Jack Blaven Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) To mój pierwszy post na tym jakże fantastycznym forum.Mam problem z wyborem części do nowego komputera.Mam do wydania 4500 zł.Mam już zamysł co kupić ale wole się upewnić i skorygować dzięki waszym sugestiom i podpowiedziom.Tak więc: Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 480 zł Płyta Główna:P5Q Deluxe 510 zł Pamięć Ram:Crucial Ballistix 2x1 GB 1066 MHz 200 zł Dysk Twardy: 3x Samsung F1 320GB 420 zł ( RAID 0) Obudowa:NZXT Tempes 379 zł Monitor: Samsung 22'' T220 1080 zł Karta Graficzna:2xHD4850 (2x500zł) lub HD4870(cena około 800 zł) No i mam problem z zasilaczem i chłodzeniem na proc :sad: Zasilacz powinien mieć odpinane kable,być wydajny i w miarę cichy.Zastanawiałem się na BeQuiet DarkPower PRO P7 550W 360 zł. A jeśli chodzi o chłodzenie to Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karokorum 80 zł. Co powiecie na temat tego sprzętu?Co byście zmienili? Z góry dziękuje za porady i odpowiedzi. :wink: Edytowane 1 Lipca 2008 przez Jack Blaven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew9 Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 To mój pierwszy post na tym jakże fantastycznym forum.Mam problem z wyborem części do nowego komputera.Mam do wydania 4500 zł.Mam już zamysł co kupić ale wole się upewnić i skorygować dzięki waszym sugestiom i podpowiedziom.Tak więc: Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 480 zł Płyta Główna:P5Q Deluxe 510 zł Pamięć Ram:Crucial Ballistix 2x1 GB 1066 MHz 200 zł Dysk Twardy: 3x Samsung F1 320GB 420 zł ( RAID 0) Obudowa:NZXT Tempes 379 zł Monitor: Samsung 22'' T220 1080 zł Karta Graficzna:2xHD4850 (2x500zł) lub HD4870(cena około 800 zł) No i mam problem z zasilaczem i chłodzeniem na proc :sad: Zasilacz powinien mieć odpinane kable,być wydajny i w miarę cichy.Zastanawiałem się na BeQuiet DarkPower PRO P7 550W 360 zł. A jeśli chodzi o chłodzenie to Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karokorum 80 zł. Co powiecie na temat tego sprzętu?Co byście zmienili? Z góry dziękuje za porady i odpowiedzi. :wink: Jako, że akurat przymierzam się do komputera w podobnym przedziale, to mogę się odnieść do tego. Procesor oczywiście ok, chłodzenie również (biorę takie same), co do płyty to prawdopodobnie wezmę P5Q-E (jeszcze się zastanawiam, czy warto kupować coś na chipsecie p45) zamist Deluxe, bo ta droższa nie jest mi potrzebna. Pamięć cały czas nie wiem, ale będę brał 2x2gb. Dysk w porządku, obudowa to kwestia indywidualna (ja cały czas nie mogę wybrać, kusi mnie NZXT Hush, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć, żeby obejrzeć na żywo). Jeżeli chodzi o monitor to ten Samsung jest w porządku, oglądałem go w Saturnie i spodobał mi się. Jedyne, co mi nie odpowiada, ale ma tak praktycznie każdy nowy monitor, to właściwie żadne możliwości regulacji (fizycznej). Tu rewelacyjny jest HP 2207, nad którym również poważnie się zastanawiam. Sprawdź też najnowszego LG, również jest to dość udana seria, a ma dodatkowo gwarancję na martwe piksele (przez miesiąc). Grafika ok. Raczej poczekałbym na 4870 ze względu na chłodzenie w tych kartach. Prawie na pewno, zwłaszcza w CF trzeba je będzie zmienić, a to z kolei może być problematyczne przy dwóch kartach. Ja osobiście na razie wezmę prawdopodobnie 4850 (pewnie Sapphire), chociaż czekam bo na dniach mają się pojawić nowe karty z tej serii, z większą ilością pamięci, szybszą pamięcią (DDR5) i lepszym chłodzeniem. Coś bodajże Diamonda ma być ogłoszone nawet i dzisiaj. Co do zasilacza, to ja będę brał Corsair 520W z odpinanymi kablami. Podobno jest bardzo dobry i jeden z cichszysz. Jeśli idziesz w CF, to może mocy trochę zabraknąć (chociaż nie powinno) więc możesz zainteresować się modelem 620: http://www.silentpcreview.com/article692-page1.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Ja bym kupił 2x2GB 800Mhz pamięci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Blaven Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Czytałem właśnie o tym 4870 od Diamonda - to będzie masakrator.Rdzeń na 800 pamięci na 4400 i dodatkowo oprogramowanie dzięki któremu będzie można ustawić 950-rdzeń i 4800 pamięci.A co do dualu 2x2GB to słyszałem że się o wiele gorzej kręci a po za tym nie widziałem Cruciali 2x2. Jeśli chodzi o zasilacz to 620W udźwignie to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Pamiętaj, że w RAID-zie dzielimy MTBF dysków na ilość dysków. Jeżeli którykolwiek z nich padnie, to mamy problem ;) Nie lepiej wziąć terabajtowego F1, jeżeli potrzebujesz dużej pojemności? Nie będzie może tak szybko, ale F1 to jedne z szybszych HDD. Chcesz bezkompromisowej wydajności, to zdecyduj się na płytę z X38/X48, bo tylko tam mozliwe jest pełne CF. W P45 8x/8x niewiele ustępuje, ale wziąłbym 4870. Do tego Dark Power 550W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Blaven Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Czyli do mojego configu + HD4870 dobrym wyjściem będzie ten BeQuiet DarkPower PRO P7 550W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Nawet 450W powinien dać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panterml Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 (edytowane) zostaw grafe HD4870 i poczekaj te pare tyg to wyjdzie model TOP .. radeona HD4850 nie 512mb tylko 1gb, z nowym lepszym chlodzeniem, co zaoszczedzi ci zabawy z wymianą chlodziwa itp :P, do tego jak kupisz sobie 2x HD 4850 i polączysz w CF to bedziesz mial 2GB wlasnej pamieci.. Potwor szybkosci :] moze akurat ci podpasuje i weźmiesz te 2 zamiast jednej hd4870 ;] tylko pamietaj o plycie glownej ktora obsłuzy w pełni twoje 2 karty ... : ] obczaj moj temat to sie dowiesz o czym mowie. pzdr. Edytowane 1 Lipca 2008 przez panterml Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...