Alinek Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Dorzucisz trochę złotych i mam dla Ciebie procka z mojego siga ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadGow Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zastanawiam się nad zmianą mojego Dual Core'a, na e5200. Chciałbym wziąć Oem z allegro. Jednak nie wiem czy to opłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 W perspektywie, że możesz trafić na kiepską sztukę to średnio opłacalny interes. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadGow Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 W boxie też raczej mogę trafić. Czy może prawdopodobieństwo w przypadku OEM'u jest większe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 W boxie też raczej mogę trafić. Czy może prawdopodobieństwo w przypadku OEM'u jest większe? To różnie, imo oem to mogą być równie dobrze przebrane procesory, jak ktoś szukał perełki pod kątem o/c. Jeśli obecny proc masz na 3,2ghz to powiedzmy, ze ten nowy się będzie kręcił na 3,6ghz to dla mnie to jest słaby interes, biorąc pod uwagę, że e5200 wcale takie tanie nie są, no, ale jak 400-600mhz więcej Cie zadowoli to możesz zaryzykować i zmienić. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadGow Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Potrzebne mi jakieś 3.6-3.8 Ghz, bo niebawem powinien nadciągnąć Radek 4870. No i do tego nie mam co robić przy PC obecnie, a tak będę miał frajdę przez tydzień, dwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 (edytowane) 3,6 - 3,8 GHz to już bardzo dobry wynik dla e5200 i musisz mieć szczęscie żeby trafić na taką sztukę. Spójrz na mój sig - 3.5 GHz jest dla mojego procka nieosiągalne, oczywiście przy rozsądnym napięciu (tj. 1.4V, bo już max ile można bezpiecznie dać dla tych procków). Edytowane 14 Stycznia 2009 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Dla tych, którzy narzekają na zbyt małe O/C proponuję kupno E5300, jest z rewizji R0 (odmiana E0 dla Wofldale 3-M), gdzie prawdopodobnie 4GHz na bezpiecznym napięciu nie będzie problemem. A E5200 powinien kosztować 240-250zł, poniżej tabelka: Nie wiadomo czy jest ona wiarygodna, bo śmiem wątpić w FSB1066 dla E5400, lecz ceny powinny się zgadzać :) P.S: Dorzucisz trochę złotych i mam dla Ciebie procka z mojego siga ;]To jednak przedłużasz czas sprzedaży :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 (edytowane) Witam panowie w klubie posiadaczy E5200 . Od wczoraj mam upragnionego , nowego kompa a w nim E5200 . Na początek małe info na temat CPU . Takie dane odczytałem z procka przed montażem : SLAY 7 3828A962 Made by Costa Rica . Mam już za sobą pierwsze OC kompa . Czy 3335 mhz ( 290x11.5 ) na 1,22 V ( 1,22 V z PC Probe Asusa , 1,224 V z CPU-Z ) to dobry wynik ? Strap ustawiony na 333 ( na def i 200/266 komp się resetował ) . Ramu na razie nie ruszałem ( leci 1:1 tak jak w podpisie ) . Stabilnie poszedł do 3 415 mhz ( 297 x 11.5 ) na tym samym napięciu . Na 3 427 już restart . Btw. jak odczytać vid procka , bo nie mogę tego nigdzie znaleźć . Edytowane 14 Stycznia 2009 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 14 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2009 Jaki mnożnik 11.5? Z tym procem trzeba krótko-na dzień dobry mnożnik dziesięć i QPB 333,a potem już tylko jechać po magistrali. Czasem można poruszyć mnożnikiem o +/- 0.5,ale to chcąc utrzymać stabilność przy wymarzonej częstotliwości magistrali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) No faktycznie , idzie powyżej 300 , ale tylko 340x10 , sprawdzałem 342x10 i już nie pójdzie . Wygląda że w tych okolicach jest ściana , z drugiej strony bawię się na razie tylko FSB i mnożnikiem , nic więcej nie zmieniam . Vcore poszło znacznie w górę - wcześniej przy ~ 3 400 mhz ( 297x11.5 ) było na poziomie 1,22 V , a teraz przy takich samych taktach ale innym FSB ( 340x10 ) już jest 1,3 V . Normalne to ? Ps. Płyta sama ustawia Vcore , ręcznie się nie bawiłem . EDIT . Pobawiłem się napięciami , cep załapał stabilność na 1,28125 V - wartość z BIOS-a ( 1,256 w CPU-Z ) , czyli jakieś 0,025 V Vdrop . load line calibration ustawione na enable ( auto tak samo ) . Jednak MB daje za duże Vcore w stosunku do potrzeb . Edytowane 15 Stycznia 2009 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soulafein Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Witam. Kupilem procesor e5200 i plyte gigabyte ga g31 s2l (polecana na forum). Ta płyta obsługuje ten procesor ale od najnowszego biosu. A co jesli Plyta nie ma tepo najnowszego? Co sie stanie jak włoże procesor ? Czesci sa teścia wiec nie chcialbym nic zniszczyć. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ustawianie Vcc na Auto=igraniem ze śmiercią proca (notabene ciężkiego teraz towaru do znalezienia :D )-lepiej robić to ręcznie. Spróbuj 333x10.5. Ten proc bezpiecznie wytrzymuje 1.45V,a 1,5 lepiej jest nie przekraczać-bo i tak robi się wtedy niebezpiecznie gorąco :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Kupilem procesor e5200 i plyte gigabyte ga g31 s2l (polecana na forum). Ta płyta obsługuje ten procesor ale od najnowszego biosu. A co jesli Plyta nie ma tepo najnowszego? Co sie stanie jak włoże procesor ? Czesci sa teścia wiec nie chcialbym nic zniszczyć.Powinna normalnie wstać, tak jak to się dzieje przy p31 ze starszym biosem. Gwarancji jednak nie daję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Umrzeć,nie umrze-co najwyżej nie rozpozna modelu proca. Albo nie ruszy,albo wyświetli proca jako unknown. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brydz0 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 (edytowane) Soulafein, Ga-g31m-s2l na BIOSie F6 obsługuje E5200 normalnie, niżej nie wiem bo mobo dostałem już z F6 (teraz mam F8 i też śmiga) Nie kręciłem więcej jak 3.3GHZ bo chłodzenie BOXowe. Edytowane 15 Stycznia 2009 przez Brydz0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 Dobra , cep poszedł na ~ 3,5 Ghz ( 333x10.5 ) @ 1.304 V ( odczyt z cpu-z ) , po jednej sesji 3D Marka / Wprime temperatury podchodzą pod 70 stopni . TCase dla E5200 to 74 stopnie , chyba dalej na razie nie będę kręcił . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2009 zmień cooler na inny i jazda dalej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Akurat kupno lepszego chłodzenia niż BOX było w planach , tyle że nigdzie karakorum nie mogłem dostać . Tak to bym go kupił . W komputroniku u mnie w mieście mam Scythe Ninja II za 109 zł . Wejdzie ona na tego Asusa , czy może lepiej kupić Karakorum . ( Radiator od chipsetu jest bardzo blisko radiatora CPU , dosłownie milimetry ) , i czy CM Elite 335 da się zamknąć z założonym Karakorum/Ninją II na cpu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) Do Elite Karakorum wchodziło bez problemu, a na P5QL-E też weszło (choć nie do końca): * zdjęcia są od innego użytkownika z innego forum :) Edytowane 17 Stycznia 2009 przez anonymouse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szaman0 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 A dlaczego dajecie mnożnik 10-10,5 a nie 12,5 ? lepiej się kręci czy co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Dzięki niższemu mnożnikowi można osiągnąć wyższe FSB, a tym samym wyzszą ogólną wydajność. Np. 10x350 będzie bardzie wydajne niż 12.5x280, choć oba dają takie same taktowanie procka = 3.5 GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szaman0 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 Tak fakt .. ale czy to plyta wytrzyma ... nie wiem jak z moją ( p35 ds3-l) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 mhm, czy zmiana mojego e2140 robiacego 2.8ghz na jakiegos e5200 przyniesie "odczuwalny" wzrost mocy? Zamierzam rowniez zmienic grafike na jakiegos 88gt/98gtx/hd4850 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanko Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2009 (edytowane) "Tak fakt .. ale czy to plyta wytrzyma ... nie wiem jak z moją ( p35 ds3-l) ?" Daj spokój. FSB rzędu 400+ nie stanowią problemu dla żadnej płyty P35 bez żadnej szkody dla niej. A my tu mówimy o znacznie niższych warotściach. Problemem może być tylko "ściana" dla procesora, bo nie każdy e5200 jest w stanie chodzić przy FSB ponad 350 MHz. Np. mój kończy się gdzieś w okolicach 330 MHz. mhm, czy zmiana mojego e2140 robiacego 2.8ghz na jakiegos e5200 przyniesie "odczuwalny" wzrost mocy? Zamierzam rowniez zmienic grafike na jakiegos 88gt/98gtx/hd4850 To zależy na jaką trafisz sztukę. Jeśli podgoniłbyś procka 3.5 GHz lub więcej, to wzrost byłby odczuwalny. Do tego grafa pokroju hd4850 i każda gra śmiga. Edytowane 16 Stycznia 2009 przez Stanko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackedeyed Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Powtórze się, ale nie otrzymałem wcześniejszej odpowiedzi- "Czy temperaturka na 4,0GHz w Idle 44-46 i w stresie na 58-62 jest normalna?? Pasta Arctic Silver 5. Reszta w sygnaturze. Dodam iż przy zmianie napięcia na 1,2700 i częstotliwości procka na 3,75 GHz tempy są podobne. PS: Jak łatwo się domyślić to VID: 1,20 Edytowane 17 Stycznia 2009 przez blackedeyed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cho-marek Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Jak czytana coretemp, to przy takim napięciu OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackedeyed Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 Pewnie, że czytana CoreTemp 0.99. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 (edytowane) Witam. Tak patrze na Wasze wyniki oc E5200 i dla sportu postanowiłem spróbować oto co mi wyszło. W idle Orthosa się bałem trochę jak po kilku minutach temp doszła do 72 stopni. Mam małe pytanie czy zmiana pasty coś da i jaką najlepiej kupić? Obecnie mam jakąś silikonową. Reszta sprzętu w sigu i ustawienia na co dzień. Przy codziennym oc ze sigu temp w Orthosie po 2h nie przekracza 58 stopni na rdzeniach. Edytowane 17 Stycznia 2009 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 17 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2009 sprawdź chodzenie paluchem czy faktycznie jest takie Ciepłe, ale nie sądze żeby 70 stopni było problemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...