Kokokokoloko Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 Witajcie :) Otrzymałem zadanie budowy sieci Wireless LAN na ok 40 - 60 userów. Mam już pewien plan co do tego, jednakże chciałbym poznać wasze propozycję. Opisze poniżej cele i parametry tego co chcę osiągnąć: - sieć na ok 40 - 60 userów - otwarta przestrzeń - najbliższy user 20 metrów od nadajnika najdalszy 8 km - nie chciałbym, żeby transfer na osobę był niższy niż 256 kb/s (jednak to tylko teoria, słucham propozycji) - użytkownicy muszą mieć dobry, stabilny i bezpieczny dostęp do internetu - wszystko wykonane możliwie najtańszym kosztem Chciałbym zasięgnąć waszych porad przede wszystkim w kwestii wybrania dostawcy internetu dla sieci, jak to wygląda pod tą konkretną siecią. Co polecacie? Kwestia anten, jakie? Topologia, jaka? Access Point czy nie? Serwer? Usługi dodatkowe VoIP. hub DC? Jednakże największym problemem jest wybór dostawcy internetu, ceny takiego rozwiązania, i sposobu przyłączenia. Mówimy o obszarze wiejskim, w którym najprawdopodobniej spotkać można jedynie linie TPSA z nową cyfrową centralą telefoniczną. Jakby ktoś mógł przeliczyć takie coś pod kątem zakładanych transferów, i konkretnego łącza. Sieć ma dostarczać internet do 3 wsi. Potrzebuję jakichś zezwoleń? Problem z umiejscowieniem nadajników rozwiązałem sam. Sieć ma mieć również charakter zarobkowy i możliwość późniejszej rozbudowy. Zależy mi na odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 na wsi będzie podejrzewam problem z ISP, znając realia wiejskich centrali TP maksymalne łącze jakie operator ci zaoferuje to 2-4 mbity, wiec na 40-60 użytkowników będzie potrzebne kilkanaście takich DSL-i Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) - użytkownicy muszą mieć dobry, stabilny i bezpieczny dostęp do internetu - wszystko wykonane możliwie najtańszym kosztem widzę tutaj sprzeczność Przy 60 klientach zapomnij o kokosach, co najwyżej wyjdziesz na zero. W sprawie łącza przedzwoń do tktelekom (jeśli masz w pobliżu stację PKP). Znam sieć, w której na dsl 8000 jest podpiętych w tej chwili 50+ userów, wysycenie łącza w godzinach szczytu to max 70%/50% odpowiednio download/upload, więc kilkanaście dsli to trochę za dużo. Edytowane 1 Lipca 2008 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 No zależy jakie pakiety chce oferować. Jeżeli 256 kbps to DSL 8 może i by wystarczył... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) W tej sieci 90% klientów ma pakiety po 1000 kbps i jeden wielki plus tylko 3 ssaczy torrentowych ;) Edytowane 1 Lipca 2008 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 (edytowane) Jeden mały post a na odpowiedź trzeba by poświęcić kilka stron maszynopisu. Będę pisał myślnikami: - kilkanaście dsl'i na 40 osób to ciekawa teoria :) - zgadza sie, na wsi nie dostaniesz lepszego łącza niż dsl z tepsy - jak wygląda teren? 8km to dużo i mało, jeżeli sa drzewa to nie podziałasz nawet na 2 km - ile planujesz punktow dostępowych (nazwijmy to umownie bo ile urządzeń na punkt to wyjdzie w praniu) - czy chcesz od razu zakładać firmę, czy będzie to stowarzyszenie czy bedzie to OSK (osiedlowa sieć komputerowa) - pozwolenie-nie; to się nazywa wpis do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych - jak w nazwie żeby mieć trzeba mieć zarejestrowaną działalność - z doświadczenia - nie stać Cie na tani sprzęt (czytaj to w ten sposob że oszczędzając przepłacasz kilka razy czas pieniądze, nerwy i frustrację userów i zużywasz telefon od niezadowolonych) - jeżeli chcesz mieć możliwość rozbudowy to najlepiej od razu serwer z prawdziwego zdarzenia, ja moge polecić śmiało: http://www.linuxrouter.pl/ - jak przeliczać transfer? powyżej powiedzmy 50 osob zakłada się że jednocześnie kożysta nie więcej niż 60% osób przy czym jedynie 30% z nich ciągnie cale pasmo 30% ciągnie 1/3 a pozostali poprostu są (gadulec i te sprawy) co nam daje 3-4mbit/s (gorzej bedzie z uploadem i tym się trzeba martwić bo 5 osob na skype z kamera może załatwić sprawę i dlatego polecam pożądny podział pasma jak na ww serwerze) - na jedną komórke sieci (jeden ap) nie powinno się podłączać więcej jak 25-30 osób bo zaczynają robic się problemy - bezwzględnie trzeba blokować komunikację między userami (przez otoczenie sieciowe) - zabije to apeki już przy 5 osobach - wszystko trzeba zacząć od badania lokalnego rynku pewnie na niewiele pytań odpowiedziałem i narobiłem dużo wątpliwości ale prawda jest taka że budując i administrując komercyjną siecią to już nie są przelewki; ludzie płacą i wymagają, nie kokosów ale tego co się ma na umowie, więc nie warto picać 2mb/s a małym drukiem tylko w nocy ale uczciwie mowić że jest to łącze 256 czy 512 i działa tak nawet w największym obciążeniu sieci wszystkie informacje jakie tu zamieściłem pochodzą z moich własnych doświadczeń; 2 lata temu sam bez praktycznie niczyjej pomocy i znikomej w porównaniu do teraz wiedzy otworzyłem legalną komercyją sieć i popełniłem dziesiątki błędów przed którymi mogę teraz przestrzec; sieć nadal funkcjonuje i w tej chwili jest około 120 userów jeżeli więc ktoś w tym temacie chce się wypowiadać nie mając doświadczenia i wpisując tylko domysły proszę się 2x zastanowić żeby niepotrzenie nie zachęcić i również nie zniechęcić autora tematu; to jest spore wyzwanie i sporo pieniędzy do zainwesowania pozdrawiam Edytowane 2 Lipca 2008 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 (edytowane) - jeżeli chcesz mieć możliwość rozbudowy to najlepiej od razu serwer z prawdziwego zdarzenia, ja moge polecić śmiało: 3037617[/snapback] - na jedną komórke sieci (jeden ap) nie powinno się podłączać więcej jak 25-30 osób bo zaczynają robic się problemy Żeby było wydajnie zalecałbym nie przekraczać 15 klientów na jednym ap Edytowane 2 Lipca 2008 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 (edytowane) jasne jak ktoś zna linuxa i chce się sam bawić to prosze bardzo, a support tego Pana świadczony 24h na dobę (jakiś czas temu zdalny update i drobna korekta o 2:30) jest dla mnie wystrczający ale każdy może mieć swoje ale szczerze to przez dwa lata nie płakałem i nie zgrzytałem zębami i powiem więcej - jestem zadowolony bo mam dostęp do niego (serwera) z każdego miejsca a obsługa jest banalna i przez te dwa lata nie miałem z samym serwerem problemów; jedyna rzecz to wymiana na mocniejszy; dwuprocesorowy z macierzą dyskową scsi dla lepszej obsługi proxy Edytowane 3 Lipca 2008 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qrak_ Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 (edytowane) najpierw przejrzyj statystyki squida i sprawdź czy naprawdę go potrzebujesz ;) Edytowane 8 Lipca 2008 przez Qrak69 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2008 "wymiana na mocniejszy; dwuprocesorowy z macierzą" czas przeszły dokonany (znaczy się już wymieniony rok temu); squid w stresie 100% dysk 5400obr nie nadążał na proxy dla 50osób online... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...