Skocz do zawartości
BladdiE

Toshiba A215 I Zmiana Ramu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam toshibe a215, kupiona z 2x512mb ramu [667mhz].. co na poczatku wystarczalo.. do czasu :<

Kupilem niedawno goodramy 2x1gb z taka sama czestotliwoscia, lecz po ich wlozeniu pojawil sie problem. Lapek sie zwiesza zaraz po przejsciu posta. Mogle wejsc do biosa, lecz czego bym nie robil, ciagle to samo :< probowalem wsadzac 1 kosc goodrama i 1 stara, ale zaden setup z goodramem nie dziala.

Mam pytanie, czy ktos mial doczynienia po wymianie pamieci z takim czyms i czym to moze byc spowodowane? czy do lapa musza byc wsadzane pamieci "markowe", przetestowane przez toshibe, moze pamieci sa wadliwe.. albo moj lapek zalapal focha :o i nie trawi goodramow ?

Edytowane przez BladdiE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek włóż te GoodRAMy i wejdź do BIOSu. Następnie przywróć ustawienia fabryczne, zapisz je i sprawdź czy pomogło. Jeśli nie to reklamuj pamięć bo zapewne coś z nią jest nie tak.

Dziwna spraw w ogóle bo notki radzą sobie lepiej z pamiątkami niż PC i powinien bez problemu działać na nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek włóż te GoodRAMy i wejdź do BIOSu. Następnie przywróć ustawienia fabryczne, zapisz je i sprawdź czy pomogło.

Tego tez probowalem, ale niestety nie pomoglo.. chyba rzeczywiscie zostaje mi reklamacja :<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie tak!

z drugiej strony jeżeli przechodzi post, spróbuj czy to nie wina systemu - odpal jakiegoś LiveLinuxa z płyty

spróbuj dodatkowo tylko na jednej kości - czyli tylko 1gb - może nie gadają ze sobą, lub lapek nie obsługuje więcej np przez stary bios

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie GAG jest w tym, ze przechodzi post, ale nie "dochodzi" do momentu szukania bootsectora itp. Wyglada jakby sie zwiesil tuz przed tym (odpalalem lapa bez dysku i na starych pamieciach probowalo odpalic system z cd/lanu, a na goodramach cisza..). BIOS najnowszy btw.

Co do odpalania na jednej kosci.. obadalem juz wszystkie mozliwe kombinacje i jakakolwiek z goodramem ewidentnie nie dziala :<

Jeszcze sprobuje wsadzic pamieci z lapa znajomego, jak i te goodramy do jego lapa, moze znajde winowajce :D

Edit: U kumpla na hp te goodramy dzialaja.. wyglada na to, ze moja toshiba nie trawi goodramow :<

Edytowane przez BladdiE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyglada na to, ze moja toshiba nie trawi goodramow :<

Sorry za odgrzanie kotleta, ale wyszukiwarka wypluła mi ten temat więc tu zapytam.

I jak skończyła się historia z rozbudową pamięci w A215 ?? Pytam bo muszę kupić 2 GB RAMu do nie swojego Satellite A215 - 7422 i wolałbym, żeby nie było podobnych problemów.

Czy ktoś może mi polecić pamięci, które będą współpracowały bezproblemowo z tym Lapkiem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi