macias173 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 I ja bym spróbował więcej,ale... Po uno,potrzebne chłodziwo... Po zwei tyle mi pasuje... Chociaż to grzech więcej nie puścić,jak można.Mimo to więcej jak 1.45V,mu nie dam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 ALPAYA lepsza. Dzieki za odpowiedz, ale na nastepny dzien po napisaniu tego posta kupilem karakorum :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Nada się na tego proca AC Freezer Xtreme,czy to strata hajsu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Nada się na tego proca AC Freezer Xtreme,czy to strata hajsu? Strata hajsu: *Wykresy przedstawiają różnicę pomiędzy temperaturą otoczenia, a temperaturą procesora. IMHO lepiej zainwestować w Ultre120A za 89zł + jakiś wentylator, a jak nie, to Karakorum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 Dzięki za odpowiedź.Myślałem o Ultrze,ale zobaczyłem test Freezera i się spodobał.Wygląd też niebanalny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palato Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 z czystej ciekawosci zapytam, jaka jest roznica miedzy prio 1 a 9, skoro na 1 przechodzi testy to nie powinien rowniez na 9? Wyższy priorytet zabiera tyle czasu procesora ile jest maksymalnie możliwe, przez co bardziej go obciąża. Widać to zresztą wyraźnie na P10, na którym nie powinieneś byc w stanie prawie nic zrobić na kompie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mas1o Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2008 szkoda ze nie ma e2160 na 3.8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2008 (edytowane) Opłaca się brać E5200 za 219zł z Malezji? Jaka jest szansa na 333x11 ~1.35V? I czy schłodze go przy takich taktach i napięciu Frezerem7 I czy jest sens zamiany E2180 który hula na 3,2ghz i ma max 57 stopni w stresie ?:> ________________________________________________________________ EDIT: Dołoże i wezmę E7200... Edytowane 4 Października 2008 przez misieek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2008 Tak się przypatrzyłem BIOS-owi i znalazłem kilka,nieznanych mi opcji. CPU PLL Voltage-AUTO FSB Termination Voltage-AUTO NB Voltage-AUTO SB Voltage-AUTO Clock Over-Charing Voltage-AUTO I jeszcze: FSB Strap To North Bridge CPU GTL Voltage Reference NB GTL Voltage Reference Jak te opcje ustawić? Boję się,że coś spieprzę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadeRev2 Opublikowano 9 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2008 (edytowane) sam sie z checia dowiem co i jak ustawiac CPU PLL Voltage-AUTO FSB Termination Voltage-AUTO http://www.anandtech.com/weblog/showpost.aspx?i=428 +komentarze NB Voltage-AUTO papu dla north bridge (ale kiedy wiadomo ze przy o/c brakuje papu i trzeba zwiekszyc?) SB Voltage-AUTO papu dla south bridge (ale kiedy wiadomo ze przy o/c brakuje papu i trzeba zwiekszyc?) Clock Over-Charing Voltage-AUTO FSB Strap To North Bridge zmienia identyfikacje? procesora przy zmianie fsb na wieksza podkrecasz rowniez ram (pewnie NB i inne rowniez) zmiana strapa (np z 200 na 333 jak w moim przypadku) pozwoli Ci uzyskac np fsb 350 i zostanie zachowany dzielnik dla pamieci (no.. dla 333 pamieci smigaja na 800 [czyli default w moim przypadku], jak podkrecisz z 333-350 proporcjonalnie pamieci smigna na 8XX), bez zmiany strapa podkrecajac fsb z 200 na 350 mialbym grubo ponad 1xxx na ramach (i innych) CPU GTL Voltage Reference NB GTL Voltage Reference moze ktos bardziej obeznany w temacie sie wypowie? mnie szczegolnie interesuje -- FSB Termination Voltage -- jaki to ma wplyw na max fsb jakie moge wyciagnac edit: hah, po wyslaniu posta zaczalem sam szukac informacji na ten temat i tu po ang odnosnie fsb NB strap (troche minalem sie z prawda.. ale ja to tak odbieram;p rozchodzi sie o NB nie o ramy~) http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=128913 http://www.thetechrepository.com/showthread.php?t=30 Edytowane 9 Października 2008 przez shadeRev2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakus Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 (edytowane) Pentium Dual Core e5200 , Gigabyte ep31 ds3l , A-DATA 2gb EE 800MHz 4-4-4-12 , HD 4850 512mb 3200MHz bez zmiany napięcia : 3500MHz 1.285v w biosie , 1.232v w cpu-z : i jeszcze wynik 3dmark06 : Edytowane 11 Października 2008 przez Jakus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majkel_94 Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Pentium Dual Core e5200 , Gigabyte ep31 ds3l , A-DATA 2gb EE 800MHz 4-4-4-12 , HD 4850 512mb 3200MHz bez zmiany napięcia : 3500MHz 1.285v w biosie , 1.232v w cpu-z : Procesor chłodzony BOX-em, czy jakiś inny 'schładzacz' ??? P.S: Made in "Malay", czy "Costa Rica" ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Proc ładnie poszedł,nie powiem. Za to,wynik w 3DMark-u jakiś słaby.Ja na prawie takim samym konfigu (tylko P5K Pro i 3.45ghz) miałem 12397 punktów. Coś jest nie w takt... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadeRev2 Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Proc ładnie poszedł,nie powiem. Za to,wynik w 3DMark-u jakiś słaby.Ja na prawie takim samym konfigu (tylko P5K Pro i 3.45ghz) miałem 12397 punktów. Coś jest nie w takt... zeby moj na takich napieciach chial smigac.. ;) bardzo ladnie~ co do pkt nie pamietam dokladnie ile ale u mnie rowniez ponad 12k uzyskal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakus Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 (edytowane) a więc tak , chłodzony pentagram karakorum , made in malaysia , co do wyniku w 3dmarku to nie wiem dlaczego tak jest , moze przez to ze system zasmiecony , a druga mozliwoscia sa ramy , domyslnie dzialaja one na 800mhz cl4 , po podkreceniu procka timingi zmienily sie na jakies strasznie wysokie cos w stylu 6-6-6-18, nie pamietam dokladnie , to zmienilem je na 4-4-4-12 , dzielnik ustawilem tak aby czestotliwosc wynosila 800 mhz, komp dzialal normalnie , pozniej chcialem troche zwiekszyc czestotliwosc ustawilem cos kolo 933 mhz , zrobilem memtest86 - przeszedl pomyslnie , jednak orthos zaczal sie sypac zeby wrocil do stabilnosci musialem dac napiecie na procku 1,293v w biosie co daje 1.248v w cpu-z , wlasnie jakby kots mogl podpowiedziec jak podkrecic te ramy, nie wiem gdzie w biosie zmienic ich napiecie, czy to jest wogole konieczne , bo w biosie mam tyllko opcje ddr2 overvoltage i tam moge dac od +0.1v do +0.7v, procka sprobuje jeszcze troche podciagnie moze do 3800 Edytowane 11 Października 2008 przez Jakus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Dziwne,u mnie nie było takich problemów :huh: Ja (jeszcze przed O\C proca) ustawiłem sztywno 5-5-5-15 i doszedłem do 1100mhz.Dzisiaj się bawię i przetestowałem 5-5-5-13.Nie wiem czy coś da,ale zawsze mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Tak się przypatrzyłem BIOS-owi i znalazłem kilka,nieznanych mi opcji. CPU PLL Voltage-AUTO FSB Termination Voltage-AUTO NB Voltage-AUTO SB Voltage-AUTO Clock Over-Charing Voltage-AUTO I jeszcze: FSB Strap To North Bridge CPU GTL Voltage Reference NB GTL Voltage Reference Jak te opcje ustawić? Boję się,że coś spieprzę... Znajdć sobie na PCLabie FAQ o podkręcaniu i poczytaj. Rada: Nigdy nie zostawiaj przy kręceniu jakichś napięć na Auto, bios aby utrzymać za wszelką cenę stabilność systemu może bardzo wysoko podbić napięcia. Wszyskie napięcia ustaw ręcznie na standardowe wartości (powinny być podane w opisie funkcji). Ja testując mojego E8500 na 3,8 GHz zostwiłem Vcore na auto bo chciałem zaobaserwować co się będzie działo z napięciami i zobaczyłem, że płyta mu podaje nawet grubo ponad 1,4V!!! (Podczas gdy wystarcza mu 1,216V do 4GHz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Czytałem i na PCLab.Nie ma dokładnie,jest tylko podstawowo. Wiem,że BIOS je podbije,ale jak ja coś źle przestawię... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Pentium Dual Core e5200 , Gigabyte ep31 ds3l , A-DATA 2gb EE 800MHz 4-4-4-12 , HD 4850 512mb 3500MHz 1.285v w biosie , 1.232v w cpu-z : Sporego v-dropa macie na tych gigusiach. U mnie na 1,285V Bios, CPU-Z zmniejsza tylko o 0,005V (3,5ghz of course :)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2008 Czemu większość robi np. 280x12,5 zamiast np. 333x10,5 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Bo,przy takim wielkim mnożniku nie trzeba high-endowej MoBo. Chociaż zawsze można próbować.Jeśli będzie stabilnie przy 12.5 to można spróbować 10.5. Będzie niby szybciej. M-Power Testuj jeszcze dłużej.Zazwyczaj błędy są po 3\4h. Ładnie poszedł ten proc,daj numer batch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 (edytowane) Ładnie poszedł ten proc,daj numer batch.Jeżeli o mojego procka chodzi, to w temacie kilka stron do tyłu macie oznaczenia ;) Jeżeli chodzi o testy, to zanim zostawię dane taktowanie dla siebie na codzień, to procek musi zaliczyć nockę. Ten wynik to tak z ciekawości czy moja sztuka potrafi powtórzyć wyczyn Jakusa ;), a gonić proca dla screena pod otrhosem nie miałem czasu ;) Edytowane 12 Października 2008 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Dobrze sprawuje się twoje chłodzenie? Myślałem nad tym Thermalem.Trochę kosztuje,ale chyba jest wart? Będziesz jeszcze kręcił proca? Z takim potencjałem powinien dojść do 4ghz. 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 (edytowane) Do boxa nie mam odniesienia, bo nawet go nie zakładałem. Ja kupiłem na allegro za 89zł i do niego dodawali wentyl Acutake, więc cena podobna do karakorum, wydajność też raczej zbliżona. Znajomy trzyma swojego E5200 na boksie i jego proc ma niższe tempy w idle niż mój, ale to chyba kwestia czujników ;) 4ghz powinien zrobić, ale to wiąże się z znaczym podniesienim napięcia, na codzień nie ma sensu, ale do testów w wolnej chwili... :) Edytowane 12 Października 2008 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_noopy Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 @macias173 - Na niektórych mobo przy zmianie mnożnika z default (12.5) znika opcja EIST w biosie. A niektórzy używają tego proca tak by ten też był dosyć energooszczędny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Bawiłem się mnożnikiem.Chciałem pozostać przy 3.45ghz,ale na 10x.Nie wystartował komp... Stabilnie było przy 11x,lecz wolę zostać na 12.5x.Ten EIST jest ważny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Czy na EP31-DS3L będzie się dało podkręcić tego proca?? Do tego dokupiłbym jeszcze 2GB Goodram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Połowa osób z tego topicu ma to mobo i giguś kręci E5200 jak szalony ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 EP31-DS3L jest dobrą płytką ( w tym przedziale cenowym )... wiecej prockow bys na tym wykręcił :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Jeśli tak to jutro zamawiam: E5200 + EP31-DS3L + 2GB Goodram 800MHz Cl5:) A boxowy cooler poradzi sobie z podkręconym procesorem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...