Jump to content
Sign in to follow this  
Lanc

Pentium Dual Core E5200 / E5x00

Recommended Posts

Koledzy może ktoś spróbuje mi pomóc.. Już od jakiegoś czasu mam e5200, które dotychczas chodziło sobie na ok. 10x333 przy 1,3625v.. Ostatnio postanowiłem troszkę obniżyć taktowanie i napięcia, bo taka wydajność mi nie potrzebna do obecnych zastosowań mojego komputera (www, mail, mp3) a zawsze to troszkę ciepła i prądu mniej.

 

No więc po kilku dniach prób doszedłem do wystarczającego mi 12,5x250 @ 1,26v co daje 3125Mhz (raptem ~200Mhz mniej a napięcie dużo niższe), pamięci przy tym chodzą na 5-5-4-14 @ 1000Mhz @ ~2,04v

 

Testowałem też (kolejny już raz) czy mój procesor przekroczy magiczną granicę ~3400Mhz - niestety porażka praktycznie niezależnie od napięcia. Powiedzcie mi proszę, czy to jest normalne że jednostka robi max. FSB ok. 337Mhz (przy mnożniku 10 i niższym, powyżej wall) ale nie sposób przekroczyć ok. 3400Mhz na mojej płycie, niezależnie od ustawień które zmieniałem - a zmieniałem wszelkie możliwe napięcia (GTL, VTT, NB, SB, core, i itp.), timingi, strapy (200/266/333/400) itp. Pamięci też puszczałem nawet na 6xx Mhz i nic to nie pomogło, idzie 10x333 ale 11 już nie przejdzie za nic...

 

Czy ta płyta jest tak słaba że nie daje się przekroczyć 3,4Ghz (bo procesor na moje oko sprawia wrażenie że wyciągnie i 3,8), czy to moje umiejętności kuleją? Może ktoś spotkał się kiedyś z podobną sytuacją na tej/podobnej płycie na chipie P43 ?

 

Dodam, że jest to już moje 3cie e5200 i na każdym to samo - problemy od ~3400Mhz..

 

e5200 VID 1,2250, chłodzony freezerem 7 - temp. max. o/c 10x333 @1,3625v - 62C, MB P5QL-E

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może fsb wall.. daj większe fsb np. 400mhz i mnożnik taki, żeby osiągnąć coś ok. 3,4ghz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie odpala na żadnym mnożniku przy FSB 400.

 

Znalazłem max FSB = 370 Mhz

 

Uruchamiał się na strapie 333 przy:

 

6 x 370

8 x 370

 

8,5 x 370 - nie odpalał

 

9 x 370

10 x 370

 

10,5x370 - nie odpalał

 

10,5 x 356

11 x 339

11,5 x 322

12 x 310 (tylko strap 266)

 

Ale nie było mowy o stabilnej pracy nawet na 1,4v, nie dochodził do pulpitu przy w/w taktowaniach. Udało się odpalić system przy 10,5 x 335 - ale od razu się wysypał. Także tak czy tak granica jest ~3400Mhz nie do przeskoczenia.

 

Oczywiście napięcia były podbite - VTT, GTL, NB itp.

 

Macie jeszcze jakieś sugestie? :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyklucz pamięci.

Daj taki dzielnik aby pracowały poniżej swoich nominalnych ustawień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ustawiałem na 600~900 Mhz CL5-5-4-14 2.00v, a zdolne są do pracy przy 1000 Mhz @1,8v

 

PL od 6 do 10 - bez zmian

 

Strap 266 lub 333 (na 200 i 400 nie bootuje przy większych FSB)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda, że nie masz innego procka to byś sprawdził, czy płyta nie ma fochów powyżej danej wartości fsb.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm nawet gdyby miała to pokazałem wyżej że na FSB wyciągam 370 Mhz. (na NB +0,1v)

 

Zakładając że wyciągnę mniej, powiedzmy 333 Mhz, to i tak teoretycznie mógłbym osiągnąć 12,5 x 333 >4,1Ghz

 

Także może raczej płyta ma fochy powyżej określonej częstotliwości CPU, co wydaje się absurdalne..

 

Z tego co napisałem wyżej (mnożniki i FSB) wynika, że ogranicza mnie częstotliwość ~3700Mhz (a stabilna to będzie ~3400Mhz) a nie samo FSB..

 

Co dalej :) ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakaś kapciowa seria co powyżej danej wartości mhz nie idzie na żadnym napięciu ? :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozliwe tez , ze zasilacz juz Ci pada. Mozesz sprobowac od kogos pozyczyc inny , moze wtedy sie uda wiecej ...

Jak chwiolwo nie mialem zadnego dobrego zasilacza tylko jechalem na byle czym to moj wczesniejszy procek (e6320) potrafil zrobic tylko 3.1GHz a gdy wkoncu dostalem lepszy to zaraz poszlo na 3,6GHz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykluczone, pod obciążeniem napięcia mierzone miernikiem;

 

5v - ~4,94

12v - ~11,89

 

3,3v - w programie ok. 3,20-3,23v

 

vdrop napięcia procesora żaden, a nawet napięcie się podnosi :) Ustawione w BIOSie 1,3625 - daje 1,36 lub 1,37v (Load Line Calibration = Enabled), sekcja zasilania też na pewno nie kuleje, tu jest 8 faz...

 

Zauważyłem też, że moje pamięci pracują na 1000Mhz przy 1,80v przechodzą superPI 32M kilkukrotnie, ale jak zacznę testować memtestem to się wysypują po kilkunastu minutach, bez błędów przechodzą dopiero ok. 2,04v - czy to normalne!?

 

Dodam, że jednostka jest dobrze chłodzona - przód 120mm @ 7v, tył 120mm @ tc, boczek 120mm @ 7v (nawiew na 88GTS), zasilacz 120mm, na CPU Fryzjer 7 pro @ silent (idle ~900rpm, stress ~1800rpm = idle ~44 C, stress linpack ~67C przy 1,3625v)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie testuje spi stabilności !!! Tylko orthos i test "large" (priorytet na 9) albo intel burn test, LinX - na 10 loopów. Być może przez mem się wywala, 2,0v to chyba zalecane napięcie dla tych ramów, ja mam też a-daty i chodzą na 800mhz 2,0v cl4.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orthos to mega programik.

Wywala mi po kilku sekundach, a w gry rżnąć mogę przez 6 godzin :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba większość gier pochłania tylko trochę ponad 50%. Jak ja gram to temp. nie dochodzą nawet do 50*C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krs - trafisz na taką grę, które będzie uwalać proca, ja tak miałem z kilkoma tytułami. Musi być ibt / linx stabilnie dopiero się bawię w 3d. :]

Orthos spoko, ale nie wygrzewa jak w/w programy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie, czy da radę, wykręcić więcej niż 3,3ghz na e5200 na płycie p43de? Obecnie mam wykręconego e5200 na 3,3ghz przy FSB:DRAM 4:5 , mnożnik 12,5 i całą resztę na auto. Ramy to DDR2 667mhz kingston, co powinienem ustawić, żeby podkręcić ten procesor na więcej? (A i obecnie w trybie spoczynku na 3,3ghz mam 37 i 40 stopni na 2 rdzeniach)

 

 

I jeszcze jedno jak podnosiłem napięcie cpu voltage na 3,125v to w cpu-z pokazywało mi 1,27v, vtt voltage podniosłem na 1,24v , a dram voltage na 2.0v , mnożnik 12,5, FSB:DRAM 1:1 i procesor przy 3,6 ghz już po paru minutach w OCCT wywaliło błąd, jak powinienem ustawić te parametry, żeby było bardziej stabilnie? Bios w mojej płycie wygląda tak http://i49.tinypic.com/mw5liu.jpg , proszę o konkretne porady, chyba, że już więcej nie podkręce ten procesor. Chciałbym osiągnąć tak z 3,8ghz jakby to było możliwe. A i po oc, w occt pokazywało napięcie dla lini 12v - 12,99A, czy to nie za dużo? Procesor jest podłączony 8 pinowym wtykiem, a płyta 24 pinowym wtykiem.

Edited by henek45

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę o pewną pomoc odnośnie OC. E5300 na płycie Asusa.

Na tą chwilę wygląda to tak, jest stabilnie, jednak FSB Wall jest dużo wyżej.

Przy wiekszym FSB Windows się odpala, ale Orthos wywala błędy po około 15-20 minutach.

W Asusie jest sporo ustawień, których nie znam z poprzednio używanego LanParty.

Zaraz wstawię screeny z BIOSu, jednak czy wynik jest dobry?

Czemu Orthos i CPUZ pokazują inne częstotliwości?

Orthos jak BIOS - 4.56GHz, CPUZ - 4.21?

 

Dołączona grafika

 

Sprzęt z configu.

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Edited by XLR8R

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że Orthos widzi te ~ 4,5GHz to normalka. Pokazuje po prostu wartość FSB mnożoną razy maksymalny mnożnik (osobiście też tak mam).

Natomiast cała reszta jest dla mnie nie zrozumiała. Z BIOS'u 12,5*340MHz, z CPU-Z 12*351MHz.

 

Może update coś pomoże, ale najlepiej to poszukaj tematu o swojej płycie.

Edited by -=Qroń=-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam. Mea Culpa.

Później przestawiłem ustawienia. Wstaje na FSB do 380MHz, wyżej już nie.

Obecnie przestawiłem na 12.5 x 340. Winda startuje, Orthos śmiga.

Ale co dalej.

 

Kolejne testy. Czy 65'C w stresie to już nie za dużo dla 45nm?

 

 

Dołączona grafika

Share this post


Link to post
Share on other sites

65*C przy 4.2GHz? Ani trochę.

 

Ale zmniejsz trochę takty i napięcie, bo ubijesz procka. 1.4V to już całkiem niebezpieczna wartość dla procesorów 45nm.

Edited by zzizzy

Share this post


Link to post
Share on other sites

65*C przy 4.2GHz? Ani trochę.

 

Ale zmniejsz trochę takty i napięcie, bo ubijesz procka. 1.4V to już całkiem niebezpieczna wartość dla procesorów 45nm.

 

Co proponujesz?

 

Zwiększyłem mnożnik na 13. Nie wstaje nawet przy 10-15MHz mniej na FSB.

 

Pamięci ustawione na sztywno 800 - zwis przy ładowaniu windy.

 

OK, napięcie poszło w dół.

 

Przy 340MHz na FSB nie wstaje:

 

Dołączona grafika

 

W Orthosie po 3 minutach wywala blue screena.

 

Obecnie dałem napięcie 1.375, 335MHz. Chodzi na razie.

 

Może ruszyć NB w górę z 1.25V na 1.4?

Edited by XLR8R

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkurzę nieco temat. W związku z przesiadką na nową kartę graficzną postanowiłem nieco podkręcić swojego E5200. Obecnie jadę na 3.0GHz na standardowym napięciu 1.2V, wszystko działa absolutnie stabilnie. Nie chciałbym go męczyć zbytnio ale myślę nad tym aby dojechać do 3.3GHz bez zmiany napięcia na wyższe. Zastanawiam się czy jest to możliwe? To znaczy podkręcenie do takiej właśnie częstotliwości bez ruszania napięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dziwny problem ze swoim E5300 ponieważ wydaje mi się że czujnik padł bo pokazuje na Core0 37stopni a Core1 33(cały czas niezależnie czy uruchomię przeglądarkę czy coś) w spoczynku. Natomiast w stresie dzisiaj patrzę a tu 63 stopnie i skaczę podobnie na obu rdzeniach. Czy to możliwe że czujnik padł częściowa(tzn. wskazuje tylko wyższe wartości)? Mam teraz go na 1.45V 4.0 i chciałbym go jeszcze podmęczyć ale nie wiem czy mogę się sugerować spokojnie tą temperaturę w stresie(czy jest dobra?).

Edited by DaMeX_EX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój e5200 przy 1,3V szedł 4,0Ghz ale odkąd mi się bios czasem resetuje to podkręciłem go zworkami i mi wystarcza do codziennego użytku ;)

3,7Ghz przy napięciu 1,288V ale napięcie ustawione na Auto więc spokojnie można z nim zejść niżej.

 

CPU-Z Validator 3.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co myślicie o połączeniu e5200 i p5b deluxe? Mam sposobność nabyć taki sprzęt po dobrej cenie, nada sie taki zestawik do oc? Ile na nim można pocisnąć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.