Skocz do zawartości
Watur

8800gtx...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :).

Ostatnio zastanawiałem się długo nad wyborem kompa. Wszystkie części są już wybrane, poza tą nieszczęsną grafiką. ,,nVidia czy Ati Radeon? Ten model, czy ten?" - tego typu pytania krążą mi po głowie. Ostatnio obczajałem karty graficzne na Agito.pl i moją uwagę przykuła karta

EVGA GeForce 8800 GTX 768MB DDR3 PCI-E. Zastanawiam się, czemu jest ona mniej więcej w cenie droższych 8800GT (kosztuje835zł), kiedy ma 15MHz mniejsze taktowanie rdzenia i z 200 kilkanaście MB pamięci więcej niż najdroższa 8800GT na Agito (EVGA GeForce 8800 GT 512MB DDR3 PCI-E). Ponadto 8800GTX jest na szybszej szynie (384-bit do 256-bit). Porównując ją za to z najdroższą kartą 8800GTS widzimy, że różnice są dosyć podobne (oczywiście 8800GTS ma wyższe taktowanie rdzenia i częstotliwość pamięci. O karcie 8800GTX nie znalazłem żadnych ciekawych tekstów na naszym forum, więc postanowiłem założyć ten temat.

W związku z tym mam pytania: Jaka w ogóle jest ta karta 8800GTX - czy ktoś miał może okazję ją testować (lub ją posiada)? Czemu jest w egzemplarzach tylko od kilku producentów i czym właściwie różni się od 8800GT i 8800GTS? Opłaca się ją w ogóle kupować?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

P.S. Sory za mało profesjonalne podejście do tematu (brak dokładniejszych danych na temat tych kart i dane z Agito.pl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś ty widział 8800GT za 800 zł? Chyba rok temu :lol:. Na Twoim miejscu brałbym właśnie Radeona 4850.

Różnice pomiędzy tymi kartami to nie tylko taktowanie, czy szyna. 8800GTX działa na rdzeniu G80 (90nm), a 8800GT na G92 (65nm). Jest to też dość stara karta i nie opłaca się jej brać.

Mam wrażenie, jakby Twój post został napisany rok temu, a nie dziś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink: Człowieku gdzie ty znalazłeś 88gt za 800zł??!! one idą po 350-450.

Nie patrz na gtxa bo cena/wydajnosć jest tragiczna.

Ja proponuje jakiegoś 88gt lub szybszego 88gts 512mb!

Z ati to hd4850 lub wydajniejszą hd4870

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś ty widział 8800GT za 800 zł? Chyba rok temu :lol:. Na Twoim miejscu brałbym właśnie Radeona 4850.

Różnice pomiędzy tymi kartami to nie tylko taktowanie, czy szyna. 8800GTX działa na rdzeniu G80 (90nm), a 8800GT na G92 (65nm). Jest to też dość stara karta i nie opłaca się jej brać.

Mam wrażenie, jakby Twój post został napisany rok temu, a nie dziś...

Moja wiedza na temat kart graficznych jest dość hmm... przestarzała? W każdym bądź razie to co napisałeś o8800GTX mówi samo za siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi