Skocz do zawartości
Lanc

Pentium Dual Core E5200 / E5x00

Rekomendowane odpowiedzi

Zwiększałeś napięcia MCH? Albo robiłeś coś z pamiątkami?

MCH to NB (northbridge), tak? Ram mam 1066 Mhz tak, jak powinno być i dałem dodatkowo +0.1V (na 992 mhz działały na napięciu normalnym)

Edytowane przez 60Dogg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy możliwe jest na boxie zmniejszyć czymkolwiek obroty wiatraczka w E5200? te wycie mnie zabija

Tak, da się. Jak w boxowym wentylatorze wejście 4 pin, to podłącz je do 3 pin jakiegoś na płycie głównej.

To pomógł by mi teraz może ktoś z moim problemem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie wie czemu mi się tak dzieje?

Mam problem z moim E5200. Gdy przekroczę granicę 3.1 GHz to procesor jest stabilny, testowany Orthosem, ale problem polega na tym, że jak już wyłączę komputer, i załączę go od nowa, to przy ładowaniu systemu raz się włączy, a raz nie. Muszę komputer wtedy tyle razy uruchamiać, aż "trafię" na ten moment że się załaduje system. Gdy miałem równe 3.1 GHz lub mniej to nie miałem w ogóle problemu z tym, i z niczym innym.

Teraz mam 3.33 GHz na napięciu 1.23~V + karakorum.

Dodałem do MCH +0.1V i na pamięci +0.1V i to samo. Tak się zastanawiam czy nie dać na pamięci jeszcze +0.3V (bo nie wiem jak sprawdzić jakie to jest napięcie 'normal' w biosie. Jeśli to jest 1.8V, to powinienem dodać te 0.3V, bo na kościach pisze że pracuję w 1066 Mhz na 2.1V.

Edytowane przez 60Dogg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie wie czemu mi się tak dzieje?

Dodałem do MCH +0.1V i na pamięci +0.1V i to samo. Tak się zastanawiam czy nie dać na pamięci jeszcze +0.3V (bo nie wiem jak sprawdzić jakie to jest napięcie 'normal' w biosie. Jeśli to jest 1.8V, to powinienem dodać te 0.3V, bo na kościach pisze że pracuję w 1066 Mhz na 2.1V.

wgrywałeś nowy bios do mobo ? te gb miały problem z trzymaniem ustawień o/c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam chyba dobrą sztukę :D

Na 1.18v robi 3.4GHz , 3.6 robi na 1.21875 (czy jakoś tak) myśle że z 4.4 zrobię ale chłodzenia brak :D

Raczej się nie napalaj na to 4.4 :wink: bo mój 4.0 robi przy 1.22v a wyżej zaczynają się bardzo strome schodki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, jaka proponowalibyscie plyte pod e5200 ktory robi 4ghz (myslalem nad msi p35 fr lub dfi tez na p35) ? oczywiscie priorytetem jest cena <300 zl, druga sprawa jest taka, ze narazie posiadam tagana 380w 24 + 4pin, wiem, ze jest mozliwosc podlaczenia 4pinow zamiast 8 ale przy wyzszym oc moze byc kiepsko.. prosilbym o jakies rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanko do speców - jaki szacunkowy wynik podkręcania będzie na tym E5200:

FPO/Batch: Q911A993 S-spec: SLB9T ?

Core temp pokazuje revision R0

(że made in Malaysia to wiem bo widnieje ten napis :P )

Everest ultimate edition trial 5.02.1750 pokazuje VID 1,2875 V gdy mam ustawione 12,5 x 240 czyli 3 GHz.

Płyta Gigabyte ep41-ud3l, 2 GB goodram 800MHz CL5 (pewnie najlepiej ustawić na sztywno na 800 MHz?).

Będę wdzięczny za informacje.

Niestety na razie nie mogę pokręcić ponad te 3GHz i sprawdzić samemu bo dochodzi do 70 stopni w orthosie...czekam na kuriera z AC freezer xtreme. Help! :)

Edytowane przez wujekChupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z o/c tego cepa u kumpla.

Rewizja to M0 - kupiony w sierpniu ubieglego roku, zaraz po premierze wlasciwie, do tego Gigabyte EP35-DS3L, 2x 2GB OCZ Platinum 1066MHz 5-5-5-15, i sytuacja wyglada nast.

Proc dostaje 1.36825V z biosu, wiec sporo. Dzielnik pamieci ustawiony tak zeby wychodzilo ponizej 1066Mhz (bodajze 800 wychodzi juz nie pamietam) i proc na 12.5 x 266 idzie no problem (no - papu duzo), ale na 3.4GHz juz za cholere nie chce (zabawa zrowno FSB jak i mnoznikiem na wszystkie sposoby, napiecie 1.38V - wiecej juz fryzjer nie da rady). RAM'y + 0.1, NB tez +0.1 i FSB + 0.1.

Mozliwe ze taka slaba sztuka ? Tym bardziej ze jak wlozylem ja w swoja DFI DK P45-T2RS z Reaperami 1066MHz to tez za bardzo nie hulal, choc te 3.4GHz robil przy 1.35V....

BTW troche slabe to moje DFI - malo ustawien w biosie, o strapie moge pomarzyc. Wymianiac toto na P5E,/maximusa na przyklad (lub podobna cena) czy uciulaac do UT P45 na przyszly rok :?: (bo nie zanosi sie zebym mial kase na przesiadke na S1156 - tanie mobo + DDR3 i zmiana nowitkiego Q9550 to troche drozej, poza tym szkoda sprzedawac ze spora strata nowego procka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tym momencie najnowszy, nigdy żadnych problemów zarówno miałem rewizje pierwszą płyty która padła przy updacie biosu bodajże z F5 do F8 (na pierwszych biosach problemy z trzymaniem OC na nowszych już nie) i teraz mam rewizje drugą i też żadnych problemów, ogólnie bardzo fajne mobo tylko mogła by mieć mniejszego vdropa i więcej ustawień od napięcia

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ustawiać CPU reference i CPU termination? Zostawiać na auto? Chcę podnieść napięcie na vcore i fsb by zobaczyć na ile się e5200 wykręci.

Szukałem w googlach i na anglojęzycznych stronkach o o/c i cięzko coś sensownego znaleźć... moje pytanie - co te parametry napięć robią i jak je ustawić?

Na razie na FPO/Batch: Q911A993 S-spec: SLB9T wykręciłem po wstępnych testach w orthosie coś takiego:

Dołączona grafika

3,5 GHz @ 1,35V... niższego napięcia póki co nie sprawdzałem... myślę raczej o próbie na 4 GHz ale tu pytanie - jakie jest bezpieczne max napięcie dla tego procesora? Chodzi mi o zalecane do stałej pracy a nie "wytrzyma nawet 1,6... przez 1 minutę :P ". Będę wdzięczny za informacje.

Edytowane przez wujekChupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli masz to 3.5Ghz stabilne i tak jest ustawiony to imho nie ma sensu wymieniać.

foh_23 znajdź na kilku poprzednich stronach procki które zatrzymują się na 3.5Ghz. Większość ostatnich e5200 3,7-3,8 robi bez katowania ich napięciem, dopiero później robią się schody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi