MoS1980 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2009 (edytowane) Co jeszcze mogę zmienić w biosie aby osiągnąć większa stabilność (oprócz więcej papu dla proca). Screen z biosu może ktoś zerknąć czy wszystko ok. Trochę nie ogarniam do tej pory jechałem na nForce :oops: Na 366x10 = 1.22V pełna stabilność. 366x11 = 1.35V w grach stabilnie Orthos wywala 366x12 = 1.375V ładuje tylko winde i tych wartości V nie chciał bym przekraczać na co dzień ,no może tylko dla wyniku ,sportu :rolleyes:. Edytowane 26 Stycznia 2009 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) Wzialem sobie wczoraj do testow e5300 (zwykla sztuka, pierwsza z polki). Do windy wchodzil na max 3800, ale sie nie dalo osiagnac stabilnosci na napieciu ponizej 1.55v :/ Po tym co zobaczylem juz mi sie nie chcialo bawic i wrzucilem z powrotem mojego e5200. Proc straszna padaka, a tu juz drugi taki na forum, wiec ja sie pytam: gdzie to super oc, ktore tak wszyscy przepowiadali? :P Jedyna dobra rzecz jaka moge o nim powiedziec to to, ze temp byla nizsza o 7C niz na moim e5200 przy takim samym vcore. Edytowane 27 Stycznia 2009 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 (edytowane) A pomyślał ktoś z Was ,że może mobasy za słabe do dobrego o/c. Wszyscy mówią do E5200 wystarczy coś na P31 itp bo proc jedzie na fsb800 i każda (z nowszych) płyt da rade z nim na 300-400 bez zająknięcia. Ja powiem Wam tak E5200 kupiłem do N650SLI-DS4L (poprzednio E2160 375x8),po czym ze strony producenta dowiedziałem się ,że mobo nie wspiera 45nm. Gów.. prawda nie wytrzymałem i zamontowałem proca. Okazało się ,że płyta wstała bez problemu na biosie F2 tylko połówkowych mnożników nie było. Aktualizacja biosu do F3 (nowszego nie było) i w brew opinii producenta wszystko działało jak się należy (mnożniki 0,5też się znalazły). Ale okazało się po kilku dniach prób - proc wstaje tylko z fsb <280. Po przejrzeniu kilku forów i zachwalaniu tanich płyt do kręcenia E5200,wpadłem do sklepu wypożyczyć mobasa na jakimś nowszym chipsecie dostałem na testy MSI na P35 (najuboższą wersje). I ku mojemu zdziwieniu proc poszedł na fsb 333 a dokładniej 334 i nic więcej. Idąc tym tropem w dobrej cenie dostałem to co w sygnaturce i proc wstał na fsb 366 w sumie dobił do 385. A wiec dużo od mobo zależy. Na koniec dodam małe spostrzeżenia dotyczące papu dla proca: Gigabyte N650SLI-DS4L FSB 280x12,5=3500 MAX (stabilne) 1,34V MSI Neo(coś tam) P35 FSB 334x11=~3670 MAX (stabilne) 1,29V Asus P5E3 X38 FSB 366x11=~4026 jeszcze nie max (gierki ok smarki ok orthos wywala) 1,328V na co dzień FSB 366x10=3660 (stabilne) 1,22V ps mogłem się pomylić o 0,05-0,1V dotyczy to MSI ale +- tak to wyglądało u mnie. ps2 może ktoś ma dostęp do kilku mobasów i po testowałby jedną sztukę proca na kilku płytach dla potwierdzenia powyższego Edytowane 27 Stycznia 2009 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahir- Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 W orthosie wam dobrze procesor wykrywa? bo mi non stop wyrzuca 4002mhz pomimo tego że proc pracuje +/-3500. I pomimo tego że jest stabilny wywala błąd po 7 sekundach. To samo z wykrywaniem jest w sp2004 i po odpaleniu dwuch instancji zawsze wywala po 7 sekundach tą drugą. Niezależnie od tego czy była odpalona na 1 czy 2 rdzeniu. co do 4GHz, mój owszem wstaje przy 1.43v ale system się nie uruchamia, ba nawet grub nie chce się włączyć żeby można było wybrać system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 27 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2009 Orthos wskazuje prawidłowe taktowanie gdy masz ustawiony domyślny mnożnik. Pokazując na przykładzie ustawiając go 370x10 orthos odczyta to jako 4625 MHz, chociaż rzeczywiste taktowanie wyniesie 3,7GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiczka Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) (GIGABYTE GA-P35-DS3L) sugerowac sie napieciem w cpuz czy 'ustawionym' w biosie ? a moja sztuka jest cienizna na 'cpuztowym napieciu' 1,376 msm 11x310 = 3410mhz aktualnie bo wlasnie go krece.... :P dalem ramy na 2,1 i MCH +0,1 chyba ze sa jeszcze jakies ciekawe sekrety ktore pozwola mi podniesc go wyzej ? na 12,5 pada przy 3,25ghz jesli chodzi o 'ustawione w biosie' napiecie DO 1,4V i btw jakiej temperatury nie przekraczac po powiedzmy 30 minutach orthosa ? (sharkoon rebel 9 value black, ultima90i+92mm acutake fan) Edytowane 28 Stycznia 2009 przez jasiczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Biosowym. To padaka, myślałem ze mój jest do [gluteus maximus] bo przy 1.3 robi stabilnie max 3.4GHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiczka Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 11x310 na 1,425 biosowym. wyzej nie udzwignie... obnizyc fsb z napieciem czy zostawic takie dosc wysokie.. ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adixtra Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Witam jak się ma pobór mocy potrzebnej dla zasilenia procesora przy podkrecaniu np.na 3.0 - 3.5 ghz . Moja sztuka narazie chodzi tak(załącznik),więcej nie sprawdzałem bo czekam na nową zasiłkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 (edytowane) Każda sztuka procesora jest inna, sam musisz to sprawdzić... No i 10min to trochę za krótko, parę godzin trzeba by zostawić ;] Edytowane 28 Stycznia 2009 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 i btw jakiej temperatury nie przekraczac po powiedzmy 30 minutach orthosa ? (sharkoon rebel 9 value black, ultima90i+92mm acutake fan) Ja staram się aby na procu nie było więcej jak 70° (nie rdzeniach). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adixtra Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Każda sztuka procesora jest inna, sam musisz to sprawdzić... No i 10min to trochę za krótko, parę godzin trzeba by zostawić ;] Orthosa włączyłem zeby pokazać temperatury(juz sie nie podnosiły),dla stabilności dluzej testowałem. Z poborem mocy chodziło mi o to ze np.w idle proc pobiera 65 w, pod obciązeniem 100w to jak te wartości zmieniaja sie wraz ze wzrostem taktowania procesora;jego napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromitek Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2009 Zamienię się (z doplatą) na jakąś dobrą sztukę która robi stabilne 4 ghz na napięciu do 1,4 v. Moja robi na 1,38-1,39v 3,66 ghz. Jak ktoś jest chętny to proszę się zgaszać na PM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 @ adixtra Nie wiem na ile to wiarygodne ale pobór mocy można obliczyć metodą pokazaną na tej stronie : http://pclab.pl/art31282-9.html . Może wyjdzie dokładniej niż liczenie za pomocą kalkulatorów mocy na różnych stronach . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 A tam napisali, że VID można odczytać z opakowania procesora. Czy przy E5200 to jest możliwe :?: :?: :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Na moim pudełku od 5200 VID nie było , chyba że był częścią innego ciągu liter i cyfr . Nie mam teraz pudełka , więc nie jestem pewny tego na 100% . VID można odczytać też za pomocą Coretemp . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jasiczka: nie porownuj oc na p31 z oc na nf560. Sprawdzalem moja plyte i robi bez porblemu 500fsb na e8400, wiec niski fsb wall jest wina tylko i wylacznie padacznych prockow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Jasiczka: nie porownuj oc na p31 z oc na nf560. Sprawdzalem moja plyte i robi bez porblemu 500fsb na e8400, wiec niski fsb wall jest wina tylko i wylacznie padacznych prockow. Na N650SLI-DS4L z PDC E2160 dobijałem z FSB do 400 bez problemu a E5200 max 280 ,a ten sam proc na innej mobo jak napisałem wyżej wstaje bez zająknięcia z FSB 385.I tak do końca to nie jest pewne ,że to wina proców.Szkoda ,że nie mam już tego E2160 sprawdziłbym jak się zachowuje na X38. Ponawiam moją prośbę aby ktoś z dostępem do kilku mobo sprawdził jedną sztuke proca ,jak jest z tym FSB WALL na różnych płytach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Na N650SLI-DS4L z PDC E2160 dobijałem z FSB do 400 bez problemu a E5200 max 280 ,a ten sam proc na innej mobo jak napisałem wyżej wstaje bez zająknięcia z FSB 385.I tak do końca to nie jest pewne ,że to wina proców.Szkoda ,że nie mam już tego E2160 sprawdziłbym jak się zachowuje na X38. Ponawiam moją prośbę aby ktoś z dostępem do kilku mobo sprawdził jedną sztuke proca ,jak jest z tym FSB WALL na różnych płytach. Czy Ty wogole przeczytales co napisalem? Nie porownuj nforce'a i intela. Nforce jest o wiele slabszy do oc, wiec ameryki nie odkryles. Mam e5200, ktorego testowalem na ga ep31-ds3l, ep35-ds3l i p5q-e. Na kazdej wall w tym samym miejscu ~370fsb. E8400 sprawdzalem na ep31 i p5q-e z identycznym rezultatem oc na obu plytkach ~520 fsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) Czytałem ,czytałem tylko ja sprawdzałem mojego E5200 nie tylko na nForce ,lecz także na P35 i w końcu na X38 wyniki kilka postów wyżej. Z tego wynikło moje pytanie odnośnie mobasów i jednego procka. A nikt wcześniej nie napisał w tej konkretnej sprawie i dlatego się pytałem ,a nie sugerowałem. Jak masz te płyty jeszcze dostępne i jak Ci czas (chęci)pozwoli to sprawdź czy papu dla proca na każdej jest takie samo dla konkretnej częstotliwości. Edytowane 30 Stycznia 2009 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyziek Opublikowano 30 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2009 Witam. Chwile temu założyłem cooler Auras wave na e5200, w idle temp 1-2 stopnie mniejsze od boxowego, w stresie rożnica na def vcore 10-15 stopni. Jednak co mnie bardziej zastanawia to rożne odczyty temp dla poszczególnych rdzeni, IHS płaski przynajmniej nie czułem żadnej górki czy dołka. Pasta AS 5, nałożono równa karta kredytowa :wink:. Dodam, że to samo miało miejsce na boxowym coolerze. Zwalone czujniki? PS: poprawne temp na tym vcore? (buda CM 331, aktualnie tylko oryginalny wyciagajacy powietrze z tyłu budy 120cm) Auras teraz pracuje na 800 obrotow, przy 2400 temp przynajmniej w idle były takie same. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Daj test sensors w real temp . Jak będziesz miał przesunięcie pomiędzy sensorami większe niż 3 albo zerowe to proc ma zrąbany czujnik . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyziek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 O właśnie zapomniałem wczoraj podać ^_^. Czasami przesunięcie wyjdzie 2-2. 1-1. a reszta przypadków 1-7. 2-8. 3-9. Póki co to którą temperaturą operować? 27~~ w core tempie? A może taki feler podchodzi pod gwarancję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 (edytowane) Jakie najwyższe FSB udało Wam się wycisnąć na E5200. Mój wynik: Może FSB byłoby większe tylko nie wiem cz to już WALL czy ramy nie dają rady. Nie wiem dlaczego ale gdy zmienię dzielnik z 2:1 na jakiś inny komp nie wstaje. A więcej już z tych (A-Data 1333 9.9.9.27 CR2 brak radiatora 1.68V)pamięci nie wycisnę. Edytowane 31 Stycznia 2009 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sts Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Dlaczego Memory Copy mam zawsze 0 ktoś wie o co tu chodzi?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 (edytowane) Ja mam tak samo po zmianie proca i mobo. Edytowane 1 Lutego 2009 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Jak masz te płyty jeszcze dostępne i jak Ci czas (chęci)pozwoli to sprawdź czy papu dla proca na każdej jest takie samo dla konkretnej częstotliwości.Dostep do wszelkich mobasow mam nieograniczony, ale czas juz tak. Zeby sprawdzac napiecie na roznych plytach musialbym do kazdej uzyc multimetra, zeby to mialo jakikolwiek sens, a nie kazda plyta daje taka mozliwosc. Na wszystkich plytach ustawialem 1,3v dla e5200 jak szukalem walla, bo wiedzialem, ze tyle na 100% wystarczy, a nie chcialo mi sie juz szukac minimalnych wartosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukaki Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 W końcu kupiłem chłodzenie, padło na zerotherm fz120 i nie żałuje :wink: temperatury względem boxa spadły baaardzo znacznie (a dopiero co po zamontowaniu jestem więc pasta się jeszcze nie wygrzała :wink: ) Dobra koniec gadania czas się pochwalić testami :razz: BOX: strach mi było dłużej go męczyć - 80C :blink: ZEROtherm: Napięcie jak widzicie wynosi ~ 1,23v więc oczywiście to jeszcze nie koniec :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinek Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Bardzo genialna Ci się sztuka trafiła, ale czy to jest już orthos full stable? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MoS1980 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) W końcu kupiłem chłodzenie, padło na zerotherm fz120 i nie żałuje :wink: temperatury względem boxa spadły baaardzo znacznie (a dopiero co po zamontowaniu jestem więc pasta się jeszcze nie wygrzała :wink: ) Dobra koniec gadania czas się pochwalić testami :razz: BOX: strach mi było dłużej go męczyć - 80C :blink: ZEROtherm: Napięcie jak widzicie wynosi ~ 1,23v więc oczywiście to jeszcze nie koniec :wink: Dobrze ,że w orthosie jest data bo bym pomyślał ,że to fake . Ta sama godzina testów ,na pierwszy rzut oka wygląda jakbyś w 1min zmienił chłodzenie i ponad 1h testu zrobił :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Swoją drogą ciekawe ile wyciągniesz na maksa.Dzisiaj wieczorem trochę mojego pomęczę. Edytowane 2 Lutego 2009 przez MoS1980 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...