kwasior500 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 a w trayu wysypany orthos :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janzonus Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=533558 1,5V - Do walla jeszcze kawałek, ale chłodzenie wyżej nie wyrabia. Batch:3838A968 VID:1,15V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adimery Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 nice ^_^ a ile dałeś rade wyciągnąć z procka ale schodzi mi o max stabilności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad85 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 @djkrzychu Mały offtop. Możesz mi powiedzieć jak masz podłączonego Karakorum? Bo u mnie cały czas ma ~1000 obr i nic nie wzrasta. Przez to w stresie trochę wysokie temperaturki mam. A może ktoś inny poradzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h0use Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Nie jest bezpieczne.a mógłbyś mi polecić jakąś lepszą zasiłke na 500W max 250zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukaki Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Masz tu screena z maxem jaki udało mi sie na szybko uzyskac i z tym co mam na codzien.A screna z orthosem ?? :wink: tak z 30min (stress cpu, prio9) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adimery Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 a mógłbyś mi polecić jakąś lepszą zasiłke na 500W max 250złJa proponuje w tej cenie to: OCZ 500SXS-EU PENTAGRAM SILENT FORCE CAV-500-A12S Chieftec 560W CFT-560-A12S Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkrzychu Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 @djkrzychu Mały offtop. Możesz mi powiedzieć jak masz podłączonego Karakorum? Bo u mnie cały czas ma ~1000 obr i nic nie wzrasta. Przez to w stresie trochę wysokie temperaturki mam. A może ktoś inny poradzi. Montowany na paste dolaczona do niego. Jest ustawiony tak ze zasysa powietrze z budy a zaraz za nim wentylator wywala je na zewnatrz. troche sie meczylem z zamontowaniem bo mostek przeszkadzal, ale dzieki temu przy stabilnym 4,2GHz przy napieciu 1,31V max temp. to 63-65 st. C.. Wiec nie jest zle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad85 Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Chodziło mi o kabelki ;) Bo ja mam stałe obroty cały czas. Czy obciążony czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abbaddon Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 U mnie do karakorum był dołączony regulator obrotów i dzięki niemu można regulować 1000-2000. Powinien być w pudełku z karakorum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
h0use Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 wie ktoś jaki najlepszy cooler na procka kupić E5200 oprócz karakorum?? cena: ok 150zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abbaddon Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Scythe Mugen Scythe Ninja II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukaki Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Montowany na paste dolaczona do niego. Jest ustawiony tak ze zasysa powietrze z budy a zaraz za nim wentylator wywala je na zewnatrz. troche sie meczylem z zamontowaniem bo mostek przeszkadzal, ale dzieki temu przy stabilnym 4,2GHz przy napieciu 1,31V max temp. to 63-65 st. C.. Wiec nie jest zle. Doczekamy się tego 'stabilnego' screena? :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark_Reaver Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Karakorum ma chyba walnięte te regulatory... u mnie po podłączeniu z miejsca nie działał..., u kumpla jak mu kupiłem i załozyłem z kontrolerem podłączonym komp nie wstanie tylko piszczy... przegięcie jakieś... Wpadła mi do głowy taka myśl (pewnie debilna ale...) czy np. po wymianie tego zasilacza co mam na jakiś mocniejszy, lepszy itp. procesor potrzebował by mniej V? i inne podzespoły tak samo. Nie chodzi mi o pewniak tylko czy taka opcja wogóle ma prawo bytu. Obecnie na karakorum załozyłem oryginalny wiatrak na 5V i temperatury spadły mi o 8*C :o wcześniejszy był cichutki ale widocznie nie miał ciągu w ogóle :D ale sztuke trafiłem jakąś padacką... w biosie 1,365V i do 10,5x333 (3,5GHz) jestem w stanie tylko dociągnąć ;( wynik raczej marny... jakieś pomysły co zrobić żeby było lepiej? jakieś triki :) napięcia nie chce już raczej zwiększać... niby mówią, że 1,4V można wbić do pracy na codzień ale jakoś niezbyt mi to się widzi... VID mam 1,15V więc powinno być dobrze, a nie jest :( Edytowane 24 Marca 2009 przez Dark_Reaver Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 Sprzedać tego i kopić następnego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkrzychu Opublikowano 24 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2009 (edytowane) Doczekamy się tego 'stabilnego' screena? :razz:spoko dzisiaj wysle bo teraz jestem poza domem ;) kerad85 Mam podłączony normalnie z tym ze jak mowi Abbaddon jest regulator i sam sobie nim krece.Postaram sie podlaczyc go pod plyte i sprawdze jak sobie sam reguluje obroty i dam Ci znac. Dark_Reaver albo Ci sie walnieta szuka trafila,albo zle podlaczasz. nie ma tam zadnej filozofii, a smiga jak marzenie. ja tez max jaki mialem na poczatku to 3,4GHz a teraz smiga 4,2GHz przy moim VID=1,20V,czyli teoretycznie slabszym! wiec wszystko chyba jest do zrobienia;)ja mam inna plytke wiec raczej niewiele moge pomoc. Edytowane 24 Marca 2009 przez djkrzychu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adimery Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Dark_Reaver może na regulatorze masz ustawione za mało obrotów/ V i wentyl niema "siły"zeby zacząć sie kręcić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark_Reaver Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Regulatorek sprawdzałem na kilku wentylatorach kręcąc tą gałeczką jak się da i nic :( dlaczego wiatrak od karakorum nie ma wtyczki 4pin :/ ułatwiło by to życie... jeszcze spróbuje się tym pobawić i jak zadziała to złoże do kupy wtyczke bo chwilowo ją rozebrałem i zrobiłem 5V z molexa :D Z prockiem też się pobawie... każdy MHz w nim cos mi daje bo grafika się na nim muli z deka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad85 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 (edytowane) U mnie do karakorum był dołączony regulator obrotów i dzięki niemu można regulować 1000-2000. Powinien być w pudełku z karakorum. Już znalazłem to pokrętło, ale ja chciałbym, żeby komp mi sam regulował obroty w zależności od temperatry (czytaj obciążenia). Ps. na najwyższych obrotach rzeczywiście jest głośny :) jak gdzieś już czytałem. Ale i tak cichszy od wentylatora na mojej grafice. Załączam moje 4GHz Edytowane 25 Marca 2009 przez kerad85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkrzychu Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Już znalazłem to pokrętło, ale ja chciałbym, żeby komp mi sam regulował obroty w zależności od temperatry (czytaj obciążenia). Ps. na najwyższych obrotach rzeczywiście jest głośny :) jak gdzieś już czytałem. Ale i tak cichszy od wentylatora na mojej grafice. Załączam moje 4GHz Wysokie temperaturki ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario_86 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Ja tyle mam na boxie ale jak zapodam gdzieś tak z 1,37 czy więcej no i zależy też jaka temperatura w pokoju. Druga sprawa to jak buda jest wentylowana. Ja mam marnego Mustanga :D. Byłoby mniej jakbym miał wentyl na przód i tył zapewne. Na 1,33 mam u siebie max przewaznie 65. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad85 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 (edytowane) Wiem, że wysokie, na poprzednik procku przy tych samych napięciach i taktach były sporo niższe (jakieś 10st :blink: ). Wydaje mi się, że albo coś źle go teraz założyłem albo sensory są coś walnięte. Niedługo będę wycinał dwa listki z mostka północnego i założę go tak, żeby wiał na tył obudowy. Edytowane 25 Marca 2009 przez kerad85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackedeyed Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Więc tak... W większości na E5200 sensory są walnięte, szczególnie na wcześniejszych wersjach. U mnie na Karakorum ustawionym na 1600 obr/min przy 2,5GHz mam temperature w idle ok 37/38`C. Początkowo myślałem, iż mam źle założony radiator lub krzywą czaszę procka lub też stopke Pentagrama. Prawda okazała się inna kiedy podkręciłem procka do 4,0GHz, gdzie temperatury w stresie między standardową częstotliwością, a OC przy obciążeniu Orthosem różniły się tylko o 5`C. Buda NZXT Apollo dobrze wentylowana 3 collerami w tym także bocznym na karte graficzną. Zdradzić wam tajemnice??? Kupujcie Q832B418- znajomy z sieci Komputronik mówił przed kilkoma dniami wiara się biła właśnie o tą serie. Zgadnijcie dlaczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 witam niniejszym chciałem się pochwalić moją sztuką tegoż procka (miałem plan kupić E8400 ale pod koniec stycznia zaczęło się szaleństwo ze złotówką i wziąłem E5200), przy okazji - to moje początki w oc :) a więc tak: procek z Kostaryki, data pakowania 12/01/09 FPO/Batch: 3838B046 VID: 1.175 V MOBO: ASUS P5QL-PRO RAM: GOODRAM 800 CL5 (2x2GB) PSU: OCZ SXS 500 Cooler: Karakorum, na paście Arctic Ceramique Buda: Antec 300 mając taki sprzęt udało mi się osiągnąć 3GHZ bez podnoszenia V; 3,2GHz przy 1,16 V; 3,43GHz przy 1,25V; dzisiejszy sukces to 3,6 GHz przy 1,325 V - 12x300, strap 266, temperatura 50-57 C, vdrop - 0,013v dowód: kilka refleksji: wyraźną poprawę odczułem (zauważyłem) przy 3Ghz, przy obecnej już jakoś tego nie widzę... przetestowałem na szybko Crysisa - widać, że tu potrzeba dobrego procka z wysokim zegarem i cache'm bo wynik niewiele się zmienił w stosunku do 3GHz, natomiast duża poprawa w 3D Marku Vantage - ponad 7k pts przy Radku 4850 (680/1050), wcześniej ~ 6200 pts za jakiś czas przypomnę się z nowym wynikiem albo końcem możliwości procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad85 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Regulatorek sprawdzałem na kilku wentylatorach kręcąc tą gałeczką jak się da i nic :( dlaczego wiatrak od karakorum nie ma wtyczki 4pin :/ ułatwiło by to życie... jeszcze spróbuje się tym pobawić i jak zadziała to złoże do kupy wtyczke bo chwilowo ją rozebrałem i zrobiłem 5V z molexa :D Z prockiem też się pobawie... każdy MHz w nim cos mi daje bo grafika się na nim muli z deka... A może odwrotnie podłączyłeś ten regulator? Bo są od niego dwa gniazda 3 pinowe. Więc tak... W większości na E5200 sensory są walnięte, szczególnie na wcześniejszych wersjach. U mnie na Karakorum ustawionym na 1600 obr/min przy 2,5GHz mam temperature w idle ok 37/38`C. Początkowo myślałem, iż mam źle założony radiator lub krzywą czaszę procka lub też stopke Pentagrama. Prawda okazała się inna kiedy podkręciłem procka do 4,0GHz, gdzie temperatury w stresie między standardową częstotliwością, a OC przy obciążeniu Orthosem różniły się tylko o 5`C. Buda NZXT Apollo dobrze wentylowana 3 collerami w tym także bocznym na karte graficzną. Zdradzić wam tajemnice??? Kupujcie Q832B418- znajomy z sieci Komputronik mówił przed kilkoma dniami wiara się biła właśnie o tą serie. Zgadnijcie dlaczego.Łatwo powiedzieć, tylko gdzie tą serię kupić... A Twój procek też jest z tej serii? Bo widzę, że tą samą częstotliwość robisz przy niższym napięciu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKoor Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Koledzy, mam pytanie, jak sobie radzą E5X00 w nowych grach. Szczególnie chodzi mi o GTA4, wystarcza kaszki na ten tytuł?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad85 Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Cachu nie ma tak mało, w końcu starsze wersję Core 2 Duo tyle miały. Plus dodać do tego 3,5GHz na większości egzemplarzy to daje całkiem ładny wynik. I przede wszystkim ekonomiczny. Osobiście jeszcze na tym procku nie grałem w GTA IV bo blokuje mnie karta graficzna :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarKoor Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2009 Tyle cache to miały w sumie chyba tylko E4X00, ale mniejsza o to. Mam max 5 stów na proca, ale nie wiem czy warto dopłacać do E7X00. Wiem, że to nie jest odpowiedni dział, ale że w "co kupić" nie wyklarowali mi chłopaki sytuacji to szukam informacji bliżej źródła :P. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kerad85 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Pewnie warto, jak masz 500zł. E7X00 się chyba jeszcze lepiej kręcą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djkrzychu Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2009 Powiedzcie mi co jest wazniejsze jeśli chodzi o stabilność proca: test w Orthosie, czy to jak działa w grach,programach itp.? Mi przy 4,2 GHz niestety Orthos sie sypie (priorytet 9),ale przy graniu w Crysisa (5-6 h), używaniu Photoshopa (przetwarzanie dużych plików) i innych wymagających programów jest ok. Temperatury nie przekaczają tych 65 stopni. Wiec teraz nie wiem czy zejsc z taktowaniem i dzialac tak dalej. P.S. Malo sie na tym znam wiec proszę bez uszczypliwości ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...