shadeRev2 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 ... A boxowy cooler poradzi sobie z podkręconym procesorem?? przy 1.3-1.35V bedziesz mial okolo 55-60 stopni load (orthos 70+) /otwarta buda takze bez rewelacji ale da sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 otwarta budaCo to za stereotyp otwartej budy... Jak prawidłowo wentylowana to przy zamkniętej tempy są nawet niższe ;) Ja otwierajac obudowę mam ok +2*C ;) BOX da radę przy używaniu proca na "sensownym napięciu" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadeRev2 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Co to za stereotyp otwartej budy... Jak prawidłowo wentylowana to przy zamkniętej tempy są nawet niższe ;) Ja otwierajac obudowę mam ok +2*C ;) BOX da radę przy używaniu proca na "sensownym napięciu" ;) te temp sa oparte na moim przykladzie, mam sam szkielet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 Jeśli tak to jutro zamawiam: E5200 + EP31-DS3L + 2GB Goodram 800MHz Cl5:) A boxowy cooler poradzi sobie z podkręconym procesorem?? Do pewnej granicy tak. Wszystko zalezy jaki na jaki model trafisz. Temperatura zalezy od napiecia i taktowania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 te temp sa oparte na moim przykladzie, mam sam szkieletW takim wypadku zwracam honor. ;) Swoją drogą to bardzo to głośne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadeRev2 Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2008 W takim wypadku zwracam honor. ;) Swoją drogą to bardzo to głośne? nowy komp (sig) zdecydowanie przyjemniej szumi od starego czyli 2x pentagram orby na min+modecom przy starym ledwo zasypialem, przy nowym nie ma problemu.. (pod palita podczepiona 80tka @7V, proc box, zasilacz amacrox warrior) buda zostala stara, po przejsciach i 1szych probach modow;) stad szkielet, lada dzien dozbieram na cos w miare szczelnego i solidnego zeby zamknac tego przekletego palita (troche sapie w 3d) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Moj E5200 przy 3Ghz (12.5x240) przy tym chlodzeniu co w sigu w stresie 61 stopni... to chyba raczej troche za duzo jak na ten takt? Nie wiem czy krecic to wiecej skoro i tak w jakas "wymagajaca gre" gram max 1h na tydzien :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) ^Ralfo Kręć na luzie,dojdź do interesujących cię taktów.Później sprawdzaj temperatury.Powinieneś spokojnie dojść do 3.3\3.5ghz przy takich tempach.Więcej się nie opłaca,bo przy 70oC komp to prawie grzejnik... BOX-owe chłodzenie nie jest złe,ani dobrze...Nie jest szczególnie wydajne i ciche...Do porządnego O\C trzeba kupić coś innego.Dobry wybór to Karakorum,ale są lepsze. Edytowane 13 Października 2008 przez macias173 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 ^ Problem w tym ze to jest wlasnie na tym co piszesz a nie boxowym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadeRev2 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 ^ Problem w tym ze to jest wlasnie na tym co piszesz a nie boxowym... oh, nawet nie strasz bo planuje zmiane chlodziwa wlasnie na tego pentagrama ;) na pewno dobrze zamontowales? moze gdzies za slabo dociska? za duzo pasty? moze brak? rozloz i zaloz jeszcze raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) No i o to chodzi.Jeśli ten cooler jest coś wart to temperatura już się,mocno,nie podniesie. Wnioskując z obecnych temperatur,zdejmij i wyszlifuj tego Karaka.One miały takie rozbieżności w jakości. Edytowane 13 Października 2008 przez macias173 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) oh, nawet nie strasz bo planuje zmiane chlodziwa wlasnie na tego pentagrama ;) na pewno dobrze zamontowales? moze gdzies za slabo dociska? za duzo pasty? moze brak? rozloz i zaloz jeszcze raz Nie no raczej all ok ale w najblizszym czasie zdejmne i zlookam jeszcze jak to tam wyglada ;] problem taki ze ciezko to zalozyc bez wyjmowania calej plyty a mam inne zajecia teraz ;] No i o to chodzi.Jeśli ten cooler jest coś wart to temperatura już się,mocno,nie podniesie. Wnioskując z obecnych temperatur,zdejmij i wyszlifuj tego Karaka.One miały takie rozbieżności w jakości. No to zobaczymy, narazie chcialem zlookac ile max wyjdzie na 1.2v ale juz na 3.2 sie nie podnosi ;] Co do karaka jeszcze, fakt faktem ze teraz jest zalozony tak ze wiatrak jest z dolu ([ciach!]y radiator na chipsecie > >) a nie chcialem sie wtedy z tym bawic. Tak z ciekawosci, mimo ze dobze ustawilem dzielnik na ramie w cpu-z pokazuje jakby bylo na auto nadal, why? No i Orthos po 40min taki blad FATAL ERROR: Rounding was 0.4660644531, expected less than 0.4 Hardware failure detected, consult stress.txt file. Torture Test ran 43 minutes 58 seconds - 1 errors, 0 warnings. Execution halted. ktos moze mi wyjasnic o co biega? :P Chyba ze to dlatego ze miedzy czasie pisalem tego posta ;P Edytowane 13 Października 2008 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macias173 Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Jeśli masz dzielnik default,to nie są błędy RAM. Więc,daj procowi trochę papu.Jest głodny,bez powodu błąd się nie wyświetlił. Nie wiem jak odczytać błędy Orthosa,ale da się je interpretować bez czytania.W wielu poradnikach jest tak opisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) Ja na 1.35V i 3663 mhz mam na karakorum 40 idle, max 65 stress na 5v wentylator. Ty bys pewnie mial podobnie na takich taktach Ralfo. Edytowane 13 Października 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p!Ck3r Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Fog a jaka pasta masz posmarowana karakorum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) AS5, najlepsza jaka sie da, bo CLP niestety nie mozna. Edytowane 13 Października 2008 przez Fog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Ja na 1.35V i 3663 mhz mam na karakorum 40 idle, max 65 stress na 5v wentylator. Ty bys pewnie mial podobnie na takich taktach Ralfo. Pewnie ta ale narazie nie moge zmusic kompa zeby wstal na taktach powyzej 3Ghz nawet przy napieciu 1.32+ i niestety nie wiem co mu nie pasi. Co do temp: W idle mam 30, w stresie na standard jest 55 a na 3Ghz max 61 przy Small FFT's stress CPU, przy blendzie na 3Ghz jest max 58. Wentyl ale na 2k, ze hałasuje? Spox Palit Sonic i tak go zagusza > > :P Ogolnie postaram sie cos sensownego z tego wycisnac bo GTR Evo mi lubi czasem na moment przychaczyc i to mnie wqrza :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fog Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 Ja mam reszte wentyli nieslyszalna, wiec karakorum puszczam tylko na 5v. Co ciekawe na 12v tempy nizsze tylko o 1-2C. Normalne to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2008 (edytowane) Raczej tak, u mnie tez nie bylo porywajacych roznic przy zmianie obrotow a palit i tak halasuje jak ... wiec whatever... Nie wiem czemu nie moge postawic kompa powyzej 3Ghz, nie chce sie odpalic > > Jakies pomysly? :P Edytowane 14 Października 2008 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 14 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2008 (edytowane) ciekawe, po aktualizacji biosu z f5 na f9, 12,5x240 udalo mi sie uzyskac juz na napieciu 1,2475, ale jako ze kompa mam wlaczonego 24/24 to ustawilem 1,25... ramy obnizylem z 1,95 na 1,9 i vista nie dosc, ze wstala to smiga rownie dobrze... temp w everescie spadly o 3*C do 38 w idle (ale kaloryfer stoi 30cm od budy, wiec to i tak dobrze), dane proca z everesta: nazwa kodowa Wolfdale-2M, seria C0/M0 tak sie zastanawiam, czy to normalne? wczesniej aby ubuntu ruszylo na tych samych ustawieniach musialem dac 1,29, a zeby vista odpalila 1,32... odpowie ktos? Ralfo- najprosciej to zwieksz napiecia na cpu i gpu ^_^ Edytowane 14 Października 2008 przez grzechuk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 ciekawe, po aktualizacji biosu z f5 na f9, 12,5x240 udalo mi sie uzyskac juz na napieciu 1,2475, ale jako ze kompa mam wlaczonego 24/24 to ustawilem 1,25... ramy obnizylem z 1,95 na 1,9 i vista nie dosc, ze wstala to smiga rownie dobrze... temp w everescie spadly o 3*C do 38 w idle (ale kaloryfer stoi 30cm od budy, wiec to i tak dobrze), dane proca z everesta: nazwa kodowa Wolfdale-2M, seria C0/M0 tak sie zastanawiam, czy to normalne? wczesniej aby ubuntu ruszylo na tych samych ustawieniach musialem dac 1,29, a zeby vista odpalila 1,32... odpowie ktos? Ralfo- najprosciej to zwieksz napiecia na cpu i gpu ^_^ gpu O.o nvm, juz zwiekszalem, pisalem wczesniej anyway, wgram nowego biosa bo calkiem o tym zapomnialem a teraz jest F6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 oczywiscie chodzilo mi o ram, musze przestac pisac w srodku nocy bo zmieniam sie powoli w heretyka :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ralfo Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) ciekawe, po aktualizacji biosu z f5 na f9, 12,5x240 udalo mi sie uzyskac juz na napieciu 1,2475, ale jako ze kompa mam wlaczonego 24/24 to ustawilem 1,25... ramy obnizylem z 1,95 na 1,9 i vista nie dosc, ze wstala to smiga rownie dobrze... temp w everescie spadly o 3*C do 38 w idle (ale kaloryfer stoi 30cm od budy, wiec to i tak dobrze), dane proca z everesta: nazwa kodowa Wolfdale-2M, seria C0/M0 tak sie zastanawiam, czy to normalne? wczesniej aby ubuntu ruszylo na tych samych ustawieniach musialem dac 1,29, a zeby vista odpalila 1,32... odpowie ktos? Co do tego, na f6 mialem 12.5x240 na 1.2v i ramach 1.8v (ciekawe bo powinny pracowac 1.9. - 2.1 ale nvm), w idle 28-30 stopni (rdzenie po 40) a buda troche zabudowana z all stron, wynik w 3dmark06 cos 13000 prawie ;S w stresie max 61 jak juz pisalem F9 jest teraz, jak mi sie zachce znowu to pokrecimy na wiecej bo musi byc 3.5 GHz ;] Edytowane 15 Października 2008 przez Ralfo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Mógłby mi ktoś napisać co i jak ustawić żeby mój procesor pracował na ~3500MHz?? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) 280x 12,5/ 333 x 10,5 itp. Napięcie daj 1,35 na początek, później sprawdzisz V minimalne. Dostosuj dzielnik pamięci, ustaw im napięcie potrzebne do pracy z danymi taktowaniami i powinno działać. To taka najkrótsza instrukcja O/C. Później jeszcze będzie można sie pobawić z podbijaniem napięcia na FSB, NB czy ustawieniem GTL Edytowane 15 Października 2008 przez M-Power Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 (edytowane) Jaki dzielnik pamięci ustawić?? Mam goodramy 2GB na elpidach. Nie znam sie na tym tak dobrze. Czyli mam dać dzielnik 2.0?? Edytowane 15 Października 2008 przez choody92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M-Power Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2008 Może na początek ustaw im tak aby były to okolice 800mhz, później się zajmiesz memkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 dobra - SLAY7 MALAY 2,50GHZ/2M/800/06 Q827B249 zaraz sprawdze jak się kręci ;] mam nadzieje ze te 3,5Ghz zrobi ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
choody92 Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Co sądzicie o moim procku?? Napięcie w biosie: 1.35V Proszę o pomoc w podkręcaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakus Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 po pierwsze , orthos dziala za krotko zeby bylo mozna mowic o stabilnosci , po drugie napiecie strasznie duze jak na taka czestotliwosc , sprawdzales wogole stabilnosc na nizszych napieciach czy tak tylko ustawiles ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...