cahir- Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 Na orthosa nie mam dzisiaj siły, ale nie powinno być problemów bo fallout takowych nie zgłaszał. A Fallout lubi sobie wyskoczyć do windowsa gdy procesor ma za mało V :P albo gdy pamięci są źle ustawione i sypią errorami. A proc może pójść 3.7 przy 1.38v bo to co ma teraz dane jest lekko na wyrost... po prostu dzisiaj skończyła mi się cierpliwość i dałem mu więcej niż chciał, żeby płaczu nie było jak się jakąś aplikacje włączy. Co do zasilacza ... taka specyfika obudowy ... dobrze mu tam bo sobie bierze chłodne powietrze z pod spodu. Ogólnie fajnie rozwiązana i pomyślana obudowa, tylko pierońsko ciężka, coś 13-14kg. No ale stabilna przynajmniej :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 (edytowane) Witam, mam pytanie odnośnie miernika napiecia w BIOSie. Kiedy ustawiam napięcie na 1.35V. BIOS pokazuje że jest 1.31V. I teraz tak, mam wierzyć że jest 1.35V czy tak jak pokazuje BIOS 1.31V? Nie sprawdzałem innymi programami ponieważ siedze na ubuntu i BIOS wydaje mi się najlepszym miernikiem. (mobo i inne w sygnaturze) BTW, czy linux (Ubuntu 8.10) jest mniej tolerancyjny jeśli chodzi o OC? Kiedy daję na 3.5Ghz, 8M w SuperPi liczy się do końca bez problemów, ale system lubi się zawiesić przy np przeglądaniu WWW. A może to wina zasilacza? Edytowane 28 Grudnia 2008 przez Brydz0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 v-drop, jeżeli bios pokazuje ze masz 1.31v to tyle raczej masz. Ustaw mu więcej v żeby zneutralizować problem. Co do ubuntu to ciekawe pytanie, zastanawiałem się ostatnio nad walnięciem dual-boot'a ale ze względu na lenistwo wrodzone jeszcze mi się nie udało :P Najlepiej sprawdź czy dalej będzie się wieszał jak dasz więcej v procesorowi. A tak przy okazji, nie wspomniałeś nic o pamięciach ... kręciłeś je? przechodzą memtesta? Jeżeli była by to wina zasilacza wyłożył by się już w superpi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 RAM przy 3.5Ghz puszczam na 813mhz. Memtesta nie puszczałem. Teraz sprawdziłem jeszcze jak chodzi 3.5Ghz przy różnych napięciach i nie ważne czy dam 1.3V czy 1.38V od razu artefakty na pulpicie. Normalnie mam go na 3Ghz przy 1.22V i nic mu się nie dzieje. Czuje że linux nie lubi OC, kiedys jeszcze na windowsie go sprawdze a na razie dam sobie chyba spokój bo i tak mi więcej mi nie potrzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Co ma liniux do OC. U mnie jest tak samo stabilnie na Linuxie jak i windowsie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Wreszcie zabrałem się za kręcenie nowego procka :) Powiedzcie mi czy dobra sztuka jeżeli robi 3100 na def vcore 1.168 (cpuz), orthos chodził 40 min. Ustawienia biosu domyślne tylko zmiana fsb i pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2008 Wreszcie zabrałem się za kręcenie nowego procka :) Powiedzcie mi czy dobra sztuka jeżeli robi 3100 na def vcore 1.168 (cpuz), orthos chodził 40 min. Ustawienia biosu domyślne tylko zmiana fsb i pamięci.Moja sztuka robi 3200 na takim napieciu, ale powyzej 3,6 juz sporego napiecia potrzebuje. Poki co to wiemy, ze niezle trafiles, bo sporo sztuk nie robi 3ghz na def napieciu. E5200 sa strasznie losowe. Sprawdz jak idzie Twoja sztuka przy wyzszych taktowaniach na napieciu do 1,35-1,4v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 3100 to tak na szybko ustawilem i puscilem orthosa. Jak dojde do siebie :P to potestuje dzisiaj ile wyciagnie na def vcore a potem pobawie sie w podciagnie napiecia i zrobie screeny. Foq dzieki za pozytywne info bo wlasnie wiem ze roznie z nimi bywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Mój na def. Vcore robił bez problemu 333x10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Jaki Vid? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Moj ?? 1.2125. Revision M0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 Mój też robi 3333MHz na Def, ale ma Vida 1.1375 :P Na takim napięciu jak twoje robi orthos stable 3.6Ghz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 1.125V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 (edytowane) Na def vcore na 3200 po puszczeniu orthosa reset po paru minutach. Mam pytanie komu mam wierzyc biosowi czy cpuz jeżeli chodzi o napięcie procka. W biosie mam niby ustawione 1.34375 a w cpuz to co widać. Może ktoś zerknąć na moje ustawienia biosu, może potrzeba coś zmienić. Aha orthos w tym momencie pracuje prawie 15 min wiec raczej będzie stabilnie. Edytowane 1 Stycznia 2009 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 To jest Vdroop. Napięcie mniejsze niż ustawione w biosie, chyba na wszystkich płytach tak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 (edytowane) Czyli komu mam wierzyć ?? Cpuz ?? Tempy nie są za wysokie ?? max czasami wskoczy 64-65 w speedfan a w core temp jakies 5 stopni mniej. A bios oki ustawiony ?? Edytowane 1 Stycznia 2009 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 (edytowane) z tego co czytałem to max temperatury dla tych procesorów to 70 stopni, ale głowy sobie za to uciąć nie dam, jak znajdę linka to podam. Jak już pisano napięcie procesora jest najprawdopodobniej takie jak podaje czujnik, a to co ustawiasz w biosie to napięcie jakie sobie życzysz żeby było. Poza tym w biosie masz taką zakładkę która pokazuje aktualne napięcia, prędkości wiatraków etc. Jeszcze o napięciu, żeby poznać jego dokładną wartość musiał byś się pobawić miernikiem, najzwyklejszym uniwersalnym za 20zł. Edytowane 1 Stycznia 2009 przez cahir- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPiDeK Opublikowano 1 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2009 (edytowane) Juz doczytalem o tych roznicach w napieciach i wogole :) Narazie zostawilem na ustawieniach takich jak wyzej. Chodzi od tej pory stabilnie, orthos ponad godzinke oraz meczenie Gta4. W sobote bede walczyl dalej, ale widze ze jakas padaka to nie jest. Edytowane 1 Stycznia 2009 przez sPiDeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Z tego co tutaj wnioskuję, to im mniejszy VID, tym lepsze o/c. Dlatego mam pewne pytanie: Czy można rozpoznać VID procka na podstawie opakowania :?: Czy jest to gdzieś napisane :?: Bo wiem, że u AMD dało się rozpoznać rewizję procka, więc może tutaj da się VID :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2009 Hej, właśnie sobie chciałem sprawdzić jak w nowym roku stoja ceny e5200. Sprawdzam w jednym dużym sklepie, w drugim, w kompuszrocie... WTF, czemu tych procków nie ma? (a nawet jak się gdzieś ostały, to ze względu na zwyżoną cenę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Też to zauważyłem. Mam nadzieję, że nie oznacza to iż Intel kończy z produkcją E5200 lub szykuje się do tego? Edytowane 3 Stycznia 2009 przez saleen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Ja widzę że sklep w którym kupowałem dalej je ma w tej samej cenie, kupowałem dzień przed świętami, a oni całe święta przerwę mieli :P więc jest duża szansa że jeszcze je mają, bo dużo było. sklep www.pcprojekt.pl A na pytanie dlaczego jest jedna odpowiedź, bo jest tani.......... 290zł, do tego o/c, bez szaleństw ale całkiem przyzwoite. Dlatego ludzie je kupują. Ach no tak, intel ich nie wycofa w tej chwili. Bo tak w sumie nie mają czym go zastąpić .... nie mogą dać jeszcze mocniejszego procesora w tym segmencie cenowym, bo wtedy e8xxx i e7xxx straciły by klientów. W końcu po co przepłacać? Edytowane 3 Stycznia 2009 przez cahir- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Intel nie kończy z produkcja E5200. Jego cena będzie spadała do 64$ wypierając stare PDC. Brak jego w sklepach jest spowodowany przerwą w dostawach lub inwentaryzacją. To samo dzieje się z innymi częściami, wystarczy wejść na proline.pl i zobaczyć jakie pustki mają w towarach. Nie ma się czego obawiać, tylko cieszyć, bo jeśli dolar nie pójdzie w górę, to w dzisiejszej cenie E5200 będzie E5300. Czym się różnią :?: Oczywiście mnożnikiem, ale także rewizją - E5300 ma R0 .Jest ona odmianą rewizji E0 dla rdzenia Wolfdale-3M, ma ją E7400 który idzie na 4.5GHz. Pozdrawiam, Edytowane 3 Stycznia 2009 przez anonymouse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Instant000 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 E5200 bardzo wysoka temperatura !! Oto mój problem Procek nie był podkręcany. Gdy procesor przy pełnym obciążeniu ogiąga te 99 stopni, nic się nie dzieje poza głośniejszą pracą wentylatora. Komp normalnie pracuje, nie wyłącza się. Radiotr procesora jest wtedy ledwo ciepły. Niepokoi mnie równieź to, że po uruchomieniu biosa temperatura CPU z około 40 wzrasta do ponad 60stopni (gdzieś tak po 3-4 minutach) pozstałe parametry E5200 (made in Malasya) (pasta i cooler BOX) Gigabyte GA-EP43-S3L GeForce 9500 GT 512 Mb Goodram ddr2 1024mb (x2) pc800 cl5 zasilacz Tacens Radix II 420W Cały zestaw jest nowy używany dopiero od kilku dni Chłodzenie na 100% przylega prawdiłowo do procesora. Czy to może być walnięty czujnik temperatury? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 może być, jednak dla pewności możesz zdjąć boxa, przetrzeć i przesmarować jakąś lepszą pastą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VOSTOK Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Ja bym obstawiał źle przypięty radiator od coolera. Jeśli się tego nie robi przy wyjętej mobo to często te zas**ne kołeczki się nie wciskają do końca i radiator nie odbiera w ogóle ciepła. Dla świętego spokoju sprawdź :). Edytowane 3 Stycznia 2009 przez VOSTOK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerWgw Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 (edytowane) Czesc. Mam procka e5200 na płycie Asus P5QL PRO, chcialem go troche podkrecic, aby nie hamowac hd4870. Podnioslem fsb na z 200 na 250 i napiecie na 1,225. Napiecie na ramach i te inne zostawilem na auto, zmieniac tam, jesli tak to na ile.Pochodzil 2h i sie zrestartowal, wiec wrocilem do fabrycznych. Jesli robilem zle, to prosze o przebaczenie, ale nigdy nie krecilem. ;) Licze na Wasza pomoc. Chlodze karakorum Edytowane 3 Stycznia 2009 przez BikerWgw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Daj mu FSB 240 i zobacz czy będzie stabilny w orthosie :) Jaki VID procka?? I w ogóle podaj resztę sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BikerWgw Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum Płyta Główna : Asus P5QL Pro RAM : GoodRam 2GB 800MHZ Karta Graficzna : Palit Radeon HD4870 512MB Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2009 Powiedz jeszcze jaki masz VID. Sprawdzisz to programem CoreTemp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...