za 260zł i to nie był najtanszy sklep... każdy wie jaki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Całkiem możliwe, że dopiero przy 4-rdzeniach coś pokażą, ale do tego procka- płyta jak znalazł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 Całkiem możliwe, że dopiero przy 4-rdzeniach coś pokażą, ale do tego procka- płyta jak znalazł :)z P5QL-E jestem więcej niż zadowolony, na prawdę prócz miejsca złącza zasilania nie widzę wad tej płyty(biorać pod uwagę kategorię cenową). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyrko Opublikowano 23 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2008 (edytowane) Panowie co wybrac e6300 czy e5200? Edytowane 23 Grudnia 2008 przez wyrko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Bez 2 zdań E5200 :) Mniejszy proces technologiczny=mniej ciepła= mniej prądu= lepsze OC= większa wydajność :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 Bez 2 zdań E5200 :) Mniejszy proces technologiczny=mniej ciepła= mniej prądu= lepsze OC= większa wydajność :)nic dodać, nic ująć :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 (edytowane) Bez 2 zdań E5200 :) Mniejszy proces technologiczny=mniej ciepła= mniej prądu= lepsze OC= większa wydajność :) No nie bylbym taki calkiem przkonany do tego. Przy takich samych zegarach lepszy bedzie e6300, a nie kazdy e5200 pojdzie wiecej niz dobra sztuka e6300. Wyrko: a te procki to w ciemno, czy znasz potencjal oc konkretnych sztuk? E5200 pojdzie sporo wyzej niz e6300, ale zdarzaja sie tez padaki, ktore nie robia nawet 3ghz. Edytowane 24 Grudnia 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 (edytowane) Fog, z tego co mi Łukasz mówił to zmienił na E5200. Sztuka wydaje się być całkiem niezła, robi 3,8 na 1,3V ;) Myślę że było warto zamienić tego E6300. zdarzaja sie tez padaki, ktore nie robia nawet 3ghz.Bez przesady, takiej to chyba nikt tutaj nie trafił. Edytowane 24 Grudnia 2008 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 24 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2008 No nie bylbym taki calkiem przkonany do tego. Przy takich samych zegarach lepszy bedzie e6300, a nie kazdy e5200 pojdzie wiecej niz dobra sztuka e6300.Z jakiej racji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Nie bardzo Cię zrozumiałem Fog... Przy takich samym zegarach nie będzie między nimi żadnej różnicy praktycznie (teoretycznie wyższe FSB= lepsze wyniki w benchach). Oba mają 2mb cache. Z reguły przeciętna sztuka E5200 dobija do 3.2-3.5GHz, a mało, która sztuka E6300 zrobi tyle na znośnym napięciu :) Wg mnie to koniec tej debaty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 No i udało sie zejść poniżej 6 minut :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyrko Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Procek chodzi na codzien 3.7 na 1.32, wiec zmiania sie oplacila. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Całkiem fajna sztuka Ci się trafiła :) Jak widać "nowsze" E5200, delikatnie lepiej radzą sobie z OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Sorry, moj wielki blad. Zupelnie nie wiem czemu, ale sie zasugerowalem, ze e6300 ma 4mb cache jak pozostale e6xxx. Rzeczywscie nie ma sie co zastanawiac i e5200 bedzie zdecydowanie lepszym wyborem. Co do padak, ktore nie robia 3ghz to czytalem o takich na extreme systems i chyba nawet w tym topicu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 25 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2008 Odkryłem pewną prawidłowość: procek lubi napięcie na FSB 1.2+V. Na 1.1V wywalał się niemiłosiernie w orthosie nawet na 1.37V po kilku minutach na 4GHz. Teraz ma 1.33V i jak na razie orthos się nie skarży :) Wie ktoś jakie będą orientacyjne różnice temperatur pomiędzy Freezerem, a Mugenem? Najpewniej kupię tego drugiego w sobotę, ale jeśli różnica nie będzie większa jak 5*C, to chyba będzie się to mijało z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...