AoT_Hunter_PL Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Witam własne wymieniłem w kompie siostry stary kontroler PCI > Sata I Sil Image 3112 na nowy z Minta Sil Image 3114. Po wymianie system Windows się nie bootuje bo zmieniły się urządzenia a na starych sterach nowy kontroler nie śmiga. Jest jakaś możliwość podmiany sterów do zainstalowanego Windowsa na dysku tak aby nowy Kontroler PCI wystartował i była możliwość bootowania zamiast komunikatu DYSK BOOT FALFURE.... Scaliłem sobie te nowsze sterowniki za pomocą programu nLite do instalki Windowsa więc dysk jest wykrywalny ale nie chce mi się całego systemu stawiać od nowa ....... i grzebać tydzień czasu i ustawiać drobnice żeby znów wszystko śmigała na cacy .... Może otworzyć obraz partycji C: z dysku zrobiony GHOSTEM (Hirens Boot Device) i do niego gdzieś wpakować sterowniki i problem będzie z głowy ??? Ale nie mam pojecie czy tak da radę z sektorem bootującym? pozdrawiam AoT_Hunte_PL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 1 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2008 Witam własne wymieniłem w kompie siostry stary kontroler PCI > Sata I Sil Image 3112 na nowy z Minta Sil Image 3114. Po wymianie system Windows się nie bootuje bo zmieniły się urządzenia a na starych sterach nowy kontroler nie śmiga. Jest jakaś możliwość podmiany sterów do zainstalowanego Windowsa na dysku tak aby nowy Kontroler PCI wystartował i była możliwość bootowania zamiast komunikatu DYSK BOOT FALFURE.... Disk Boot Failure to Ci BIOS wyświetla, a nie system -> to nie jest wina braku sterów tylko złej konfiguracji biosu. Poza tym po co zmieniałeś kontroler -> 3114 NIC nie poprawi / nie przyspieszy, tym bardziej że Mint to totalny low-end. Scaliłem sobie te nowsze sterowniki za pomocą programu nLite do instalki Windowsa więc dysk jest wykrywalnyJeśli instalator widzi dysk, tzn, że pewnie masz źle ustawioną 'boot sequence' lub bios 3114, natomiast stery możesz doinstalować bootując dysk z 3112, chyba że się go już pozbyłeś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AoT_Hunter_PL Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Wymieniłem dlatego , że poprzedni był pożyczony i musiałem go zwrócić. Dlatego wstawiam inny, sterowniki zcaliłem z instalatorem (w razie czego) gdyby mi przyszło instalowac Winde od nowa i wszystko jest ok. Ale moje pytanie polega na tym ... co zrobić żeby po wymianie na inny kontroler system się zbotował i uruchomił. >> Nie chce mi sie od nowa stawiać systemu. Bios wszystko dobrze widzi, kontroler jest wykrywalny, stery ,( czy tam jakieś wpisy nie wiem dokładnie), poporstu coś się nie zgadza prawda bi sprzęt wymieniony na inny no i nie wykrywa > nie może zbotować się z partycji C; To tak samo jak bys sobie przestawił partycję aktywną na inną tez będziesz miał ten komunikat. A więc dalej nie moge rozwiązać problemu:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Ale moje pytanie polega na tym ... co zrobić żeby po wymianie na inny kontroler system się zbootował i uruchomił. >> Nie chce mi sie od nowa stawiać systemu.Zainstalowac sterowniki przed usunieciem starego kontrolera. Ale w tym wypadku nic to nie da bo ci kontroler nie bootuje dysku. Albo masz zle ustawione bootowanie albo masz kontroler nie pozwalający na bootowanie(niektore tanie tak mają). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AoT_Hunter_PL Opublikowano 14 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2008 Właśnie i tu problem :/ bo on dopiero zbotuje jak postawie na tym nowym od nowa system i sobie gdzieś w jakiś sektor rozruchowy coś wpisze czy wrzuci jakiś plik... żebym wiedział jak to jeszcze bym jakoś spróbował dograć i ustawić .. pokombinuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...